Επιλέγοντας πάντα τα σωστά γυαλιά ηλίου

Ο πλήρης οδηγός για να διαλέξεις τα γυαλιά ηλίου που σου ταιριάζουν και σου δίνουν στυλ.

Ποια γυαλιά ηλίου; Μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι άντρες, αλλά και οι γυναίκες, για να προστατευτούν από τον ήλιο που τους στράβωνε, φορούσαν καπέλα. Παρότι, βέβαια, τα καπέλα ως αξεσουάρ δεν έχουν μπει ακόμη (συλλήβδην) στα μουσεία, τα γυαλιά ηλίου πήραν εν πολλοίς τον ρόλο τους, συνιστώντας, παράλληλα, ένα αυτόνομο αξεσουάρ μόδας. Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό που πλέον σχεδόν δεν χρειάζεται καν να κάνει ήλιο για να φοράς τα μαύρα γυαλιά σου.

Δίνουν στυλ και sex appeal

Παρότι τα γυαλιά ηλίου είναι κατά βάση ένα κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου φτιαγμένο για να εξυπηρετεί μία πρακτική ανάγκη, όπως π.χ. τα κορδόνια στα παπούτσια σου, αξιώνουν να επιτελούν την ίδια στιγμή και τη λειτουργία ενός γκάτζετ-αξεσουάρ που μπορεί να απογειώσει το ντύσιμό σου στα ύψη, όπως π.χ. μία μεταξωτή ποσέτ με λαχούρια που στρογγυλοκάθεται φίνα στην τσεπούλα του μπλέιζέρ σου.

Τα γυαλιά ηλίου, δηλαδή, αποτελούν έκφραση του προσωπικού σου στυλ, ενίοτε και δήλωση μόδας, fashion statement, πώς το λέμε. Όπως στο περίπου έχει δηλώσει, παροιμιωδώς, και ο Jack Nicholson: "Όταν φοράω τα γυαλιά ηλίου μου, είμαι ο Jack Nicholson. Όταν τα βγάζω, είμαι ένας χοντρός εξηντάρης". Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη Νάνα Μούσχουρη, αλλά με τα γυαλιά οράσεώς της.

Τι γυαλιά ηλίου να πάρεις, ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σου

Βέβαια, το ρίσκο της αποτυχίας είναι μεγάλο και μπορεί να σε (κακο)χαρακτηρίσει, όπως τον Jean-Paul Sartre ή το Παιδί με τα γυαλιά που έγινε μέχρι και τραγούδι από τον Στράτο Διονυσίου. Γι’ αυτό καλό θα είναι να διαλέξεις το κατάλληλο ζευγάρι, ακολουθώντας τις συμβουλές του Arno Kantelberg του ολλανδικού Esquire.

Μη στενοχωριέσαι, πάντως, δεν είναι δα και κάτι δύσκολο. Αρκεί να συμμορφωθείς με κάποιους κανόνες που θα "ισορροπήσουν" τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου. Για παράδειγμα, ένα αδύνατο πρόσωπο, χρειάζεται ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου με φαρδύ σκελετό και ωραίες γωνίες, που "σπάνε" τις φυσικές του καμπύλες.

Αν, πάλι, εσύ έχεις μακρόστενο πρόσωπο, ένα ζευγάρι με μεγάλους φακούς, όπως τα αυθεντικά Aviators της Ray-Ban, που έκανε μόδα ο στρατάρχης Douglas MacArthur στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ό,τι σου πρέπει.

Επιλέγοντας πάντα τα σωστά γυαλιά ηλίουDouglas MacArthur / Getty Images

Αν έχεις πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, να ξέρεις ότι σου ταιριάζουν τα γυαλιά ηλίου με στρογγυλό ή οβάλ σκελετό.

Γιατί αξίζει να πας κόντρα στους κανόνες

Βέβαια, κάποιες φορές, αν πας ενάντια στους κανόνες, μπορεί και να ανταμειφθείς. Κάτι στο οποίο μάλλον θα μας έβρισκε σύμφωνους και ο Jean Cocteau που ήταν υπέρμαχος του να έχει κάποιος το δικό του στυλ και όχι απλώς στυλ, γενικώς και αορίστως.

> Διάβασε ακόμα: 3 κλασικά γυαλιά ηλίου Ray-Ban

Αν έχεις στρογγυλό σχήμα προσώπου, λοιπόν, μπορείς να το τονίσεις με έναν υπερμεγέθη, τετράγωνο σκελετό (το αποτέλεσμα έχει την πλάκα του). Αλλά και με ένα ζευγάρι Outdoorsman της Ray-Ban, αυτό το κάπως παλιακό μοντέλο με τη χαρακτηριστική μεγάλη γέφυρα στο ύψος των φρυδιών, που η αρχική της λειτουργία ήταν το να συγκρατεί τον ιδρώτα από το να τρέχει στο πρόσωπό σου (για δες τι μαθαίνει κανείς).

Το σιγουράκι και τα "άστο καλύτερα"

Σε γενικές γραμμές με τα "σπαστά" Persol 714, δες Steve McQueen στο The Thomas Crown Affair, δεν μπορούν να πάνε στραβά πολλά πράγματα. Από την άλλη, τα shutter shades, δηλαδή αυτά που αντί για φακούς έχουν πλαστικά στόρια, καλύτερα να τα αφήσεις για τον Kanye West και τις μικρές ώρες του clubbing, όταν τα clubs ανοίξουν ξανά στη Μύκονο.

STEVE MCQUEENThe Thomas Crown Affair

> Διάβασε ακόμα: Ένα update για τα θρυλικά Persol του Steve McQueen

Τα tips τα τελευταία

Τέλος, υπάρχουν δύο σημαντικότατα tips για να απολαμβάνεις ξέγνοιαστος και στιλάτος όλες τις ηλιόλουστες μέρες.

Tip πρώτο: Τα περισσότερα πρόσωπα, σε αντίθεση με τους σκελετούς των γυαλιών ηλίου, δεν είναι συμμετρικά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ζητήσεις από τον οπτικό σου να τα προσαρμόσει στο πρόσωπό σου.

Tip δεύτερο: Αν η μύτη σου είναι σαν τη δική μου, δηλαδή μεγάλη, αρκετά μεγάλη, υπερβολικά μεγάλη και ελαφρώς αετήσια, τη λες και "καλλιτεχνική", ένας εξίσου μεγάλος σκελετός θα "κρύψει" ό,τι της περισσεύει, π.χ. την καμπούρα της.

Και μην ξεχνιόμαστε: Αν δεν σε λένε Corey Hart και δεν έκανες όνομα στα '80s με το Sunglasses at Night, φόρα τα γυαλιά σου μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.