Οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές που δεν πήραν ποτέ Χρυσή Μπάλα
O Messi θριάμβευσε για ακόμη μία φορά, όμως οι παίκτες της Λίβερπουλ και ειδικά ο Virgil Van Dijk μπορούν να παρηγορηθούν: Η ιστορία του θεσμού είναι γεμάτη θρύλους που έμειναν με άδεια χέρια.
Ο Lionel Messi κέρδισε την Χρυσή Μπάλα του 2019, την έκτη της καριέρας του, ξεπερνώντας τον Cristiano Ronaldo (5). Οι Virgil Van Dijk, Alisson Becker, Mohamed Salah και Sadio Mané παρακολουθούσαν τον 32χρονο Αργεντινό μύθο με το βραβείο, έχοντας ένα μάλλον γλυκόπικρο χαμόγελο στα χείλη, αντιλαμβανόμενοι πως η κατάκτηση ενός Champions League δεν είναι αρκετή για να φέρει και την ανώτερη ατομική διάκριση.
Γνωρίζουν πάντως πολύ καλά ότι ποτέ δεν υπήρξαν μόνοι στο πεδίο του συγκεκριμένου συναισθήματος, καθώς πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές του παρελθόντος έχουν μείνει με άδεια χέρια στον εν λόγω θεσμό, που διοργανώνει κάθε χρόνο το γαλλικό περιοδικό France Football.

Αρχικά, δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε και πάρα πολύ πίσω: Ο Xavi Hernández και ο Andrés Iniesta είναι σίγουρα δύο παίκτες που αναμφίβολα θα έπρεπε να έχουν βραβευθεί τουλάχιστον μία φορά έκαστος - ειδικά το 2010, όταν και οδήγησαν την εθνική Ισπανίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την ίδια χρονιά μάλιστα, o Ολλανδός Wesley Sneijder θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί ότι αδικήθηκε, καθώς κατέκτησε το τρεμπλ με την Ίντερ (πρωτάθλημα και κύπελλο Ιταλίας, Champions League), οδηγώντας παράλληλα την εθνική Ολλανδίας μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.
Ένας ακόμη παίκτης που πρέπει να νιώθει αδικημένος είναι ο Zlatan Ibrahimovic, ο οποίος πιθανότατα θα κλείσει την καριέρα του χωρίς να το καταφέρει - αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σουηδός σούπερ σταρ δεν έχει κατακτήσει ποτέ και το τρόπαιο του Champions League. Ωστόσο επί 8 σερί χρόνια πήρε ισάριθμα πρωταθλήματα σε 3 διαφορετικές χώρες με 5 διαφορετικές ομάδες. Και αυτό δεν το λες και λίγο.

O Virgil Van Dijk μπορεί να παρηγορηθεί για τη δεύτερη θέση της φετινής λίστας αν ανατρέξει στα ονόματα κορυφαίων αμυντικών που δεν κατάφεραν ποτέ αυτό που μόνο οι Matthias Sammer και Fabio Cannavaro πέτυχαν τα τελευταία 30 χρόνια. Franco Baresi, Alessandro Nesta, Paolo Maldini είναι κάποιες από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον τερματοφύλακα της Λίβερπουλ Alisson Becker, ο οποίος βέβαια γνώριζε πολύ καλά ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο -δηλαδή να πάρει ένας τερματοφύλακας το βραβείο- ήταν απειροελάχιστες. Oliver Kahn, Gianluigi Buffon, Peter Schmeichel, Dino Zoff και Manuel Neuer πλησίασαν κατά το παρελθόν αλλά κανείς δεν τα κατάφερε.

Μύθοι της Ρεάλ Μαδρίτης όπως ο Ισπανός Raul και ο σπουδαίος Ούγγρος Ferenc Puskas, ο επίσης Ούγγρος θρύλος της Μπαρτσελόνα László Kubala και οι κατά τεκμήριο καλύτεροι Άγγλοι ποδοσφαιριστές της γενιάς τους Steven Gerrard και David Beckham είναι κάποια ακόμη χαρακτηριστικά παραδείγματα που δεν βρέθηκαν ποτέ στην κορυφής της λίστας του France Football, εν αντιθέσει με κάποιους μάλλον απροσδόκητους τύπους που έχουν φιγουράρει σε αυτήν, όπως οι George Weah (1995) και Jean-Pierre Papin (1991). Το τελευταίο μάλλον επιβεβαιώνει αυτούς που υποστηρίζουν ότι μία Χρυσή Μπάλα ίσως τελικά να μην είναι απαραίτητα συνώνυμη με την ποδοσφαιρική ποιότητα του ανωτάτου επιπέδου.
φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ο Andoni Iraola δεν ζητά χρόνο, ζητά εμπιστοσύνη
Η Liverpool ετοιμάζεται να ανοίξει νέα σελίδα με τον Andoni Iraola, έναν προπονητή που δεν πιστεύει στα μεγάλα συμβόλαια, αλλά στην καθημερινή απόδειξη δουλειάς και εμπιστοσύνης στο γήπεδο.
Γραφει Αχιλλεας ΤσακαλιδηςΤο NBA παιχνίδι που θα σε κάνει να χάσεις ώρες χωρίς να το καταλάβεις
Μερικές φορές το πιο εθιστικό παιχνίδι δεν είναι αυτό με τα καλύτερα γραφικά, αλλά εκείνο που σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά προσπαθώντας να πετύχεις το ακατόρθωτο.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΟι τελικοί Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού συνεχίζουν να μας δίνουν content και δεν έχουμε φτάσει καν στο Game 2
Υπάρχουν σειρές που παρακολουθείς για το αποτέλεσμα και άλλες που σε κρατούν επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο επόμενο επεισόδιο. Οι ελληνικοί τελικοί ανήκουν ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΠοιο είναι το νέο γερμανικό ταλέντο για το οποίο "σφάζονται" Άρσεναλ και Μπάγερν
Η Άρσεναλ ψάχνει την επόμενη σημαντική κίνηση στη "φαρέτρα" του Αρτέτα, τη στιγμή που η Μπάγερν Μονάχου ξέρουμε όλοι καλά πόσο αποφασισμένη είναι για τα νέα ταλέντα της Εθνικής Γερμανίας.
Γραφει Αχιλλεας ΤσακαλιδηςΟ Άρης ρίχνει βόμβα στο ελληνικό μπάσκετ-Κοντά σε συμφωνία με τον Βασίλη Σπανούλη
Ο Άρης Betsson ετοιμάζεται για μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής με υψηλές φιλοδοξίες και μεγάλες προσδοκίες.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΗ Serena Williams επιστρέφει και το Wimbledon κρατάει την ανάσα του
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο της ματς, η Serena Williams επιστρέφει στο χορτάρι και θυμίζει πως οι μεγάλες ιστορίες σπάνια κλείνουν εύκολα.
Γραφει Αχιλλεας Τσακαλιδης