Η γενναία απόφαση του David Blatt

Ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού αποκάλυψε με μία συγκλονιστική επιστολή το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Στο ενδεχομένως πιο δύσκολο παιχνίδι της ζωής του, μοιάζει αποφασισμένος να κερδίσει.

Με μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ενέργεια και με μία συγκλονιστική επιστολή μέσω του επίσημου site της ΚΑΕ Ολυμπιακός, ο προπονητής της ομάδας του Πειραιά, David Blatt, αποφάσισε να κάνει γνωστό το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Αυγούστου, ο 60χρονος Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής γνωστοποίησε ότι διαγνώστηκε με Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (PPMS), ένα αυτοάνοσο νόσημα, που όπως αναφέρει ο ίδιος "αλλάζει με πολλούς τρόπους την ποιότητα σου και την ικανότητά σου να κάνεις ακόμη και τις βασικές λειτουργίες, που πάντα σου φαίνονταν φυσιολογικές".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olympiacos B.C. (@olympiacosbc) on

Οι λόγοι που τον ώθησαν προς αυτή την ενέργεια σχετίζονται αφενός με την εξωστρέφεια και την ειλικρίνεια του ίδιου αλλά κυρίως με το γεγονός πως θέλει να εμπνεύσει κόσμο που αντιμετωπίζει παρόμοια ή ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα, στην προσπάθεια καταπολέμησής τους. Ο Blatt είναι εκτός από σπουδαίος προπονητής και ένας άκρως επικοινωνιακός τύπος, που δεν δίστασε ποτέ να τοποθετηθεί για το οτιδήποτε. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά ακόμη και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά 100% τον ίδιο. Είναι μία κίνηση που απαιτεί σθένος και θάρρος. Όπως όμως συμβαίνει και όταν βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, ο coach Blatt σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του με μία συγκεκριμένη μεθοδολογία που παραπέμπει αρκετά στην τακτική προσέγγιση κατά τη διάρκεια ενός ματς ή μίας αγωνιστικής περιόδου. "Το πρώτο που έκανα ήταν να ανατρέξω στην μπασκετική προπονητική μεθοδολογία αναφορικά με το πως να λύνεις και να ξεπερνάς τις δυσκολίες. Η δική μου διαδικασία έχει τρία βήματα: 1) Ποιο είναι το πρόβλημα; 2) Γιατί συνέβη; 3) Πως το διορθώνουμε;" τονίζει μεταξύ άλλων στις περίπου 800 λέξεις της έγγραφης αποκάλυψής του.

Φυσικά, σύσσωμος ο μπασκετικός κόσμος τάχθηκε στο πλευρό του, με τα μηνύματα στήριξης να καταφθάνουν -κυρίως μέσω social media- από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

 

Η βιογραφία

Ο David Michael Blatt γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1959 στη Βοστώνη και μεγάλωσε στο Φρέιμινγκχαμ της Μασαχουσέτης, μία μικρή πόλη περίπου 70.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Πολιτείας. Από το 1977 μέχρι και το 1981 φοίτησε στο κολέγιο του Princeton, όπου αγωνιζόταν και στην ομάδα μπάσκετ, τους Princeton Tigers, ως πόιντ γκαρντ υπό τις οδηγίες του coach Pete Carril. Εκτός από το μπάσκετ, κατάφερε να πάρει και πτυχίο στην Αγγλική Λογοτεχνία. Ακολούθησε η καριέρα του ως επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, σε ομάδες του Ισραήλ, μέχρι τη στιγμή της απόσυρσής του από την ενεργό δράση, όταν και ασχολήθηκε με την προπονητική.

Το 1999 έγινε βοηθός του Pini Gerson στη σπουδαία Μακάμπι -πολύ υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο πραγματικός coach- και 4 χρόνια αργότερα βρέθηκε στη θέση του πρώτου προπονητή. Εκτός από την Ομάδα του Λαού, ο David Blatt έχει καθίσει ακόμη στους πάγκους των Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν, Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, Μπένετον Τρεβίζο, Εφές Πίλσεν, Άρη Θεσσαλονίκης, Νταρουσάφακα, των Cleveland Cavaliers στο ΝΒΑ και από το καλοκαίρι του 2018 ηγείται της ομάδας του Ολυμπιακού. Παράλληλα, από το 1996 μέχρι το 2001 ήταν βοηθός προπονητής στις εθνικές ομάδες του Ισραήλ (από τους Νέους μέχρι το αντρικό τμήμα) ενώ έχει θητεύσει με ιδιαίτερη επιτυχία και στον πάγκο της εθνικής Ρωσίας (2006-2012).

Η γενναία απόφαση του David Blatt

Οι τίτλοι και το ΝΒΑ 

Από το βιογραφικό του Αμερικανοϊσραηλινού προπονητή δεν απουσιάζουν και οι τίτλοι. Συγκεκριμένα, έχει κατακτήσει μία Euroleague (2014), ένα EuroCup και ένα EuroChallenge, 5 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Ισραήλ, ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ιταλίας καθώς επίσης και ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ αλλά και ένα χάλκινο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (όλα με την εθνική ομάδα της Ρωσίας). Μαζί με τον τεράστιο Dusan Ivkovic είναι οι μόνοι προπονητές της ιστορίας που έχουν κερδίσει Euroleague, EuroCup, Ευρωμπάσκετ και Ολυμπιακό μετάλλιο. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της καριέρας του είναι το γεγονός ότι οι Cleveland Cavaliers του εμπιστεύθηκαν το ρόλο του head coach, το 2014. Στο Κλίβελαντ παρέμεινε μέχρι το 2016, όταν και απολύθηκε στις 22 Ιανουαρίου λόγω "του ότι δεν ταίριαζε με το επιτελείο τής ομάδας", όπως ανακοίνωσε ο γενικός αρχηγός David Griffin - όλοι γνωρίζουν όμως ότι η πραγματική αιτία ήταν η απροθυμία του LeBron James να ακολουθήσει το πλάνο του προπονητή. 

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ 1
ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ 2
ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ 3

O David Blatt θα συνεχίσει για μία τουλάχιστον ακόμη σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Η μάχη του ωστόσο δεν θα περιοριστεί στις 4 γραμμές του γηπέδου. Το γνωρίζει και είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει. Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο ίδιος στο μήνυμά του, είναι προπονητής και η δουλειά του είναι να ηγείται, να διδάσκει και να εμπνέει πολλούς ανθρώπους. "Από τη στιγμή που ζητώ από τους παίκτες μου και το προπονητικό staff να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, πρέπει να ζητήσω ή πιο σωστά να απαιτήσω από τον εαυτό μου να κάνει ακριβώς το ίδιο".

Κράτα γερά coach.


Διάβασε ακόμη για τον Μίδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ Zeljko Obradovic, την τέχνη του θριάμβου από τον Δημήτρη Ιτούδη και το άβολο dejavu της Team USA.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear