Drazen Petrovic, για πάντα

Ο Κροάτης μύθος του μπάσκετ σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή. Βιάστηκε όμως να φύγει.

Μότσαρτ για τους φίλους, Γιος του Διαβόλου για τους αντιπάλους. Αδιαμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, αν όχι ο καλύτερος. Σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου του 1993, στη βρεγμένη άσφαλτο του Autobahn 9, λίγο έξω από το Ντένκεντορφ της Βαυαρίας, ο Drazen Petrovic άφησε την τελευταία του πνοή. Κανείς όμως, ποτέ, δεν πρόκειται να τον ξεχάσει.

Η βιογραφία

Στις 22 Οκτωβρίου 1964, γεννήθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Σίμπενικ, στις Δαλματικές Ακτές της Κροατίας, ο δεύτερος γιος του Jovan και της Biserka Petrovic, Drazen. Από πολύ μικρή ηλικία, ο μεγαλύτερος αδερφός Aleksandar -πιο γνωστός ως Aco- τον μυεί στα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας. Ο μικρός ενθουσιάζεται και ασχολείται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, σε σημείο εμμονής.

Σε ηλικία 13 ετών είναι βασικό μέλος της παιδικής ομάδας της τοπικής Σιμπενκα και μέχρι τα 15 φτάνει να παίζει βασικός στο αντρικό, ξεκινώντας να σκοράρει 50άρες και 60άρες στα παιχνίδια του -τότε- γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος. Το 1982 και το 1983 η Σιμπένκα φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Korać, χάνοντας όμως και τις δύο φορές από τη γαλλική Λιμόζ.

Ο νεαρός Petrovic μοιάζει έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Για την ακρίβεια, πάρα πολύ μεγάλα. Αφού υπηρετεί για ένα χρόνο τη στρατιωτική του θητεία, παίρνει μεταγραφή στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, στην οποία μένει για 4 χρόνια και κατακτά μεταξύ άλλων 2 συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (μετέπειτα Euroleague, 1985 και 1986).

Είναι ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής Γιουγκοσλαβίας (με την οποία κερδίζει το Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ, το 1989, όντας MVP της διοργάνωσης) και κάθε σπουδαία ομάδα της εποχής στην Γηραιά Ήπειρο θέλει να τον εντάξει στο ρόστερ της. Κάποια από τα στατιστικά του προκαλούν δέος ακόμη και σήμερα:

  • Είναι ο παίκτης με το ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος, με 112. 
  • Ο μέσος όρος πόντων του στα 4 χρόνια με την Τσιμπόνα είναι 37,7 στο πρωτάθλημα και 33,8 στην Ευρώπη. 
  • Σε ένα παιχνίδι του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον της Λιμόζ το 1986, πετυχαίνει 9 τρίποντα -τα 7 συνεχόμενα- και μοιράζει 25 ασίστ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι εκείνη που θα καταφέρει να τον αποκτήσει, με τον Drazen να μένει στην ισπανική πρωτεύουσα για 1 χρόνο, κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο Ισπανίας. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η Ευρώπη είναι πολύ μικρή για να τον κρατήσει.

Drazen Petrovic, για πάντα

Το ΝΒΑ

Πολύ πριν εμφανιστούν ο Dirk Nowitzki, ο Pau Gasol και o Luka Doncic, το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικό προς τους Ευρωπαίους, αντιμετωπίζοντάς τους στην καλύτερη περίπτωση με καχυποψία και στη χειρότερη με πλήρη αδιαφορία. Ο Petrovic το γνώριζε πολύ καλά. Ήξερε όμως ακόμη καλύτερα ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει στο παρκέ.

Έχοντας ήδη γίνει draft από το 1986 και τους Portland Trail Blazers (νο.60), αποφασίζει να βρεθεί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το 1989, για λογαριασμό της ομάδας του Όρεγκον. Με τους Blazers θα περάσει τις δύο χειρότερες σεζόν της καριέρας του. Το περιφερειακό δίδυμο Terry Porter-Clyde Drexler είναι αναπόσπαστο στο μυαλό του προπονητή Rick Adelman και ο Drazen περιορίζεται κατά μέσο όρο σε κάτι παραπάνω από 12 λεπτά συμμετοχής την πρώτη του χρονιά και 7,5 τη δεύτερη.

ΝΤΡΑΖΕΝ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ 3

Νιώθει σαν θηρίο στο κλουβί και ξεσπά αγωνιστικά το καλοκαίρι του 1990 στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, οδηγώντας τη σπουδαία Γιουγκοσλαβία του Dusan Ivkovic στον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας, έχοντας συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Toni Kukoc, Vlade Divac, Zarko Paspalj, Jurij Zdovc αλλά και τον Zeljko Obradovic.

Στις 23 Ιανουαρίου 1991 γίνεται παίκτης των New Jersey Nets. Από την πρώτη του κιόλας σεζόν o χρόνος συμμετοχής του αυξάνεται όπως και οι αριθμοί του.

Η έκρηξη όμως έρχεται την επόμενη: Αναδεικνύεται σε ηγέτη μίας εξαιρετικά ταλαντούχας ομάδας που είχε ακόμη τους Kenny Anderson και Derick Coleman, γράφοντας 22,3 π. και 3,5 ασ. - κυρίως όμως, οι Nets κατορθώνουν να μπουν στα play-offs του ΝΒΑ για πρώτη φορά μετά το 1986. Το γεγονός όμως ότι δεν καλείται στο All Star Game, ότι οι Nets αργούν να του προσφέρουν καινούριο συμβόλαιο αλλά και η ζηλόφθονη συμπεριφορά των συμπαικτών του, τον κάνουν να σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά την επιστροφή του στην Ευρώπη. Οι φήμες οργιάζουν, με τους συγχωρεμένους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο να φαίνεται ότι τον έχουν πείσει να έρθει στον Παναθηναϊκό. 

ΝΤΡΑΖΕΝ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΤΡΙΠΟΝΤΟ
Η περίφημη συνέντευξη στο περιοδικό Τρίποντο και τον Βασίλη Σκουντή, όπου ουσιαστικά ο ίδιος ο Petrovic επιβεβαιώνει ότι θα αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό.

Το τραγικό τέλος και το legacy

Μία μεταγραφή που δεν έγινε ποτέ, καθώς η μοίρα είχε ήδη αποφασίσει για τον Κροάτη σούπερ σταρ. Το καλοκαίρι του 1993, η εθνική Κροατίας στην οποία αγωνίζεται πλέον μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ο Petrovic βρίσκεται στην Πολωνία, για έναν αγώνα των προκριματικών του επερχόμενου Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο Drazen αποφασίζει να μην ταξιδέψει αεροπορικώς με την αποστολή της ομάδας αλλά να γυρίσει στην Κροατία με αυτοκίνητο. Ο πολύ καλός του φίλος Stojan Vrankovic τον συμβουλεύει να μην το κάνει, καθώς είχε ένα πολύ κακό συναίσθημα. Δυστυχώς για όλους, ο Stojko είχε δίκιο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Volkswagen Golf στο οποίο είναι συνοδηγός ο Petrovic και οδηγεί η 23χρονη Klara Szalantzy -μοντέλο από την Ουγγαρία με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Drazen- εμπλέκεται σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Drazen Petrovic δεν είχε κλείσει καν τα 29 του χρόνια. 

ΝΤΡΑΖΕΝ 2

Στις 4 Οκτωβρίου του 1993, το κλειστό της Τσιμπόνα παίρνει το όνομά του. Αργότερα, οι Nets αποσύρουν τη φανέλα με το νο.3. Το 2002 μπαίνει στο Hall of Fame του ΝΒΑ και το 2007 σε εκείνο της FIBA. Η πραγματική κληρονομιά του Μότσαρτ όμως βρίσκεται σε άλλα πράγματα και γεγονότα: Στον τάφο του, στο νεκροταφείο Mirogoj στο Ζάγκρεμπ, που γίνεται ιερό για κάθε φίλο του μπάσκετ. Στα λόγια του Michael Jordan ότι "ήταν ο μόνος που με κοίταζε στα μάτια χωρίς να φοβάται". Ή ακόμη σε όσα καταγράφονται στο σπουδαίο ντοκιμαντέρ Once Brothers της σειράς 30 for 30 του ESPN.

Ο Drazen έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου 1993. Ο θρύλος του όμως θα ζει για πάντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος