Η μέρα που ο Roger Federer είπε όχι στη Nike για να κερδίσει 300 εκατ. δολάρια

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη του αυστραλιανού Open, θυμόμαστε τη μέρα που Roger Federer είχε έναν πολύ καλό λόγο για να ρίξει άκυρο στη Nike.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 16 Ιανουαρίου 2023

Ο Roger Federer είναι ένας από τους λίγους αθλητές που εγκατέλειψαν τη Nike όλα αυτά τα χρόνια και όπως φαίνεται είχε έναν πολύ καλό λόγο για αυτό. "Ξέρουμε ότι βρίσκομαι στο τέλος της καριέρας μου, όχι στην αρχή", ξεκίνησε ο Roger Federer κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Park Hyatt στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 2018. Εκείνη την ημέρα, δεκάδες δημοσιογράφοι ανταποκρίθηκαν στο τηλεφώνημα του Ελβετού για να μάθουν γιατί άφηνε τη Nike για να υπογράψει στην Uniqlo. 

Η κίνηση αυτή αποτέλεσε έκπληξη. Κανείς δεν περίμενε ότι ένας από τους πιο αριστοκρατικούς τενίστες στην ιστορία θα έδινε την ψυχρή απάντηση στο σημαντικότερο αθλητικό brand του κόσμου. Εκεί που όλοι πίστευαν ότι αυτή η ιστορία αγάπης θα διαρκούσε για πάντα, κατέληξε σε διαζύγιο. Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε ένα συμβόλαιο 300 εκατομμυρίων δολαρίων, διάρκειας 10 ετών, με την Uniqlo, την ιαπωνική μάρκα που δεν ήταν τόσο γνωστή για τα αθλητικά της είδη.

Ο ίδιος προσέγγισε την Uniqlo με τις ευλογίες της Anna Wintour

Ο Federer, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους τενίστες από το 2018, εγκατέλειψε τη Nike μετά από 24 χρόνια και προσέγγισε ο ίδιος την Uniqlo για να συνεργαστούν. 
Πριν αναφερθούμε στις λεπτομέρειες της πρόσφατης συμφωνίας του Federerμε την Uniqlo, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πόσο εκπληκτική ήταν η υπογραφή του. Ο σούπερ σταρ είχε μια μακρά και επικερδή σχέση με τη Nike από το 1994.

Σύμφωνα με τον Federer, ήταν ο ίδιος που προσέγγισε την Uniqlo για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας νωρίτερα φέτος, καθώς η συμφωνία χορηγίας του με τη Nike έληγε. "Προφανώς, είμαι με τη Nike για μεγάλο χρονικό διάστημα και το συμβόλαιό μου έχει λήξει και είχα την ευκαιρία να δω τι υπάρχει εκεί έξω", δήλωσε ο Federer. "Και στην πραγματικότητα τους προσεγγίσαμε, εκ μέρους μας, και τους ρωτήσαμε αν θα ενδιαφερόταν να συνεργαστούμε".

> Διάβασε ακόμη: Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να πούμε αντίο στον Roger Federer

Πριν κλείσει τη συμφωνία, ωστόσο, ο Federer ζήτησε την έγκριση της καλής του φίλης Anna Wintour. "Τη ρώτησα για την Uniqlo. Το σκέφτηκε. Το θεώρησε εξαιρετική ιδέα. Σκέφτηκε ότι θα ήταν ένας θαυμάσιος συνδυασμός και αν λειτουργούσε, θα ήταν υπέροχο. Έτσι νομίζω ότι αυτό ήταν κάτι που αποτέλεσε έναν καταλύτη".

Ο RF αμειβόταν με 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη Nike

Φυσικά, οι όροι των συμβολαίων του Φέντερερ με τη Nike είχαν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και η αξία των συμφωνιών είχε αυξηθεί. Η τελευταία συμφωνία που υπέγραψε με τη Nike ήταν για περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, για περίοδο 10 ετών. Η Nike προφανώς δεν μπόρεσε να βρει μια αρκετά καλή συμφωνία για να κρατήσει τον Federer αν και φαινόταν ότι ο Βασιλιάς θα έπαιρνε ένα συμβόλαιο εφ' όρου ζωής. Οι φήμες για τη νέα συμφωνία του Federer με την Uniqlo κυκλοφορούσαν στον κόσμο του τένις πολύ πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Τελικά επιβεβαίωσε την αλλαγή με θεαματικό τρόπο: εμφανίστηκε στο γήπεδο του Wimbledon φορώντας ρούχα Uniqlo. 


Τριπλασιασμός των εσόδων του από την Uniqlo

Η συμφωνία με την Uniqlo αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τον Federer, ουσιαστικά το τριπλάσιο της τελευταίας συμφωνίας του με τη Nike. Με αυτό το ποσό, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αποφάσισε να αλλάξει την πίστη του στη μάρκα. Όπως και το τελευταίο συμβόλαιο του Federer με τη Nike, η συμφωνία με την Uniqlo είναι για 10 χρόνια.

Πολλοί αναλυτές θεώρησαν περίεργη κίνηση την υπογραφή μιας συμφωνίας με έναν τενίστα που το 2018 ήταν 36 ετών, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν των χρόνων που παίζει. Ωστόσο, η Uniqlo είναι σαφές ότι βλέπει τον Federer ως ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία θα αυξηθεί. Ο αστέρας του τένις ήταν πάντα ένας από τους πιο κομψούς επαγγελματίες αθλητές. Η Uniqlo είναι βέβαιη ότι μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την εικόνα.

Πλέον η συμφωνία του Roger Federer με την Uniqlo μοιάζει με απόλυτη νίκη. Με μια κίνηση, τριπλασίασε τα έσοδά του από χορηγίες και εξασφάλισε ότι θα συνέχιζε να πληρώνεται ακόμη και μετά το τέλος της καριέρας του. Ωστόσο, όταν ένας αθλητής διακόπτει τη συνεργασία του με μια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια, προκύπτουν επιπλοκές. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα είχε να κάνει με το ειδικό λογότυπο "RF" του Φέντερερ, το οποίο κοσμούσε όλα τα αθλητικά ρούχα που παρήγαγε η Nike. Παρόλο που το λογότυπο αποτίει φόρο τιμής στα αρχικά του Federer, αυτό δεν σημαίνει ότι του ανήκει. 

Αρχικά, ο Federer εξέφρασε την ελπίδα ότι η Nike θα του παραχωρούσε ευγενικά τα δικαιώματα του λογότυπού της. Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Uniqlo, η Nike εξακολουθούσε να αρνείται να παραχωρήσει στον Federer το λογότυπο.

> Διάβασε ακόμη: 5 από τις πιο εμβληματικές εμφανίσεις του Roger Federer στο γήπεδο

Η Uniqlo, από την πλευρά της, ανακοίνωσε τότε ότι δεν σχεδιάζει να αγοράσει επίσημα το λογότυπο από τη Nike. Το 2020, η σαπουνόπερα έλαβε τέλος: ο Roger Federer διεκδίκησε το λογότυπό του και άρχισε να το χρησιμοποιεί στα ρούχα της Uniqlo. Ο τενίστας πέτυχε τελικά τον στόχο του. Δύο χρόνια αργότερα, αποσύρθηκε... και εξακολουθεί να πληρώνεται 30 εκατομμύρια από την Uniqlo. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας