Η εκτόξευση του Luka Doncic

Ο 21χρονος Σλοβένος δεν βρέθηκε στο ΝΒΑ απλά για να ξεχωρίσει αλλά για να γράψει ιστορία. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Φεβρουαρίου 2020

To βράδυ της περασμένης Τετάρτης και στον αγώνα εναντίον των San Antonio Spurs, o Luka Doncic πραγματοποίησε μία ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση, σημειώνοντας ακόμη ένα triple double στη φετινή σεζόν και ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καριέρας του Jason Kidd. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος στην ιστορία του franchise των Dallas Mavericks στη σχετική λίστα.

Για τον οποιονδήποτε, αυτό θα ήταν ένα απίστευτο -και όντως είναι- κατόρθωμα. Για τον 21χρονο Σλοβένο όμως -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 28 Φεβρουαρίου 1999 στην Λιουμπλιάνα-, τέτοιες βραδιές μοιάζουν να είναι απλά μία ακόμη ημέρα στο γραφείο, με κανένα milestone να μην φαίνεται πλέον ακατόρθωτο.

Ο γκαρντ των Dallas Mavericks "γράφει" κατά μέσο όρο μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν του ΝΒΑ 28,7 π., 9,6 ρ., 8,7 ασ. και 1 κλ., σε περίπου 33 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι εν λόγω αριθμοί καθιστούν το δρόμο για τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου κάτι παραπάνω από ορθάνοιχτο - μία πεποίθηση που θα ενισχυθεί αν οι Mavericks κατορθώσουν να μπουν στα play-offs. 

Όλα αυτά τα καταφέρνει με το δικό του στυλ, προσαρμόζοντας μία ομάδα στο ύφος του και αποφεύγοντας -ευτυχώς για τον ίδιο αλλά και για το μπάσκετ γενικότερα- το αντίθετο: Το πρωτόγνωρο court vision, η μοναδική ικανότητά του στην ντρίμπλα και οι δεκάδες τρόποι με τους οποίους μπορεί να σκοράρει έχουν δημιουργήσει πολλές συγκρίσεις που σε κάποιο σημείο αγγίζουν το όριο της υπερβολής.

Η εκτόξευση του Luka Doncic

Οι πιο μετριοπαθείς από αυτές κάνουν λόγο για μία βελτιωμένη εκδοχή του Drazen Petrovic και οι πιο θαρραλέες για τον Ευρωπαίο LeBron James. Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι η αυτοπεποίθηση με την οποία παίζει και το σχεδόν μόνιμο χαμόγελο που είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Με λίγα λόγια, ο Luka Doncic το κάνει να φαίνεται εύκολο. 

Προς το παρόν, η νέα δεκαετία τον βρίσκει σε εξαιρετική κατάσταση, με δύο πολύ συγκεκριμένα γεγονότα να προσθέτουν επιπλέον assets στο βιογραφικό του. Το πρώτο σχετίζεται με την πολύ σημαντική συμφωνία που έχει συνάψει με το brand της Jordan. Γίνεται έτσι ο δεύτερος νεαρός σταρ -μετά τον Zion Williamson- που θα εκπροσωπεί (και ασφαλώς θα διαφημίζει) την αθλητική εταιρεία που δημιούργησε ο Michael Jordan μαζί με την Nike. Κατά δεύτερον, η πιστοποίηση της μετάβασης από παιδί-θαύμα σε παγκόσμιο icon, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και στην ψηφοφορία για το πρόσφατο All Star Game του Σικάγο.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων, το νο.77 της ομάδας του Ντάλας βρέθηκε σχεδόν στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού για τη Δύση, με 6.111.735 ψήφους, πίσω μόνο από τον LeBron. Δεν είναι κάτι φυσιολογικό για ένα παιδί που μόλις ξεκινά τον πρώτο χρόνο της τρίτης δεκαετίας της ζωής του και βρίσκεται στις ΗΠΑ κάτι λιγότερο από 2 έτη. Ασφαλώς όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την ακόρεστη επιθυμία του ίδιου να γίνει ο καλύτερος. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που έκανε από πολύ μικρός, όταν πριν συμπληρώσει τα 10 του ανταγωνιζόταν μεγαλύτερα παιδιά στη Λιουμπλιάνα ή, αργότερα, στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Κάτι που οδήγησε σε δεκάδες προσωπικούς και ομαδικούς τίτλους μέχρι το τέλος της εφηβείας του, που παρεμπιπτόντως τον βρήκε στην πρώτη ομάδα της Βασίλισσας και μετέπειτα με τα τρόπαια της Euroleague και του Ευρωμπάσκετ, όντας ο MVP της κανονικής διάρκειας και του Final Four της πρώτης, τη σεζόν 2017-18. Ακολούθησε φυσικά και το βραβείο του Rookie of the Year στο ΝΒΑ. Τα παραπάνω δεν φαίνονται αρκετά για τον ίδιο και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα του ίδιου. Ακριβώς όπως το είδωλό του, ο Βασίλης Σπανούλης, έτσι και ο Doncic αναζητά διαρκώς κίνητρα για να γίνει καλύτερος, κοιτώντας πάντοτε την επόμενη κορυφή. 

ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ 4
ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ 3
ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ 1

Ο Luka Doncic δεν βρέθηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού απλά για να ξεχωρίσει. Από τις πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο βόρειο Τέξας ήταν αποφασισμένος να γράψει ιστορία. Το ταλέντο, η προσωπικότητα και το momentum που έχει αυτή τη στιγμή συνηγορούν πως θα τα καταφέρει. Ίσως και πολύ πιο σύντομα από ό,τι θα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος fan του. Halleluka.


Διάβασε ακόμη για τις 10 καλύτερες ομάδες της δεκαετίας στο ΝΒΑ, γιατί ο Ja Morant είναι ο νέος Allen Iverson και πώς οι Brooklyn Nets εξελίχθηκαν στο πιο έξυπνο franchise του πρωταθλήματος.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος