
Το Wimbledon ακυρώθηκε, πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο
Το κατά πολλούς σπουδαιότερο Grand Slam του πλανήτη έπεσε θύμα του κορονοϊού.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ένα ακόμη σημαντικό γεγονός δεν θα διεξαχθεί το φετινό καλοκαίρι. Οι διοργανωτές του Wimbledon αποφάσισαν λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού να ακυρώσουν το φετινό τουρνουά. Μάλιστα, δεν άφησαν κανένα απολύτως περιθώριο να γίνουν αργότερα μέσα στο έτος οι αγώνες του ιστορικού θεσμού.
Το Wimbledon είναι το πιο παλιό τουρνουά στην ιστορία του τένις και ξεκίνησε το 1877 στο ομώνυμο προάστιο του Λονδίνου. Δίχως αμφιβολία είναι εκείνο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αίγλη. στο παρελθόν έχει ακυρωθεί μόνο κατά την διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μεταξύ 1915-1918 και 1940-1945. Για φέτος, ήταν προγραμματισμένο από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου. To 143o Wimbledon της ιστορίας λοιπόν θα διεξαχθεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου του 2021.
It is with great regret that the AELTC has today decided that The Championships 2020 will be cancelled due to public health concerns linked to the coronavirus epidemic.
— Wimbledon (@Wimbledon) April 1, 2020
The 134th Championships will instead be staged from 28 June to 11 July 2021.https://t.co/c0QV2ymGAt
Το τουρνουά
Στα 19 γήπεδα του Wimbledon μάχονται κάθε χρόνο 128 τενίστες και άλλες τόσες τενίστριες - οι κορυφαίοι του πλανήτη με βάση την κατάταξη της ATP. Μία εβδομάδα πριν το κυρίως τουρνουά ωστόσο, υπάρχουν και αγώνες προκριματικών για οποιονδήποτε θέλει να διεκδικήσει μία θέση στο κυρίως ταμπλό. Σαν διοργάνωση, ευνοεί αγωνιστικά τους παίκτες με δυνατό σερβίς και εξίσου ισχυρό βολέ λόγω της ταχύτητας και της χαμηλής αναπήδησης που παίρνει το μπαλάκι. Το κεντρικό court -εκεί δηλαδή που διεξάγεται ο τελικός- έχει χωρητικότητα 14.000 θεατών, με τα Court Νο.1 και Court Νο.2 να ακολουθούν με 11.000 και 3.000 θέσεις αντίστοιχα. Μάλιστα, το τελευταίο φέρει και το προσωνύμιο "Νεκροταφείο των Πρωταθλητών" (The Graveyard of Champions) με πολλές εκπλήξεις να έχουν συμβεί σε αυτό.


O Roger Federer είναι ο πολυνίκης του Wimbledon στους άντρες με 8 κατακτήσεις, ενώ τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες φέρει η Martina Navratilova, με 9. Όσον αφορά τα χρηματικά έπαθλα για τους αθλητές που συμμετέχουν, ο νικητής λαμβάνει £2.350.000, o φιναλίστ £1.118.000, όσοι παίζουν ημιτελικό £588.000 και τα ποσά μειώνονται μέχρι τις £45.000 για όσους αποκλείονται στον πρώτο γύρο. Περσινοί νικητές είναι ο Σέρβος Novak Djokovic και η Ρουμάνα Simona Halep, σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.


Η διοργάνωση έχει και σημαντικό εξωαγωνιστικό στάτους, καθώς στις εξέδρες παρελαύνουν κάθε χρόνο αρκετοί από τους διασημότερους ανθρώπους του πλανήτη.
Διάβασε ακόμη για το επόμενο βήμα του ΝΒΑ, τα φαβορί του Euro 2021, κάποια επικά ποδοσφαιρικά ματς που υπάρχουν στο Youtube και τις 44 καταραμένες ημέρες του Brian Clough.
Φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Μηπώς Alcaraz και Sinner δεν είναι τόσο φίλοι όσο φαίνεται;
Δύο νεαροί πρωταθλητές αλλάζουν τον χώρο του τένις με το ταλέντο και τη σταθερότητά τους. Μια νέα εποχή γεμάτη για το άθλημα είναι προ των πυλών από 2 γεννημένους νικητές.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΟι 10 μεταγραφές ποδοσφαίρου που αλλάζουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη
Από Ίσακ στη Λίβερπουλ μέχρι Όσιμεν στη Γαλατασαράι, δες τις 10 κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού 2025 που διαμόρφωσαν ξανά τον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΓιατί το US Open έχει το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο στην ιστορία του τένις
Το US Open 2025 έρχεται με νέα ρεκόρ και πολλές αλλαγές που επηρεάζουν όχι μόνο τους παίκτες αλλά και τους θεατές. Δες πώς το τουρνουά εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΚακή εμφάνιση για την Εθνική-Ήττα από τη Βοσνία χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Η Εθνική χωρίς τον Αντετοκούνμπο έχασε από τη Βοσνία με 80-77 στο EuroBasket 2025, έχοντας αδυναμίες στα ριμπάουντ και στην επίθεση. Επόμενος αντίπαλος η Ισπανία την Πέμπτη.
Πρόωρο τέλος για τον Bogdan Bogdanovic από το Eurobasket 2025
Ο σοβαρός τραυματισμός του στο παιχνίδι με την Πορτογαλία εν τέλει του κόστισε τη συμμετοχή του στο τουρνουά. Τι έδειξαν οι εξετάσεις και ποιος αναλαμβάνει στη θέση του;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΟι ποδοσφαιρικές φανέλες που θα έπρεπε να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην ντουλάπα σου
Ανακάλυψε τις πιο εντυπωσιακές ποδοσφαιρικές φανέλες του 2025. Από τη νοσταλγία των '90s ως τον σύγχρονο σχεδιασμό, κάθε εμφάνιση κρύβει στυλ και ιστορία.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης