Οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές που δεν πήραν ποτέ Χρυσή Μπάλα

O Messi θριάμβευσε για ακόμη μία φορά, όμως οι παίκτες της Λίβερπουλ και ειδικά ο Virgil Van Dijk μπορούν να παρηγορηθούν: Η ιστορία του θεσμού είναι γεμάτη θρύλους που έμειναν με άδεια χέρια.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Δεκεμβρίου 2019

Ο Lionel Messi κέρδισε την Χρυσή Μπάλα του 2019, την έκτη της καριέρας του, ξεπερνώντας τον Cristiano Ronaldo (5). Οι Virgil Van Dijk, Alisson Becker, Mohamed Salah και Sadio Mané παρακολουθούσαν τον 32χρονο Αργεντινό μύθο με το βραβείο, έχοντας ένα μάλλον γλυκόπικρο χαμόγελο στα χείλη, αντιλαμβανόμενοι πως η κατάκτηση ενός Champions League δεν είναι αρκετή για να φέρει και την ανώτερη ατομική διάκριση.

Γνωρίζουν πάντως πολύ καλά ότι ποτέ δεν υπήρξαν μόνοι στο πεδίο του συγκεκριμένου συναισθήματος, καθώς πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές του παρελθόντος έχουν μείνει με άδεια χέρια στον εν λόγω θεσμό, που διοργανώνει κάθε χρόνο το γαλλικό περιοδικό France Football. 

Οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές που δεν πήραν ποτέ Χρυσή Μπάλα

Αρχικά, δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε και πάρα πολύ πίσω: Ο Xavi Hernández και ο Andrés Iniesta είναι σίγουρα δύο παίκτες που αναμφίβολα θα έπρεπε να έχουν βραβευθεί τουλάχιστον μία φορά έκαστος - ειδικά το 2010, όταν και οδήγησαν την εθνική Ισπανίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την ίδια χρονιά μάλιστα, o Ολλανδός Wesley Sneijder θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί ότι αδικήθηκε, καθώς κατέκτησε το τρεμπλ με την Ίντερ (πρωτάθλημα και κύπελλο Ιταλίας, Champions League), οδηγώντας παράλληλα την εθνική Ολλανδίας μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. 

Ένας ακόμη παίκτης που πρέπει να νιώθει αδικημένος είναι ο Zlatan Ibrahimovic, ο οποίος πιθανότατα θα κλείσει την καριέρα του χωρίς να το καταφέρει - αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σουηδός σούπερ σταρ δεν έχει κατακτήσει ποτέ και το τρόπαιο του Champions League. Ωστόσο επί 8 σερί χρόνια πήρε ισάριθμα πρωταθλήματα σε 3 διαφορετικές χώρες με 5 διαφορετικές ομάδες. Και αυτό δεν το λες και λίγο.

ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ

O Virgil Van Dijk μπορεί να παρηγορηθεί για τη δεύτερη θέση της φετινής λίστας αν ανατρέξει στα ονόματα κορυφαίων αμυντικών που δεν κατάφεραν ποτέ αυτό που μόνο οι Matthias Sammer και Fabio Cannavaro πέτυχαν τα τελευταία 30 χρόνια. Franco Baresi, Alessandro Nesta, Paolo Maldini είναι κάποιες από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον τερματοφύλακα της Λίβερπουλ Alisson Becker, ο οποίος βέβαια γνώριζε πολύ καλά ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο -δηλαδή να πάρει ένας τερματοφύλακας το βραβείο- ήταν απειροελάχιστες. Oliver Kahn, Gianluigi Buffon, Peter Schmeichel, Dino Zoff και Manuel Neuer πλησίασαν κατά το παρελθόν αλλά κανείς δεν τα κατάφερε.

ΜΑΤΙΑΣ ΣΑΜΕΡ

Μύθοι της Ρεάλ Μαδρίτης όπως ο Ισπανός Raul και ο σπουδαίος Ούγγρος Ferenc Puskas, ο επίσης Ούγγρος θρύλος της Μπαρτσελόνα László Kubala και οι κατά τεκμήριο καλύτεροι Άγγλοι ποδοσφαιριστές της γενιάς τους Steven Gerrard και David Beckham είναι κάποια ακόμη χαρακτηριστικά παραδείγματα που δεν βρέθηκαν ποτέ στην κορυφής της λίστας του France Football, εν αντιθέσει με κάποιους μάλλον απροσδόκητους τύπους που έχουν φιγουράρει σε αυτήν, όπως οι George Weah (1995) και Jean-Pierre Papin (1991). Το τελευταίο μάλλον επιβεβαιώνει αυτούς που υποστηρίζουν ότι μία Χρυσή Μπάλα ίσως τελικά να μην είναι απαραίτητα συνώνυμη με την ποδοσφαιρική ποιότητα του ανωτάτου επιπέδου. 


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος