
Αν υπήρχε Noma των μπαρ, αυτό θα ήταν το Esencia
Το περίπου speakeasy στην πίσω πλευρά του καλύτερου μπαρ του κόσμου έχει επαναστατικό κόνσεπτ και πρωτοποριακά ποτά.

"Θα σε δω στην άλλη πλευρά", υπόσχεται ο Simone Caporale, αφού με έχει παρακινήσει να διασχίσω τον φαρδύ διάδρομο με την παχιά στρώση από πλαστικές λωρίδες που παίζουν ρόλο κουρτίνας και προτού χαθεί από το οπτικό μου πεδίο. Προηγουμένως, είχαμε αφήσει πίσω μας την για ακόμη μια φορά ολοζώντανη σάλα του Sips, - του καλύτερου μπαρ του κόσμου για το 2023 - και κατεύθυνση πλέον ήταν το Esencia, το πιο φρέσκο project που μαζί με τον Marc Alvarez δημιούργησαν περίπου 8 μήνες πριν.
Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο bar-within-a-bar και το speakeasy και επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο πίνει κανείς στις μπάρες αυτού του κόσμου.


Σε έναν μικρό, custom-designed χώρο, το Esencia θυμίζει εργαστήριο, αρχηγείο villain του James Bond, φουτουριστικό fine dining εστιατόριο και καινοτόμο μπαρ μαζί, έχοντας μοναδικά κοινά στοιχεία με το Sips την κεντρική είσοδο, την τουαλέτα και τον κωδικό του wi-fi. Μέχρι και η ενδυμασία του προσωπικού εδώ είναι διαφορετική σε σχέση με τον δίπλα χώρο, με πιο ανοιχτές αποχρώσεις του γκρι. Χωρά δέκα άτομα τη φορά.
Αυτό που κάνουν εδώ είναι να σερβίρουν ποτά σε μικρότερες ποσότητες και με ηπιότερους αλκοολικούς βαθμούς, με διαφορετικό τρόπο κι εντός ενός μενού degustation από cocktails –αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο για τα του πίνειν δεδομένα– που προσεγγίζονται με προσήλωση, ακρίβεια και φαντασία που θα χρησιμοποιούσε κάποιος αστεράτος σεφ στην αντίστοιχη περίπτωση ενός κορυφαίου εστιατορίου. Κυρίως, όμως, προσφέρουν μία άλλη πτυχή της εμπειρίας του "Sips" με καινοτόμες τεχνικές, ειδικές παρουσιάσεις και φίνα αποστάγματα. Στα προαναφερθέντα, το iconic duo των Caporale-Alvarez έχει προσθέσει μπόλικες από τις εμπειρίες της καριέρας αλλά και της ζωής του. Μπλεντάρουν υφές, αρώματα και δημιουργικότητα, ασυναγώνιστη καινοτομία και την απαράμιλλη αίσθηση του καινούργιου.

Τα κεφάλαια που συνθέτουν το μενού αντιπροσωπεύονται από δύο ποτά έκαστο – τον ρόλο του καταλόγου παίζει το Tool 001, ένα παράξενο αντικείμενο, ένα "άκαμπτο" μοντέλο, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, με γραμμένα εντός του τα sections των γεύσεων.



Ποτά με έμπνευση την Ιαπωνία και την Ασία γενικότερα, από το δάσος, το βουνό και το χιόνι, υπάρχουν μεταξύ των επιλογών, την ίδια στιγμή που το σάκε συναντά το port και τα sherry με τα βερμούτ παίζουν πολύ. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε το δίπολο των Bloody Mary, με ντομάτα και χωρίς. Ειδικά το "ολοστρόγγυλο" με το καρότο και τον αχινό είναι από τα επικότερα πράγματα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς.
Κάθε ποτό έχει πίσω του μια ιστορία, όντας παράλληλα αντικείμενο πειραματισμού και, κυρίως, δίνοντας μία αίσθηση που όμοιά της πιθανότατα δεν έχεις γευτεί. Σίγουρα όχι σε αυτήν τη μορφή και ειδικά από τη στιγμή όπου όλα απολαμβάνονται αβίαστα και ευανάγνωστα. Και αυτό ίσως να είναι τελικά η βασική ιδέα του Esencia. Επιβεβαιώνει και ο Simone Caporale, μιλώντας για το όραμα εδώ: "Τι θέλουμε ε; Να προσφέρουμε κάτι μοναδικό, κατανοητό και αυθεντικό. Κάτι που να έχει γεύση, τεχνική και ευτυχία".
Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας