O Diego Godin είναι ακόμα πεινασμένος

Στα 33 του, ο θρύλος της Ατλέτικο Μαδρίτης και της εθνικής Ουρουγουάης ετοιμάζεται για μία νέα αρχή στην Ίντερ.

Εννιά χρόνια δεν είναι λίγα. Μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή. Για τον Diego Godin όμως, η εποχή της Ατλέτικο Μαδρίτης μόλις ολοκληρώθηκε. Μετά το τέλος του παιχνιδιού της προηγούμενης εβδομάδας με τη Σεβίλλη, το Wanda Metropolitano, αποχαιρέτησε τον αρχηγό της ομάδας και έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Οπαδοί, διοίκηση και συμπαίκτες αποθέωσαν τον El Flaco ("ο αδύνατος"), που δεν θα συνεχίσει να φορά τη ροχιμπλάνκο φανέλα. 

O Diego Godin είναι ακόμα πεινασμένος

Ο Diego Simeone ήταν εμφανώς φορτισμένος. Πάνω στον 33χρονο Ουρουγουανό έστησε μία από τις πιο ισχυρές αμυντικές γραμμές που είδε τις τελευταίες δεκαετίες το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ στο πρόσωπό του αναγνώρισε τον πραγματικό ηγέτη της Ατλέτικο, τον άνθρωπο που ενσάρκωσε καλύτερα από κάθε άλλον τις αξίες και τον χαρακτήρα της ομάδας. Στοιχεία που έκαναν την Ατλέτικο υπολογίσιμη, με εντελώς διαφορετικό τρόπο από όλους τους υπόλοιπους "μεγάλους" της Γηραιάς Ηπείρου. To δικό του γκολ άλλωστε στο Καμπ Νου χάρισε πριν από 5 χρόνια το πρωτάθλημα στην ομάδα της Ατλέτικο.

Η ίδια συγκίνηση διακατείχε και τον Antoine Griezmann. Η παρουσία του Godin ήταν από τους βασικότερους λόγους που ο Γάλλος σούπερ σταρ δεν εγκατέλειψε την Ατλέτικο τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια. "Ήταν από τους παίκτες που άλλαξαν την ομάδα, που την έκαναν μεγάλη, με την καρδιά και την ψυχή τους" ανέφερε ο Griezmann, με τον Simeone να συμφωνεί μαζί του. Με την φυγή του, είναι δεδομένο πως η Ατλέτικο δεν θα είναι ποτέ η ίδια. 

γοδιν

Από πολύ μικρός, όταν ζούσε με την οικογένειά του στη μικρή πόλη Ροζάριο της νότιας Ουρουγουάης, ο Diego Godin είχε παρουσιάσει έφεση στα σπορ. Έπαιζε μπάσκετ και βόλεϊ, έκανε στίβο και κολύμβηση. Σε ηλικία 15 ετών όμως έπρεπε να αποφασίσει. Επέλεξε το ποδόσφαιρο και σύντομα βρέθηκε για δοκιμές στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο, για λογαριασμό της Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ. Οι άνθρωποι της ομάδας τον απέρριψαν, αλλά ευτυχώς για τον ίδιο, η Σέρο (ένα μικρότερο club του Μοντεβιδέο) πήρε το ρίσκο να επενδύσει πάνω του.

Ο Godin από την πρώτη του χρονιά το 2003, που αγωνιζόταν ως μέσος, φαινόταν να έχει ξεχωριστά στοιχεία αλλά κυρίως πνεύμα νικητή. Όταν η Σέρο άλλαξε προπονητή, τον ρώτησαν αν παίζει σε κάποια άλλη θέση - δέχτηκε να δοκιμάσει ως δεξιός μπακ και μετέπειτα κεντρικός αμυντικός. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε ηγέτης και αρχηγός της ομάδας, έκανε μία σπουδαία χρονιά στο Copa Libertadores, χρίστηκε διεθνής, πήρε μεταγραφή στη Νασιονάλ και εν τέλει πέρασε τον Ατλαντικό για να βρεθεί στο ρόστερ της Βιγιαρεάλ, το 2007. Η Ατλέτικο ακολούθησε 3 χρόνια αργότερα κι ενώ ο ίδιος θεωρούνταν ήδη ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της Primera Division.

Κάποτε τον είχαν ρωτήσει ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει ξεχωριστούς τους Ουρουγουανούς ποδοσφαιριστές. Απάντησε, λέγοντας πως αυτή είναι μία ιστορική ερώτηση και ότι υπάρχει πάντοτε μία σύνδεση ανάμεσα στους ήρωες της δεκαετίας του 1950 -αυτούς που κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα στο Maracana- και το σημερινό έργο του ομοσπονδιακού προπονητή Oscar Tabarez. "Ξέρουμε ποιοι είμαστε και πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να νικήσουμε, ανεξαρτήτως συνθηκών" είχε πει χαρακτηριστικά.

GODIN

Η ιστορία του με την εθνική ομάδα της Ουρουγουάης (με την οποία έχει παίξει σε 3 Μουντιάλ και έχει κατακτήσει ένα Copa America), ξεκίνησε το 2005, όταν ήταν ακόμη παίκτης της Σέρο. O Oscar Tabarez ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σελέστε το 2006 και έχρισε αμέσως τον Godin ηγέτη στα μετόπισθεν. Με τον Tabarez ανέπτυξε μία σχέση μαθητή-δάσκαλου μέσα στα χρόνια, κάτι που συνέβη για αρκετούς ακόμη διεθνείς όπως ο Luis Suarez, ο Jose Gimenez και, εσχάτως, ο Lucas Torreira.

υτό που μετρά περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα για τον Tabarez είναι ο σεβασμός. Για τη φανέλα, για τους συμπαίκτες, για την προσπάθεια μέσα στο γήπεδο" δήλωσε πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του ο Godin, που αποτελεί τον παίκτη που συνδέει πλέον την προηγούμενη γενιά της εθνικής με την επόμενη. 

Τόσο στην Ουρουγουάη όσο και στην Ατλέτικο, ο Godin ήταν ανέκαθεν ο βασικός πυλώνας γύρω από τον οποίο χτιζόταν ο χαρακτήρας της ομάδας. Ένα συναισθηματικό τοτέμ που πάντοτε καθοδηγούσε πνευματικά τους συμπαίκτες του και τους ωθούσε στο να γίνουν μέλη απρόβλεπτων, σκληρών και αποτελεσματικών συνόλων.

ΓΚΟΝΤΙΝ 5

Ο ίδιος αρκείται να περιγράψει τη συνεισφορά του στο γήπεδο με ελάχιστες λέξεις: ορμή και ψυχολογική ώθηση. Πολλές φορές, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, αφήνει την άμυνα για να προωθηθεί. Όχι για να κλέψει τη δόξα των επιθετικών αλλά γιατί αυτό χρειάζεται. 

Η Ατλέτικο, προφανέστατα, μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό της χωρίς τον Godin - άλλωστε γι' αυτό δόθηκε η εντολή της διοίκησης να μην γίνονται ανανεώσεις συμβολαίων για παίκτες που η ηλικία τους ξεπερνά τα 30 χρόνια (πολιτική με την οποία δεν συμφώνησε ποτέ ο Simeone). Το να σκεφτεί κάποιος την Ατλέτικο χωρίς τον Godin όμως είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά για τους οπαδούς της ομάδας. Θα μπορούσε να μείνει από άλλο πόστο στη Μαδρίτη, αλλά ο παίκτης μέσα του σε καμία περίπτωση δεν έχει πεθάνει.

Η νέα σεζόν θα τον βρει -σχεδόν σίγουρα- στην Ίντερ. Εκεί, όπου σε ένα διαφορετικό περιβάλλον θα πρέπει να γίνει ο αρχηγός και η έμπνευση για όλους. Ότι γνωρίζει να κάνει από μικρός δηλαδή.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος