Trae Young, η απάντηση της Ανατολής στον Luka Doncic

Ο Σλοβένος σούπερ σταρ απέκτησε πολύ σοβαρό αντίπαλο για το βραβείο του rookie της χρονιάς στο ΝΒΑ.

Τα όσα έγιναν χθες το βράδυ την State Farm Arena της Ατλάντα, έδωσαν μία ακόμη καλή αφορμή για να ανοίξει ξανά ο διάλογος για το βραβείο του Rookie of the Year. Οι Atlanta Hawks αντιμετώπιζαν τους Milwaukee Bucks (οι οποίοι αγωνίστηκαν με πολλές απουσίες) και πήραν τη νίκη με buzzer beater του Trae Young. Ο 20χρονος πόιντ γκαρντ των Γερακιών πραγματοποιεί μία πάρα πολύ καλή σεζόν (με 18,9 π. και 8 ασ. σε 77 παιχνίδια) παρότι χθες δεν ξεχώρισε τόσο στο κομμάτι του σκοραρίσματος (μόλις 12 π. με 5/19 σουτ, αλλά και 16 ασ.). Χρειάστηκε όμως μόλις μία φάση και πιο συγκεκριμένα την τελευταία του παιχνιδιού για να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής του. 

Το NBA είναι -μεταξύ άλλων- μία λίγκα όπου οι στατιστικές κατηγορίες διαμορφώνουν μία γενική αντίληψη, η οποία πάντοτε θα διαδραματίζει ρόλο στις εξελίξεις. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει φέτος με τον Trae Young και τη μάχη του για το ROY με το αντίπαλο δέος να ακούει στο όνομα Luka Doncic. Μέχρι το All Star Game της Σάρλοτ, το βραβείο φαινόταν κλειδωμένο από τον Σλοβένο σούπερ σταρ, με τον Young να αποδίδει αισθητά κάτω από τις προσδοκίες που δημιουργούσε το νο.5 του περασμένου draft. Τότε ήταν που γύρισε ο διακόπτης για τον γεννημένο στις 19 Σεπτεμβρίου 1998, πρώην παίκτη των Oklahoma Sooners, ο οποίος σημείωνε αλλεπάλληλα double-double, σε σημείο που να μη θεωρείται δεδομένο ποιος θα κερδίσει το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Πώς όμως έγιναν όλα αυτά;

Trae Young, η απάντηση της Ανατολής στον Luka Doncic

Αρχικά, οι Αμερικανοί λατρεύουν τις ιστορίες των outsider. Ένας τύπος που με το ζόρι είναι 1,88 μ. και ζυγίζει 82 κιλά, ξεκινά να δίνει συνεχόμενες μπασκετικές παραστάσεις. Δεν θέλει και πολύ να δημιουργηθεί το απαραίτητο hype, ακόμη κι αν οι στατιστικές του γεμίζουν με μία ομάδα σε μεταβατική φάση, που δεν διεκδικούσε απολύτως τίποτα τη φετινή σεζόν. 

Ο ίδιος ο Young έχει παραδεχτεί ότι έχει μελετήσει πολύ προσεκτικά το παιχνίδι του Steph Curry, ειδικά κατά την κολεγιακή του πορεία, προσπαθώντας να αντιγράψει κάποια από τα στοιχεία του. Ένα από τα ερωτήματα που έθεσε το ESPN πριν μερικές εβδομάδες, ήταν αν έχουμε μπροστά μας τον νέο Curry. Δε θέλει και πολύ για να δημιουργηθεί ένα κύμα ενθουσιασμού για ένα πρωτάθλημα που στο άμεσο μέλλον θα έχει όχι έναν, αλλά δύο Steph Curry. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο ασφαλώς, υπάρχουν όμως αρκετές κοινές συνισταμένες: Το μέγεθος των δύο αθλητών, το unlimited range πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, η φανταστική αξιοποίηση της ταχύτητας και της έκρηξης, το τέλειο timing στην πάσα και ο έλεγχος του ρυθμού είναι μόνο μερικές από αυτές. 

Έπειτα, το trade του Dennis Schroder. Η μετακίνηση του Γερμανού στην Οκλαχόμα το περασμένο καλοκαίρι, σήμαινε αυτομάτως πως από την πρώτη του ημέρα στην Ατλάντα, ο rookie Young αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας. Γεγονός που αρχικά τον γέμισε με άγχος: Τον Νοέμβριο φλέρταρε σχεδόν με όλα τα αρνητικά προσωπικά ρεκόρ των Hawks, φτάνοντας στο σημείο να σουτάρει με 19% από το τρίποντο. Όχι και το καλύτερο ποσοστό για έναν παίκτη που έχει έρθει και με τη φήμη του σουτέρ από το NCAA.

ΤΡΕΪ ΓΙΑΝΓΚ 2

O coach Lloyd Pierce όμως, γνωρίζοντας τι παίκτη έχει στη διάθεσή του, έδωσε χώρο και κυρίως χρόνο στον Young να βρει τα πατήματά του. Το ίδιο έκανε και ο general manager Travis Schlenk, που, όλως τυχαίως, βρέθηκε στην Ατλάντα από τους Golden State Warriors. Τα αποτελέσματα ξεκίνησαν να φαίνονται μετά το break του Φεβρουαρίου, όταν ο Young ξεκίνησε να γράφει 25,8 π., 9 ασ. και σουτάροντας με 40,5% πίσω από τη γραμμή των 7,24 μέτρων, προσφέροντας μάλιστα βραδιές-ρεσιτάλ, όπως εκείνη της 2ας Μαρτίου απέναντι στους Chicago Bulls (49 π., 16 ασ.) ή αυτή στις 23 του ίδιου μήνα, με το buzzer beater εναντίον των Philadeplhia 76ers - την ίδια ημέρα βέβαια, ο Doncic πετύχαινε το έκτο του double-double της σεζόν, σε μόλις 15 λεπτά αγώνα.  

Η διαδικασία ανάπτυξης του Trae Young συνεχίζεται, έχοντας ωστόσο αρκετά εμπόδια. Πολύ συχνά, οι Hawks μοιάζουν σαν να θέλουν να μιμηθούν τους Warriors, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν το ρόστερ και τις ιδέες του Steve Kerr. Φροντίζουν όμως να εκμεταλλεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία, ελπίζοντας πως έχουν στις τάξεις τους τον επόμενο κυρίαρχο παίκτη της Ανατολής, για ένα θρόνο που φαίνεται ότι αποζητά διάδοχο μετά την αποχώρηση του LeBron για τη Δύση και την επικείμενη απόσυρση του Dwyane Wade. Οι πιθανότητες για το νο.11 των Hawks είναι δεδομένο πως θα εξαντληθούν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear