Roger Federer: Κορυφαίος ακόμα και στην ήττα

Ο Novak Djokovic κέρδισε τον τελικό του Wimbledon επισκιάστηκε όμως από το μεγαλείο του Ελβετού.

Σε αυτό τουρνουά ο Novak Djokovic πέρασε απαρατήρητος μέχρι τον τελικό. Τα κατορθώματα της 15χρονης Αμερικανίδας Coco Gauff, η επιστροφή του Andy Murray, η αποτυχία της νέας γενιάς και το πολλοστό κεφάλαιο στη μάχη ανάμεσα στον Roger Federer και τον Rafael Nadal επισκίασαν τον Σέρβο τενίστα. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για αυτόν. Υπήρξε πάντα τρίτος, βιώνοντας την ατυχία να ξεκινήσει τις επιτυχίες του λίγο μετά την εκτόξευση των άλλων δύο συναθλητών του στην κορυφή του κόσμου. Χθες, στον τελικό του Wimbledon κι ενώ αναδείχθηκε νικητής απέναντι στον Ελβετό, στο ίδιο γήπεδο όπου τον είχε κερδίσει σε δύο ακόμη τελικούς (το 2014 και το 2015) ήρθε και πάλι δεύτερος στην καρδιά του κοινού μετά από τον πιο μεγάλο σε διάρκεια τελικό όλων των εποχών.

Το παιχνίδι ξεκίνησε όπως κι ο ημιτελικός ανάμεσα στον Federer και τον Nadal, σε ένα σετ όπου τα σερβίς είχαν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο και κρίθηκε στο tie break. Παρ' όλο το αρχικό 3-5 εναντίον του, ο Σέρβος κατάφερε να γυρίσει τα δεδομένα υπέρ του με αρκετές εκπληκτικές φάσεις να καταγράφονται στο ενεργητικό του. Στο δεύτερο set παρ' όλα αυτά παρακολουθήσαμε την κατάρρευση του νο.1 στον κόσμο με τον σπουδαίο Ελβετό να κερδίσει πολύ εύκολα με 6-1. Στο τρίτο σετ, λίγο έως πολύ, επαναλήφθηκαν τα όσα είδαμε στο πρώτο με τον Djokovic να κόβει πρώτος το νήμα μετά από άλλο ένα tiebreak. Κι όμως, όταν όλα έδειχναν ότι ο Σέρβος έχει πάρει τα πάνω του, τα δικά του λάθη στο σερβίς έδωσαν άλλη μία μεγάλη ευκαιρία στον νικητή του τέταρτου σετ Roger Federer.

Η πιο μεγάλη ευκαιρία

Roger Federer: Κορυφαίος ακόμα και στην ήττα

Μιλώντας για μεγάλες ευκαιρίες και μεγάλα κατορθώματα ας αναφερθούμε σε αυτό το επικό πέμπτο και τελευταίο σετ που έδωσε μία άγρια γοητεία στον χθεσινό τελικό. Ο Djokovic βρέθηκε να προηγείται με 4-2 βασιζόμενος στωικά στο backhand του, ο Federer δεν είχε όμως πει την τελευταία του λέξη. Έτσι, φτάσαμε στο 7-7, με τον Ελβετό να έχει δύο ευκαιρίες να κάνει το 9-7 και να καθαρίσει τον αγώνα -ακριβώς, δηλαδή, όπως είχε κάνει σε εκείνον ο Rafael Nadal το 2008 στερώντας του τον τίτλο. Κάπου εκεί, χθες το απόγευμα, ο Federer έχασε τη δυνατότητα να σηκώσει για ένατη φορά το Wimbledon κατακτώντας συνολικά το 21ο του Grand Slam.


Όπως ήταν αναμενόμενο μετά από έναν τόσο κουραστικό αγώνα η κλινική ακρίβεια του Novak Djokovic του έδωσε τον τίτλο.


Όταν το σκορ έγινε 8-8 ο Federer έδειχνε να έχει χάσει κατά κάποιον τρόπο το πάνω χέρι. Δεν έχασε όμως ποτέ την ψυχραιμία του, επιστρέφοντας δριμύτερος ενώ μία σειρά από εντυπωσιακές κινήσεις στο 11-11 έδειχναν να γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ του. Έτσι μετά από 4 ώρες και 48 λεπτά (κατά δαιμονική σύμπτωση τον ίδιο χρόνο που είχε διαρκέσει ο διάσημος τελικός ανάμεσα σε Federer και Nadal το 2008) ήρθε η στιγμή για το 12-12 και το πλήρωμα του χρόνου ή αν προτιμάς της μοίρας.

Φέτος, για πρώτη φορά, το Wimbledon αποφάσισε ότι όλα θα κρίνονται στο 12-12 για να αποφευχθούν ατέλειωτες αναμετρήσεις που δεν ταιριάζουν πια και τόσο πολύ στην υπερηχητική εποχή που ζούμε. Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτός ο λογικός αλλά όχι απαραίτητα απόλυτα δίκαιος κανονισμός έμελλε να εφαρμοστεί τη στιγμή που το νο.1 και το νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης έγραφαν ιστορία. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά από έναν τόσο κουραστικό αγώνα η κλινική ακρίβεια του Novak Djokovic του έδωσε τον τίτλο, μετά όμως από άλλον έναν αγώνα όπου ο σπουδαίος Roger Federer φρόντισε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο του παγκόσμιου τένις.

Οι αριθμοί

Roger Federer 2019 Wimbledon

Μικρή σημασία έχει αν το παιχνίδι του Ελβετού ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από του Σέρβου

Ο Federer κέρδισε 36 games σε σχέση με τα 32 κερδισμένα του Σέρβου και 218 πόντους σε σχέση με τους 203 του Djokovic. Είχε περισσότερους άσους, μεγαλύτερο ποσοστό κερδισμένων πρώτων σερβίς και γενικά υπερίσχυσε σε κάθε στατιστικό. Κι όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει τον τενίστα που μοιάζει βγαλμένος από πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή κι ο οποίος όταν κατάλαβε ότι ήταν ο νικητής σε έναν ιστορικό αγώνα δεν γονάτισε, δεν δάκρυσε αλλά αντίθετα απλά κατευθύνθηκε προς το φιλέ.

Όσα Grand Slam, όσα Wimbledon κι αν κερδίσει ο Djokovic είναι σχεδόν απίθανο να υπερνικήσει τη λατρεία που τρέφει το κοινό προς το πρόσωπο του Ελβετού. Την ίδια ώρα που ο Σέρβος εχθές, για άλλη μία φορά, βασίστηκε στη γνωστή επιτυχημένη συνταγή της αέναης επανάληψης, ο 37χρονος Federer έλαμψε παίζοντας ένα τένις που πολλές φορές άγγιζε τον σουρεαλισμό από πλευράς κλάσης και δεξιοτεχνίας. Τελικά, μικρή σημασία έχει αν το παιχνίδι του Ελβετού ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από του Σέρβου.

Djokovic Federer τελικός

Κανέναν δεν ενδιαφέρει ότι αυτός ο θρύλος σπατάλησε δύο μοναδικές ευκαιρίες για να κατακτήσει το ένατό του Wimbledon. Διότι αυτό που μένει στο τέλος, είναι η μαγεία που προσέφερε σε κάθε του κίνηση και η λύτρωση που βίωσε το κοινό καθώς μπορεί να έχασε, έχασε όμως με ψηλά το κεφάλι σαν ένας τραγικός ήρωας που παρά την ήττα του δικαιώνεται στο τέλος από την ίδια την ιστορία.

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος