Αξίζει τη Χρυσή Μπάλα ο Virgil Van Dijk;

Μοιάζει δύσκολο για έναν κεντρικό αμυντικό, αλλά ο Ολλανδός της Λίβερπουλ διαθέτει όλα τα φόντα.

Τελικός Champions League, 76ο λεπτό: Ο Son Heung-Min εφορμά από το κέντρο στην περιοχή της Λίβερπουλ με σκοπό να φέρει στα ίσια το παιχνίδι, να ισοφαρίσει το πέναλτι του Mo Salah από το πρώτο λεπτό. Ο Κορεάτης επιθετικός μοιάζει έτοιμος να τους περάσει όλους και να βρεθεί μόνος του απέναντι από τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα Alisson Becker. Τότε είναι που βρίσκει μπροστά του τον Virgil van Dijk, ο οποίος τον σταματά, πετώντας τη μπάλα κόρνερ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό τη συγκεκριμένη βραδιά, ούτε η τελευταία. Είναι όμως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα του ο Ολλανδός κεντρικός αμυντικός. 

Το βραβείο του Man of the Match από την UEFA μετά το παιχνίδι του Wanda Metropolitano έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ήρθε μερικές εβδομάδες πιο πριν, εκείνο του Παίκτη της Χρονιάς από την Ένωση Επαγγελματικών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA) - ο πρώτος αμυντικός στην Premier League που το καταφέρνει, μετά τον John Terry τη σεζόν 2004-05.

Η Λίβερπουλ έχει πλέον έξι Champions League στην τροπαιοθήκη της, πολλά περισσότερα από κάθε άλλη αγγλική ομάδα και διπλάσια από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε μία ακόμη τρελή βραδιά όπως εκείνη της 25ης Μαΐου του 2005 στην Κωνσταντινούπολη. Τα απρόοπτα και οι περιπέτειες στα μετόπισθεν των Κόκκινων απουσίαζαν, με τον Van Dijk να είναι ο βασικός "υπαίτιος".

Η απίστευτη κυριαρχία του απέναντι σε μερικούς εκ των καλύτερων επιθετικών του πλανήτη είναι η φυσική συνέχεια της παρουσίας του σε 64 φετινά ματς, στα οποία κανείς δεν μπόρεσε να τον ντριμπλάρει. Ένα ρεαλιστικό γεγονός που όμως αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Όλα τα παραπάνω, θέτουν ένα κρίσιμο ερώτημα: Μπορεί ο Virgil Van Dijk να θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη για το 2019; Η χρηματιστηριακή του αξία σίγουρα το υποστηρίζει - μόνο λίγα δεν τα λες τα €84.500.000 που χρειάστηκαν για να φορέσει την κόκκινη φανέλα με το liver bird, αφήνοντας την Σαουθάμπτον, τον Δεκέμβριο του 2017.

Αξίζει τη Χρυσή Μπάλα ο Virgil Van Dijk;

Μέχρι στιγμής δεν έχει γραφτεί απολύτως τίποτα για τη Χρυσή Μπάλα του 2019 και τους πιθανούς υποψήφιους της διαδοχής του Luka Modric. Ίσως γιατί το να θεωρείται φαβορί για αυτήν ένας κεντρικός αμυντικός αποτελεί κάποιο είδος ταμπού. Ο τελευταίος τέτοιος που την κέρδισε ήταν ο Fabio Cannavaro το 2006, έπειτα από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας που βρήκε τους Ιταλούς νικητές. Το 2019 δεν έχει Μουντιάλ, δεν έχει καν EURO. Ο Van Dijk ωστόσο είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ολλανδία βρίσκεται στα ημιτελικά του Nations League - όπου παρεμπιπτόντως θα αντιμετωπίσει την Αγγλία στις 6 Ιουνίου. Οι αριθμοί από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν τα πάντα: 4,3 κερδισμένες κεφαλιές ανά παιχνίδι, μόλις 0,4 φάουλ, 89% εύστοχες πάσες, συν 9 γκολ και 4 ασίστ. 

Αν ο Lionel Messi αποτύχει και πάλι με την εθνική ομάδα της Αργεντινής στο επερχόμενο Copa America, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει. Ο Van Dijk δεν θα είναι απλά φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα αλλά κάτι παραπάνω.


Διάβασε ακόμη για την πρώτη φορά της Αταλάντα στο Champions League και το τέλος εποχής των Robben και Ribery στο Μόναχο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.