Τι είναι το Μουντιάλ Συλλόγων που σκέφτεται η FIFA

Γιατί όλοι αντιδρούν σε αυτό το νέο τουρνουά;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Οκτωβρίου 2018

H FIFA δεν θα ήταν η FIFA αν δεν έκανε ενέργειες όπως αυτές που φέρεται να εξετάζει, και αρκετά σοβαρά, μάλιστα, ο Πρόεδρός της, Gianni Infantino. Συγκεκριμένα, η επιτροπή της FIFA σκέφτεται να καθιερώσει ένα ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (Club World Cup). Για την ακρίβεια θέλει να θεσπίσει δύο νέες διοργανώσεις: Ένα Μουντιάλ συλλόγων και ένα μίνι Μουντιάλ συλλόγων. Γιατί αυτό ακριβώς έλειπε μετά το Nations League. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται με όσες πληροφορίες έχουν μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει. 

Πότε θα γίνεται

Αυτήν την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της FIFA, σκοπεύει να παρουσιάσει μια νέα πρόταση στα 36 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου σχετικά με το μίνι Μουντιάλ αλλά και το νέο ετήσιο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που θα διεξάγεται μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, ή ακόμη και σε άλλη εποχή της σεζόν, που θα καθοριστεί.

Τι είναι το Μουντιάλ Συλλόγων που σκέφτεται η FIFA

Ποιοι θα συμμετέχουν

Το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα διεξάγεται κάθε σεζόν και θα επεκταθεί από την σημερινή του μορφή (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων FIFA) από τις 6 ομάδες σε 24. Οι σύλλογοι που θα εκπροσωπούν την Ευρώπη θα είναι 12, με Αφρική, Ασία, Βόρεια και Κεντρική Αμερική να έχουν από 2 αντιπροσώπους, 4 ή 5 θα προέρχονται από την Λατινική Αμερική και μία (ή καμία) ομάδα θα είναι η εκπρόσωπος της Ωκεανίας, σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα. Barcelona και Real φέρονται ήδη να είναι θετικές με το project.

Ποιος θα τα χρηματοδοτήσει όλα αυτά

Δεν μιλάμε για κάτι απλό και φθηνό αλλά για διοργανώσεις που με τους πρώτους υπολογισμούς κοστολογούνται γύρω στα 13 με 28 δισεκατομμύρια Ευρώ. Έρευνα των Financial Times διαπίστωσε ότι τα χρήματα θα έρχονται από μια κοινοπραξία χορηγών με την στήριξη της ιαπωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών SoftBank καθώς και από κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας, που εσχάτως απέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο πολύ αγαπά την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. 

Οι αντιδράσεις

Η UEFA από την πλευρά της θεωρεί προκλητική την πρόταση καθώς είναι κάτι που απειλεί ευθέως το Champions League, που εκτός από το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι τυγχάνει να είναι και ένα γιγάντιο χρυσωρυχείο για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο Πρόεδρος της UEFA, Aleksander Ceferin, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μερικοί άνθρωποι που τυφλώνονται από την αναζήτηση κέρδους σκέφτονται να πουλήσουν την ψυχή του ποδοσφαίρου σε νεφελώδη ιδιωτικά κεφάλαια. Δεν θα υπάρξει περιθώριο για να υπάρξουν εγωιστικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ηγεσίας μου".

Μένει να δούμε τι θα συμβεί σε λίγες μέρες και πού θα παιχτεί τελικά μπάλα.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Σπορ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μαθήματα ζωής του Pelé που σήμερα κλείνει τα 78

Ο βασιλιάς του βασιλιά των σπορ για όλα όσα έζησε.

Ryan Lochte: Όταν ο πρωταθλητής αντιμετωπίζει την σκοτεινή πλευρά του

Ο σπουδαίος κολυμβητής βρίσκεται πλέον σε μονάδα απεξάρτησης από το αλκοόλ και στοχεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.