Τα 5 πιο βασικά στυλ γυαλιών ηλίου

Πώς, πού και γιατί να τα φορέσεις, αλλά και ποιοι διάσημοι τα αποθέωσαν πριν από εσένα.

Ένα καινούργιο ζευγάρι στιλάτα γυαλιά ηλίου μάς ανανεώνει εξίσου με την επανεμφάνιση των πρώτων πραγματικά δυνατών ηλιακών ακτίνων, από τις οποίες μας προστατεύει. Μάλιστα, τώρα που βγαίνουμε ξανά στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων -ή έστω στα μπαλκόνια μας, οι λιγότερο τολμηροί- για να απολαύσουμε το φως της μέρας, μάλλον το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Πριν καταλήξεις στα γυαλιά ηλίου που θα αγοράσεις φέτος και που ευχόμαστε να τα κρατήσεις για πολλά χρόνια, σου παρουσιάζουμε τα πέντε πιο διάσημα στυλ τους, σύμφωνα με το ολλανδικό Esquire, για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Τα Wayfarers της Ray-Ban

Τα 5 πιο βασικά στυλ γυαλιών ηλίου

Αν δεν τα έχεις ήδη φορέσει σε κάποια φάση της ζωής σου, σίγουρα έχεις μπει στον πειρασμό να τα αγοράσεις ή τα έχεις δοκιμάσει. Αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα που έριξε ποτέ στην αγορά η Ray-Ban και έχουν φορεθεί στο παρελθόν, με πολύ στυλ, από τους Blues Brothers, τον Billy Joel, τους Depeche Mode, τον Elvis Costello και εμένα τον ίδιο. Πιο πρόσφατα, έχουν βρει τη θέση τους πάνω στη μύτη του David Beckham, του Jude Law και του Leonardo DiCaprio. Είσαι σίγουρος, λοιπόν, ότι κάπου, κάπως, κάποτε δεν κοίταξες κι εσύ υπεροπτικά τον κόσμο μέσα από τα φιμέ τους κρύσταλλα;

Tip: Συνδύασέ τα με ένα δερμάτινο biker τζάκετ και ένα λευκό T-shirt για να αποτίσεις τον δικό σου φόρο τιμής στο αθάνατο κίνημα του τεντιμποϊσμού και το συναφές του look ή φόρεσέ τα καθ’ οδόν για το γραφείο, ακόμα και κουστουμαρισμένος, για να αισθανθείς αυτοστιγμεί πιο cool.

Τα Aviators

GENERAL DOUGLAS MACARTHUR

Που λες, η Bausch & Lomb, η εταιρεία την οποία προτιμάς για τα υγρά με τα οποία καθαρίζεις, απολυμαίνεις και ξεπλένεις τους φακούς επαφής σου, ανέλαβε να κατασκευάσει γυαλιά ηλίου για την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία το 1936. Στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το μοντέλο το οποίο κατασκεύασε, άρχισε να γίνεται δημοφιλές μέσω του Στρατάρχη Douglas MacArthur, που έγινε σύμβολο αρρενωπότητας και στυλ. Δεκαετίες μετά, διασημότητες όπως ο Paul McCartney και ο Freddie Mercury, κατέστησαν τα Aviators ένα πραγματικά cult αντικείμενο στιλιστικού πόθου.

Tip: Ένα ζευγάρι Aviators με χρυσό σκελετό και σκούρους πράσινους φακούς κάνει ωραίο ντουετάκι με ένα πουκάμισο από σαμπρέ ύφασμα σε καρό με συγγενικές πρασινωπές αποχρώσεις. Συμπλήρωσε το look με ένα τζην παντελόνι σε στενή γραμμή και All-stars, αλλά απόφυγε την πίπα του Στρατάρχη MacArthur.

Τα Teashades

LIAM GALLAGHERDiana Scrimgeour / Getty Images

Γνωστά και ως τα γυαλιά ηλίου των παιδιών των λουλουδιών, έχουν στρογγυλό σχήμα και, στην αρχική τους version, σκούρους, μαύρους φακούς, αν και πλέον τα βρίσκεις πιο εύκολα με χρωματιστούς. Το "αυθεντικό" μοντέλο έχει μεταλλικό σκελετό και λεπτούς βραχίονες, αλά John Lennon και Ozzy Osbourne, ενώ η μοντέρνα εκδοχή του που υποστηρίζει μια χαρά ο Liam Gallagher είναι φτιαγμένη από ελαφρύ ασετάτ.

Tip: Φόρεσέ τα με κάτι καλλιτεχνικό και vintage, όπως με ένα κοντομάνικο τρικό με στρογγυλή λαιμόκοψη και ψυχεδελικό σχέδιο, το οποίο θα σετάρεις με λευκό τζην παντελόνι και plimsolls.

Τα Persol 714

STEVE MCQUEEN

Ο πιο διάσημος και στιλάτος fan της εταιρείας Persol δεν ήταν άλλος από τον ένα και μοναδικό Steve McQueen. Μάλιστα, το μοντέλο 714 ήταν το σήμα κατατεθέν του, με τις σχετικά με εκείνον πιο νεόκοπες διασημότητες, όπως ο Ryan Gosling, ο Daniel Craig και ο Alexander Skarsgård, να βαδίζουν στα χνάρια του ειδώλου τους και να συνεχίζουν τον θρύλο των αξεπέραστων γυαλιών ηλίου του.

> Διάβασε ακόμα: Επιλέγοντας πάντα τα σωστά γυαλιά ηλίου

Tip: Αυτά τα γυαλιά ταιριάζουν με τα πάντα, γι’ αυτό και ο McQueen τα υποστήριζε εξίσου σπουδαία είτε φορούσε κοστούμι είτε ένα λευκό T-shirt με τζην παντελόνι.

Τα Browlines

DAVID BECKHAM

Αν ανταλλάξεις τους χρωματιστούς φακούς αυτού του απόλυτα cool σχεδίου που κρατάει ανά χείρας ο David Beckham με διάφανους, έχεις τα τέλεια γυαλιά του σπασίκλα. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό. Όπως και το ότι η ονομασία του σχεδίου δεν είναι Clubmaster αλλά Browline, καθώς το Clubmaster είναι απλώς το πιο διάσημο μοντέλο τύπου Browline, με την υπογραφή της Ray-Ban.

> Διάβασε ακόμα: Ακόμη και στα γυαλιά, καν' το όπως ο Beckham

Tip: Μπορεί το στυλ τους να είναι κλασικό, αλλά το "γυμνό" γυαλί στο κάτω τους μέρος τα κάνει τρόπον τινά casual. Φόρεσέ τα με πουκάμισο, chinos και σακάκι για πιο σοφιστικέ αλλά ντεκοντρακτέ εμφανίσεις ή επίλεξε ένα ζευγάρι με μπλε κρύσταλλα-καθρέπτες και συνδύασέ το με ένα φούξια μαγιό σορτς και τη βαθιά μαυρισμένη σου επιδερμίδα για '80s look πάνω στην ξαπλώστρα, εκεί που σκάει το κύμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.