Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να βρουν το δρόμο τους και να πείσουν άπαντες ποιο είναι το πραγματικό project αλλά πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Οι Brooklyn Nets είναι το πιο cool και έξυπνο franchise για τη σεζόν 2019-2020 στο ΝΒΑ. Θα μπορούσε ο άτυπος αυτός τίτλος να αποδοθεί σε πολλές ομάδες: Στους Golden State Warriors (αν δεν τσάκιζαν την ομάδα του Steve Kerr οι τραυματισμοί), στους New Orleans Pelicans, στους Los Angeles Lakers ή στους συμπολίτες τους, Clippers. Ωστόσο, μοιραία, το πιο ενδιαφέρον πείραμα της χρονιάς (ίσως και της επόμενης) εκτυλίσσεται στο Barclays Center του Μπρούκλιν. 

Οι παρακάτω 10 λόγοι συνηγορούν στο γιατί το πρόγραμμα που σχεδίασαν οι Sean Marks (GM των Nets) και Kenny Atkinson (head coach) είναι το πιο ιδιαίτερο και φιλόδοξο αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη λίγκα. 

10. Το pre-game

Το τμήμα marketing των Nets έχει βελτιωθεί σε τρομερά σημαντικό βαθμό τόσο όσον αφορά την ψυχαγωγία του φιλάθλου στο γήπεδο όσο και την παρουσία του στα social media, με καλοφτιαγμένο υλικό από αποδυτήρια και προθέρμανση που κάλλιστα θα μπορούσαν να θεωρείται masterpiece του editing. Επιπλέον, το motto "Brooklyn is much more than a bridge" είναι από τα πιο δυνατά του ΝΒΑ, αποδεικνύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα τόσο της περιοχής όσο και του ίδιου του οργανισμού.

9. Η τοποθεσία

Το Barclays Center συγκαταλέγεται μέσα στις 3 κορυφαίες αρένες του πρωταθλήματος. Η ευρύτερη γειτονιά στην οποία βρίσκεται αποτελεί σύμβολο της αναγέννησης της περιοχής αλλά και του gentrification, μαζί με το κοντινό Pacific Park. Είναι επίσης εύκολα προσβάσιμο με τις νέες στάσεις του Μετρό και πολύ πιο "πράσινο" από πολλά άλλα σημεία της πόλης. 

8. Ο σταθμός του Μετρό

Στο ευρύτερο πλαίσιο του rebranding της ομάδας τα δύο τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται και ο σταθμός του Μετρό. Στη στάση του Barclays Center (Atlantic Terminal) λοιπόν, τα πλακάκια είναι λευκά και έχουν επάνω τους το logo των Brooklyn Nets, θέλοντας να αποδώσουν κι αυτά με τη σειρά τους το πού ακριβώς βρίσκεται ο επισκέπτης. 

7. Το παρκέ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΒΑ, μία ομάδα επιλέγει παρκέ γκρι χρώματος, που είναι φτιαγμένο κυρίως από ξύλο σφενδάμου και σανίδες τοποθετημένες σε σχήμα ψαροκόκαλου. Οι δύο ρακέτες διαθέτουν πιο σκούρα απόχρωση ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι μαύρος. Στο κέντρο, φιγουράρει το logo του franchise.

6. Οι γραμματοσειρές

Στο κομμάτι των social media αλλά και σε εκείνο του γενικότερου merchandise, οι brand managers των Nets έχουν επιχειρήσει μία σαφή σύνδεση του franchise με τη μαύρη κοινότητα και την pop κουλτούρα, επιλέγοντας γραμματοσειρές και σύμβολα που προηγουμένως έχουν εμφανιστεί σε εξώφυλλα δίσκων του Jay-Z και του Notorious B.I.G. Καθόλου άσχημα.

5. Οι οπαδοί

Αρκούσε μία μόλις συμπαθητική χρονιά, η περσινή, ώστε το κοινό αρχικά να συγκεντρώνεται στο Barclays Center και έπειτα να "ζεσταίνεται" κατά τη διάρκεια των ματς. Μάλιστα, ίσως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι Nets δημιουργούν έναν αρκετά δυνατό πυρήνα φιλάθλων, που συγκεντρώνει ωστόσο και μπόλικους πρώην fans των Knicks. Πιθανότατα εκείνους που επιθυμούν να νιώσουν το συναίσθημα της επιτυχίας. 

4. Το προπονητικό κέντρο

Ανέκαθεν, στο περιβάλλον των New York Knicks υπήρχε μία πολύ δημοφιλής άποψη: "Το να παίζεις στο Madison Square Garden είναι καταπληκτικό, αλλά το να προπονείσαι μιά ώρα μακριά από το Μανχάταν σου αφαιρεί όλα τα προνόμια και τη γοητεία που θα έπρεπε να έχει ένας παίκτης της Νέας Υόρκης". Στο Μπρούκλιν από την άλλη, δεν έχουν τέτοια θέματα, καθώς το HSS Training Center είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα της κατηγορίας του, την ίδια στιγμή που διαθέτει την καλύτερη θέα του Μεγάλου Μήλου από τα τεράστια παράθυρά του, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη νεοϋορκέζικη εμπειρία σε όποιον βρίσκεται εντός αυτού.

3. Το management

Τίποτα δεν θα είχε συμβεί στο Μπρούκλιν, αν δεν είχε εξελιχθεί η σχέση του Mikhail Prokhorov (αρχικά) και του Joseph Tsai (ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Prokhorov στην ιδιοκτησία της ομάδας) με τους Sean Marks και Kenny Atkinson. Ο Νεοζηλανδός πρώην παίκτης του ΝΒΑ είναι πλέον ένας καταπληκτικός General Manager και ο δεύτερος ένας ικανότατος προπονητής, που βρίσκεται στον πάγκο των Nets την τελευταία τριετία. Οι δύο τελευταίοι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουν επιτελέσει ένα μικρό θαύμα, με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν στην πιο πρόσφατη free agency

2. Η ομάδα

Οι επιλογές του διδύμου Marks-Atkinson μέχρι και την περσινή σεζόν ήταν ο ορισμός του τι πρέπει να κάνεις όταν κανείς δεν θέλει να παίξει στην ομάδα σου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα διψασμένο και φιλόδοξο σύνολο, γεμάτο ευφυείς και αλτρουιστές παίκτες που έμοιαζαν κάτι παραπάνω από έτοιμοι για την εξιλέωσή τους. Ο κορμός υπάρχει ήδη (Joe Harris, Jarrett Allen, Spencer Dinwiddie, Caris LeVert) και σε αυτόν προστέθηκαν δύο από τους κορυφαίους παίκτες της λίγκας. Πλέον, οι Nets δείχνουν έτοιμοι ακόμη και για μία μακρά πορεία στα play-offs.

1. Το Κ-Κ

Το τελευταίο, προκύπτει ασφαλώς λόγω του διδύμου που από το περασμένο καλοκαίρι φορά τη φανέλα των Nets: ο λόγος για τους Kevin Durant και Kyrie Irving. Η προσθήκη των δύο βάζει για τα καλά τους Nets στη διεκδίκηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας τους, αν όχι από φέτος (όπου ο KD δύσκολα θα πατήσει παρκέ λόγω του τραυματισμού του στον αχίλλειο τένοντα), σίγουρα τη σεζόν 2020-21.

Προς το παρόν, οι Brooklyn Nets προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους και να συνηθίσουν την παρουσία του Kyrie. Μόλις το κάνουν θα είναι αισθητά καλύτεροι. Όταν μπει και ο Durant στο παιχνίδι, είπαμε, θα είναι διεκδικητές. Μέχρι να γίνει αυτό, θα παρακολουθήσουμε το ωραίο μπάσκετ που παίζουν και το όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα που δίνει η αντίθεση του γκρι παρκέ με τα ροζ Nike του Irving. 


φωτογραφίες © Getty Images