Davor Suker: Από τα Βαλκάνια με αγάπη

Η βιογραφία, τα γκολ και όλα όσα έκαναν ξεχωριστό τον σπουδαίο Κροάτη επιθετικό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Ιανουαρίου 2022

Πολύ πριν τον Luka Modric, ένας άλλος σπουδαίος παίκτης θεωρούνταν η αντιπροσωπευτικότερη μορφή του κροατικού ποδοσφαίρου. Ο Davor Suker υπήρξε ένα αυθεντικό ταλέντο της τεράστιας βαλκανικής δεξαμενής των 90s και ένας παίκτης-σύμβολο για την χώρα του. Μέχρι σήμερα, παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Κροατίας (69 συμ./45 γκ.) και μία από τις μορφές που κάθε fan του ομορφότερου παιχνιδιού του κόσμου μνημονεύει από τα χρόνια λίγο πριν και λίγο μετά το millennium, χάρη στο μαγικό αριστερό του πόδι και τη σπάνια σχέση με τα δίχτυα.

Το ξεκίνημα στη Γιουγκοσλαβία, η Σεβίλλη και τα χρυσά χρόνια της Ρεάλ

Την Πρωτοχρονιά του 1968 γεννιέται στο Όσιγιεκ της -τότε- Γιουγκοσλαβίας ο γιος των Tomislav και Milka Suker, Davor. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πατέρας Suker ήταν ένας πολύ καλός σφαιροβόλος, που μάλιστα είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες. Ο Davor πάντως δεν έγινε ποτέ λάτρης του κλασικού αθλητισμού κι αυτό γιατί το ποδόσφαιρο είναι εκείνο που τον ιντριγκάρει.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί έπεσε η αξία του Lionel Messi το 2021

Από πάρα πολύ μικρός ξέρει ότι θα ασχοληθεί με αυτό, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχει βάλει δύο στόχους στη ζωή του: Ο ένας είναι να παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο άλλος να αγωνιστεί κάποια στιγμή στο Γουέμπλεϊ. Η καριέρα του ξεκινά ουσιαστικά το 1984 στην τοπική ομάδα ΝΚ Όσιγιεκ, με την οποία σε 5 χρόνια σημειώνει 41 τέρματα (σε συνολικά 90 ματς).

Το ταλέντο του και η εκτελεστική του δεινότητα είναι τέτοια που σύντομα ωθούν την Ντιναμό Ζάγκρεμπ να τον αποκτήσει. Στην κροατική πρωτεύουσα και την πιο δημοφιλή ομάδα της χώρας, ο Suker γράφει 60 συμμετοχές και 41 τέρματα, καθιστώντας σαφές ότι το εγχώριο πρωτάθλημα είναι πολύ μικρό για να τον κρατήσει. Ακολουθεί η μεταγραφή στη Σεβίλλη, το καλοκαίρι του 1991.

Davor Suker: Από τα Βαλκάνια με αγάπη

Στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, βομβαρδίζει για 5 σεζόν τα αντίπαλα δίχτυα, χτίζοντας ένα εξαιρετικό όνομα στην Ισπανία. Ως φυσικό επακόλουθο, η Ρεάλ Μαδρίτης τον αποκτά σαν αντικαταστάτη του Χιλιανού στράικερ Ivan Zamorano, που έφυγε για την Ίντερ.

Μαζί με τον νεαρό τότε Raul και τον Μαυροβούνιο Predrag Mijatovic συνθέτουν μία εξαιρετική επιθετική γραμμή, σε μία συνολικά θαυμάσια ομάδα που θα κατακτήσει μάλιστα το Champions League, το 1998.  

  • Διαχρονικά, ο Davor Suker αποτελούσε διακαή πόθο των οπαδών του Παναθηναϊκού, κυρίως λόγω των τερμάτων που πετύχαινε εναντίον του Ολυμπιακού στις διεθνείς διοργανώσεις (είτε με τη Σεβίλλη στο Κύπελλο UEFA, είτε με την Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League). Παρά τη σφοδρή επιθυμία των οπαδών του Τριφυλλιού ωστόσο, ο "Suker, η βαζέλα" δεν έβαλε ποτέ την πράσινη φανέλα. 
ΣΟΥΚΕΡ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ

Το Μουντιάλ της Γαλλίας

Αμέσως μετά τη θριαμβευτική χρονιά με τη Βασίλισσα, ακολουθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Γαλλίας, που παράλληλα τυχαίνει να είναι και το πρώτο στην ιστορία της εθνικής Κροατίας.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Miroslav Blazevic έχει στη διάθεσή του ένα σύνολο από σούπερ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, με μεγάλη εμπειρία στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης: Zvonimir Boban, Robert Prosinecki, Slaven Bilic, Aljosa Asanovic, Mario Stanic, Zvonimir Soldo, Robert Jarni, Dario Simic και Goran Vlaovic είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα. Οι Κροάτες επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες, φτάνοντας μέχρι τον ημιτελικό, όπου γνωρίζουν την ήττα με 2-1 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία, χάρη σε δύο γκολ του Lilian Thuram.

Κατακτούν όμως την τρίτη θέση, κερδίζοντας τους Ολλανδούς με το ίδιο σκορ στον μικρό τελικό, καταγράφοντας -μέχρι το περασμένο καλοκαίρι- την καλύτερη πορεία της ιστορίας τους σε Μουντιάλ. Τίποτα όμως δεν θα είχε συμβεί αν ο Suker δεν έβαζε τη μπάλα στα δίχτυα καθόλη τη διάρκεια του τουρνουά.

Ο 30χρονος τότε επιθετικός ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 τέρματα σε 7 αγώνες. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα, πίσω από τον Zinedine Zidane.

Ο επίλογος

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν βρίσκει χώρο στο ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης, που σιγά σιγά περνά στην εποχή των Galacticos, κλείνοντας τη σεζόν 1998-99 με 19 εμφανίσεις και μόλις 4 γκολ. Έπειτα από 8 σεζόν -με 239 παιχνίδια και 114 τέρματα- αφήνει την Ισπανία και μετακομίζει στην Premier League για λογαριασμό της Άρσεναλ του Arsene Wenger. Ακόμη και εκεί όμως, παίζει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

> Διάβασε ακόμη: Όσα έμαθε η ζωή και το ποδόσφαιρο στον Sir Alex Ferguson

Μετά από ένα μόλις έτος θα αποχωρήσει από τους Κανονιέρηδες, παραμένοντας ωστόσο στο ανατολικό Λονδίνο, για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ, στην οποία αγωνίζεται για επίσης μία σεζόν. Τα δύο τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας τα περνά στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και τη Μόναχο 1860.

ΣΟΥΚΕΡ ΑΡΣΕΝΑΛ

Από το 2012, ο Davor Suker βρίσκεται στη θέση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κροατίας, έχοντας να επιδείξει εξαιρετικό έργο με συνεχή παραγωγή σπουδαίων ποδοσφαιριστών και κερασάκι στην τούρτα την πορεία της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας.

> Διάβασε ακόμη: Η αρχέγονη γοητεία του πιο σκληρού αθλήματος στον πλανήτη

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, στην καρδιά κάθε αληθινού φίλου της στρογγυλής θεάς, ο Suker παραμένει πάντοτε ο ενδεχομένως κορυφαίος γκολτζής -μαζί με τον Hristo Stoichkov- που έβγαλαν ποτέ τα Βαλκάνια. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.