Κατάρ και Ιαπωνία στο Copa America 2019

Τι δουλειά έχουν τα δύο ασιατικά κράτη στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της λατινικής Αμερικής;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Μαΐου 2019

Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην έχει Μουντιάλ, ωστόσο δεν θα αφήσει παραπονεμένο κάθε πραγματικό φίλο του ωραιότερου παιχνιδιού του πλανήτη. Στα γήπεδα της Βραζιλίας θα διεξαχθεί το 46o Copa America της ιστορίας, από τις 14 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου. Σε αυτό θα συμμετέχουν 12 συνολικά εθνικές ομάδες. Δύο εξ' αυτών δεν ανήκουν καν στη γεωγραφική περιοχή της Νοτίου Αμερικής - ούτε καν της Βορείου. Τι δουλειά έχουν λοιπόν Ιαπωνία και Κατάρ στο Copa America; 

Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή: Η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL) διαθέτει μόλις 10 χώρες-μέλη, κάτι που καθιστά δυσλειτουργική τη διεξαγωγή ενός τουρνουά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποφασιστεί σε κάθε διοργάνωση να υπάρχουν και κάποιες "προσκεκλημένες" εθνικές ομάδες. Τον ρόλο αυτό συνήθως παίζουν οι χώρες-μέλη της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF): ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς ή ακόμη και η Τζαμάικα είναι συχνοί "καλεσμένοι" της CONMEBOL.

Φέτος όμως, οι ημερομηνίες του Copa America συμπίπτουν με εκείνες του Gold Cup (η κυριότερη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση των χωρών μελών της CONCACAF), που διεξάγεται από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου σε ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα και Τζαμάικα. Κάτι που καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή και στις δύο διοργανώσεις για τις ομάδες.

Κατάρ και Ιαπωνία στο Copa America 2019
ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η CONMEBOL στράφηκε αρχικά σε μία φιλική της χώρα, την Ιαπωνία, η οποία μετρά ήδη μία συμμετοχή σε Copa America, το 1999. Η δεύτερη πρόκληση στάλθηκε στο Κατάρ, το οποίο θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Η εθνική ομάδα της χώρας της Μέσης Ανατολής έχει κάνει σπουδαία βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, κατακτώντας μάλιστα το Κύπελλο Εθνών Ασίας για πρώτη φορά στην ιστορία του, τον προηγούμενο χειμώνα.

Είναι παράλληλα μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συστηθεί στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, να τεστάρει δυνάμεις και προετοιμαστεί για το άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο του Μουντιάλ.

Οι Λατινοαμερικάνοι από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς η Ιαπωνία βρίσκεται πάντοτε σε αρκετά καλό επίπεδο, ενώ το Κατάρ φαίνεται να διψά για διακρίσεις. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι καμία "φιλοξενούμενη" ομάδα δεν έχει κατακτήσει το Copa America.


Μέχρι να γίνει η σέντρα του Copa America, μπορείς να διαβάσεις για τους 20 σπουδαιότερους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, τι είναι το Μουντιάλ Συλλόγων που σκέφτεται η FIFA και την περίπτωση της εθνικής Καταλονίας.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Σπορ