Το El Clasico επιτέλους ξεκινά

Σε λίγες ώρες Μπαρτσελόνα και Ρέαλ Μαδρίτης θα συναντηθούν στο Καμπ Νου. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής όμως δεν θα είναι το ποδόσφαιρο.

Σήμερα, στις 9 η ώρα το βράδυ, το El Clasico ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης επιτέλους θα ξεκινήσει. Έχουν περάσει ήδη 53 ημέρες από τότε που αναβλήθηκε αφού οι μαζικές κινητοποιήσεις στην Καταλονία δεν μπορούσαν να επιτρέψουν την διεξαγωγή του. Τώρα, δεν έχουν μείνει παρά λίγες μόνο ώρες για να ακουστεί η σφυρίχτρα του διαιτητή και να ξεκινήσει ο αγώνας.

Θα είναι, όντως, ένα παράξενο El Clasico, αφού το ποδόσφαιρο θα βρίσκεται στις άκρες του γηπέδου και θα παρακολουθεί τον πραγματικό πρωταγωνιστή: Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που ταλανίζει εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, την Ισπανία και πριν λίγο καιρό έφτασε στην κορύφωσή του με μεγάλες συγκεντρώσεις, σκληρή καταστολή, εμπρηστικές κινήσεις από αυτονομιστές πολιτικούς αλλά και φυλακίσεις Καταλανών βουλευτών εξαιτίας του παράνομου (;) δημοψηφίσματος. Άλλωστε η Μπαρτσελόνα ήταν πάντα κομμάτι αυτού του παιχνιδιού. Το μεγάλο καμάρι της Βαρκελώνης, η ομάδα που χλεύαζε καταπρόσωπο το καθεστώς του δικτάτορα Franco την εποχή της δικτατορίας.

Το El Clasico επιτέλους ξεκινά

Τι ακριβώς θα συμβεί με τη σέντρα του αγώνα; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει χωρίς μεγάλο ποσοστό λάθους. Σίγουρα πάντως, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τους διαδηλωτές που θα βρίσκονται στους γύρω δρόμους και τα πολιτικά συνθήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εξέδρες, το ντέρμπι θα παραμείνει ντέρμπι. Αυτήν την στιγμή οι δύο ομάδες βρίσκονται αγκαλιά στην κορυφή της βαθμολογίας, λίγα έχουν αλλάξει από τότε που ήταν κανονικά να συναντηθούν (26 Οκτωβρίου), αφού οι δύο τους κερρδίζουν τον έναν αντίπαλο μετά τον άλλο, με τον Lionel Messi από τη μία και τον Karim Benzema από την άλλη να σέρνουν τον χορό.

Σε επτά αγωνιστικές έχουν κερδίσει η καθεμία από πέντε φόρες. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα ντέρμπι ανάμεσα στα κορυφαία ισπανικά ποδοσφαιρικά clubs σηκώνει πολύ ανάλυση και τόνους από μελάνι σχετικά με τακτικές και πιθανούς τρόπους παιξίματος. Το ποδόσφαιρο, όμως, είπαμε έρχεται μοιραία σε δεύτερη θέση όταν πρόκειται για ένα El Clasico υπό τέτοιες πολιτικές συνθήκες.

Ελ Κλάσικο

Οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αποκτούν, την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερο πολιτικό πρόσημο. Οι χρυσές μπάλες των Luca Modric και Lionel Messi αποτελούν ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αλλά κανείς δεν δίνει, αυτήν την στιγμή, σημασία σε αυτό. Τα πρόσωπα των Zinedine Zidane και Ernesto Valverde θα είναι σφιγμένα πρώτα από όλα όχι για το αποτέλεσμα αλλά για το τι άλλο μπορεί να συμβεί.

Στη Ρεάλ φοβούνται για πιθανές επιθέσεις στην ομάδα, για ένα εχθρικό κλίμα που όμοιό του δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες στο Καμπ Νου. Αντίστοιχα στη Βαρκελώνη οι φίλαθλοι και ο κόσμος αναζητούν μία ευκαιρία για εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους. Το El Clasico δείχνει να είναι η καλύτερη στιγμή – και η Μπαρτσελόνα, ένας συμβολικός στρατός χωρίς όπλα, όπως σωστά την έχει περιγράψει ο Manuel Vázquez Montalbán.

Από: Esquire ES


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος