Οι διαφορετικοί φετινοί τελικοί του ΝΒΑ

Οι πρωταθλητές Warriors κυνηγούν τον 4ο τίτλο τους σε μία πενταετία. Οι Raptors, την υπέρβαση που θα γράψει ιστορία. Όλοι οι υπόλοιποι περιμένουν με αγωνία τις αναμετρήσεις τους.

Από τη μία, οι  ̶M̶o̶n̶s̶t̶a̶r̶s̶ Golden State Warriors του Steve Kerr, που μοιάζουν ασταμάτητοι ακόμη κι όταν πλήττονται από τραυματισμούς βασικών παικτών. Από την άλλη, οι πιο αποφασισμένοι από ποτέ Toronto Raptors, με τον Kawhi Leonard να επιβεβαιώνει ή ακόμη και να ξεπερνά τις προσδοκίες του περασμένου καλοκαιριού. Οι τελικοί του ΝΒΑ φέρνουν αντιμέτωπες τις δύο καλύτερες ομάδες των τελευταίων ετών στον μαγικό κόσμο και άπαντες αναμένουν με αγωνία. Πώς έφτασαν όμως μέχρι εδώ οι δύο μονομάχοι και τι περιμένουμε από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις; 

Ο νόμος των Warriors

Η Δύση δεν έκρυβε εκπλήξεις, πάλι. Για 5η συνεχόμενη φορά (ισοφαρίζοντας το θρυλικό ρεκόρ των Celtics του Bill Russel από τα 60s), οι Golden State Warriors ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές περιφέρειας, με σχετική ευκολία. Παρότι έχασαν από τραυματισμούς αρχικά τον DeMarcus Cousins και μετέπειτα τον Kevin Durant, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αλλά έπαιζαν ολοένα και καλύτερο μπάσκετ κατά τη διάρκεια των play-offs. O Stephen Curry μεταμορφώθηκε σε εξωγήινο (36,5 π. και 7,3 ασ.), την ίδια περίοδο που ο Draymond Green έκανε τα πάντα εντός του παρκέ (16.5 π., 11,8 ρ., και 8,8 ασ.). Klay Thompson, Andre Iguodala και Shaun Livingston δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από τα συνηθισμένα, δίνοντας ακριβώς όσα περίμενε από αυτούς ο Steve Kerr. 

Κατά ένα τρομερό τρόπο, όποιος μπαίνει σε αυτή την ομάδα από το 2016 (και τους χαμένους τελικούς) μέχρι σήμερα, δίνει στον θεατή την εντύπωση ότι παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Αυτό είχε συμβεί και προηγουμένως με τους Iguodala και Livingston, οι οποίοι μπορεί να έρχονται από τον πάγκο αλλά είναι καθοριστικοί στο να μην πέφτει ο ρυθμός και η αποτελεσματικότητα της ομάδας. Πλέον, σε αντίστοιχους ρόλους βρίσκονται οι Kevon Looney, Alfonzo McKinnie και Jordan Bell, που δεν είναι υπερβολή να πούμε πως έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, γεμίζοντας την ομάδα με σωματική και πνευματική ενέργεια - στοιχεία απαραίτητα γι' αυτή τη φάση. 

Ίσως να ήταν όλα διαφορετικά και η σειρά να είχε κάποια παιχνίδια ακόμη αν οι Blazers "έκλεβαν" το δεύτερο παιχνίδι στο Όκλαντ. Δεν το έκαναν και οι πρωταθλητές έδειξαν ότι δεν θα αστειευτούν περαιτέρω, εκμεταλλευόμενοι συν τοις άλλοις και την εξάντληση των παικτών της ομάδας του Πόρτλαντ από την προηγούμενη σειρά με τους Denver Nuggets. Διόλου περίεργο λοιπόν που δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 4 παιχνίδια για να κρίνουν την μοίρα των δυτικών τελικών.

Οι διαφορετικοί φετινοί τελικοί του ΝΒΑ

 

Ο coach Kerr αναμένεται να βασιστεί στις ίδιες αρχές που διέπουν τους Warriors από την πρώτη στιγμή που κάθισε στον πάγκο τους, με ή χωρίς Durant, και ελπίζει πως ο Curry θα συνεχίσει να κάνει αυτά που κάνει. Ξέρει άλλωστε ότι τον έχει πλαισιώσει με τους καλύτερους σωματοφύλακες.

O Βορράς δεν χαμογελά μόνο στο Game of Thrones

Οι Toronto Raptors επικράτησαν με 4-2 των Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τους τελικούς της Ανατολής, φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους μέχρι το τέλος του δρόμου. Αν και ομολογούμε ότι θα θέλαμε να δούμε την ομάδα του Greek Freak απέναντι στους Golden State Warriors, οι Raptors ήταν καλύτεροι και δίκαια βρίσκονται στους τελικούς του ΝΒΑ.

Το σύνολο του coach Nurse συνήλθε γρήγορα από τις δύο αρχικές ήττες στο Fiserv Forum, εμφανίστηκε διαβασμένο και αποφασιστικό και κατόρθωσε να κερδίσει 4 συνεχόμενες φορές την ενδεχομένως καλύτερη ομάδα όλου του πρωταθλήματος φέτος - πράγμα διόλου εύκολο. 

Μπορεί οι Bucks να έχουν στη διάθεσή τους τον -κατά πάσα πιθανότητα- MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ, όμως οι Raptors διαθέτουν τον αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή των play-offs, που δεν είναι άλλος από τον Kawhi Leonard.

ΚΑΟΥΑΙ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΡΑΠΤΟΡΣ

O 27χρονος Καλιφορνέζος φόργουορντ δικαιολόγησε μέχρι το τελευταίο cent τα $17.640.000 που εισπράττει ετησίως, ολοκληρώνοντας τα 6 ματς με 29,8 π., 9,5 ρ., 4,3 ασ. και 2,2 κλ. Εμφανίστηκε όμως και τυχερός, καθώς κάποιοι από τους συμπαίκτες-κλειδιά έπαιξαν το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του: Ο Kyle Lowry θύμισε γιατί κάποια στιγμή τον βάφτισαν ως βελτιωμένη έκδοση του Chris Paul, οι Gasol-Ibaka έκαναν όλη τη βρώμικη δουλειά, δίνοντας και πολύτιμους πόντους όταν χρειάστηκε, o Pascal Siakam απέδειξε γιατί αξίζει το βραβείο του πιο Βελτιωμένου Παίκτη και ο Fred VanVleet σούταρε με το εξωπραγματικό 57,1% έξω από τη γραμμή του τριπόντου (από το Game 4 και έπειτα το ποσοστό του ήταν 82%).

Τα σκηνικά του Drake, με αποκορύφωμα το περίφημο μασάζ στον Nurse, έδωσαν διαφορετικό χρώμα στο legacy που φαίνεται να χτίζεται στην καναδική μητρόπολη. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και στους τελικούς. Εκεί όπου ο προπονητής του Τορόντο θα βασιστεί στους πυλώνες της μέχρι τώρα πορείας, ευελπιστώντας ότι θα πεταχτεί ένας ακόμη απροσδόκητος πρωταγωνιστής -ή και περισσότεροι- από τα βάθη του πάγκου. Είναι άλλωστε κάτι που χρειάζεται οπωσδήποτε για να κερδίσει κάποιος τους Warriors.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην Oracle Arena του Όκλαντ θα γίνει το πρώτο τζάμπολ των τελικών του ΝΒΑ του 2019. Οι Warriors φαίνονται να έχουν το πάνω χέρι. Κανείς όμως δεν αποκλείει ότι ο περίεργος τύπος με το νο.2 από την απέναντι πλευρά, θα είναι έτοιμος για μία ακόμη υπέρβαση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear