Η νύχτα που ο Tim Duncan έγινε προπονητής

Ο θρύλος των San Antonio Spurs ίσως συνάντησε το πεπρωμένο του.

Όταν στο draft του 1997 οι San Antonio Spurs επέλεγαν τον Tim Duncan στο νο.1, είχαν στο μυαλό τους πολλά περισσότερα από το να αποκτήσουν τον καλύτερο διαθέσιμο παίκτη εκείνης της φουρνιάς και ένα τέλειο συμπλήρωμα για τον -τότε ηγέτη τους- David Robinson. Ο ύψους 2,11 μ. νεαρός από τους Παρθένες Νήσους που μπορούσε να καλύψει με απόλυτη επιτυχία και τις δύο θέσεις των ψηλών φαινόταν να έχει -και εκ του αποτελέσματος, είχε και με το παραπάνω- το πλήρες potential για να γίνει θρύλος της ομάδας και του ίδιου του ΝΒΑ. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Duncan (@_timduncan21) on

Η καριέρα του Duncan αλλά και η γενικότερη παρουσία του σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας των Spurs συνέβαλλαν καθοριστικά στο να γιγαντωθεί το franchise και να θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα κορυφαία στην ιστορία της λίγκας. Τα 5 πρωταθλήματα που κατέκτησε (1999, 2003, 2005, 2007 και 2014) η ομάδα του Σαν Αντόνιο με τον απόφοιτο του Wake Forest ως ηγέτη είναι η πειστικότερη των αποδείξεων.

Ο Gregg Popovich όμως -ένας από τους καλύτερους προπονητές που υπήρξαν ποτέ και ένας εκ των ικανότερων recruiters- είχε δει πολλά περισσότερα από έναν χαρισματικό παίκτη στο πρόσωπο του Duncan: Έναν άνθρωπο που αγαπά πραγματικά το παιχνίδι, γνωρίζει να το διαβάζει και να ηγείται, μεταδίδοντας ηρεμία στους γύρω του. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by San Antonio Spurs (@spurs) on

Το βράδυ της 3ης Μαρτίου 2020 όλοι είδαν τι ακριβώς σχεδίαζε ο Popovich ίσως και για το ίδιο το μέλλον των Spurs - ένα μέλλον πιθανότατα χωρίς αυτόν, μιας και δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι ο θρυλικός coach βαδίζει αισίως στο 72ο έτος της ηλικίας του. Στον αγώνα εναντίον των Charlotte Hornets, o Coach Pop απουσίαζε για προσωπικούς λόγους από τον πάγκο των Σπιρουνιών. Στη θέση του βρέθηκε ο -από το περασμένο καλοκαίρι assistant coach της ομάδας- Tim Duncan. Οι Spurs κέρδισαν με 104-103, με τον Duncan να διατηρεί το στυλ που είχε και ως παίκτης.

Ήρεμος, μεθοδικός, μεταδοτικός και έχοντας πλήρη γνώση του τι θέλει να κάνει και γιατί. Μετά το τέλος του ματς, ακολούθησαν οι αναμενόμενες ταπεινές δηλώσεις. "Το να βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με το να βρίσκεσαι εντός του παρκέ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα και τόσα πολλά. Απλώς στεκόμουν στην άκρη και φώναζα. Οι άλλοι assistants έκαναν όλη τη δουλειά" ανέφερε, για να συμπληρώσει αργότερα πως "περιμένω πώς και πώς να γυρίσει ο Pop και θα είμαι κάτι παραπάνω από χαρούμενος να του δώσω και πάλι τη θέση του".

Εκτός από τα πέντε προαναφερθέντα πρωταθλήματα, ο Tim Duncan έχει αναδειχθεί δύο φορές MVP του NBA, τρεις φορές MVP των τελικών, Rookie της χρονιάς το 1998 και υπήρξε 13 φορές All-Star. Εκτός αυτών είναι ο πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ και μπλοκέρ στην ιστορία της ομάδας του -σε 19 συνολικά σεζόν- έχοντας παίξει περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλον. Πλέον, πέρασε και από το πόστο του πρώτου προπονητή. Κάτι, που δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν επαναληφθεί και στο μέλλον. Πραγματικός θρύλος.


Διάβασε ακόμη για τον Steph Curry που επιστρέφει, την εκτόξευση του Luka Doncic και το επικό rivalry Lakers-Celtics.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος