Η δυσκολία του να βρεις το τέλειο τζην παντελόνι δεν έχει να κάνει με το ότι είναι κάτι το αδύνατο. Τουναντίον. Με τόσο πολλά brands, στυλ και υφάσματα, αυτό που σαμποτάρει τον εγκέφαλό σου στην προσπάθεια του να διαλέξει το ένα και μοναδικό, που θα πάρει το σχήμα του σώματός σου και θα γίνει το αγαπημένο σου, είναι η πληθώρα των διαθέσιμων επιλογών.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Να αγοράσεις, μήπως, ένα τζην φτιαγμένο από άφθαρτο, χωρίς ξεβάμματα ύφασμα που είναι ωραίο τώρα αλλά θα δείχνει ακόμα καλύτερο σε μερικά χρόνια; Ή είναι καλύτερο το να αφεθείς στην ευκολία των τζην με το στάνταρ ποσοστό του 2% ελαστάν που έχει τέλεια εφαρμογή από την πρώτη ημέρα που θα το φορέσεις;

Σύμφωνα με το αμερικάνικο Esquire και οι δύο εναλλακτικές έχουν τη λογική τους και μπορεί να είναι εξίσου τέλειες ανάλογα με το πώς εσύ αισθάνεσαι φορώντας το κάθε ρούχο. Άντε και υποθέσουμε, πάντως, ότι αποφάσισες για το πανί. Σε τι απόχρωση θέλεις να είναι το τζην σου; Σε ανοιχτό γαλάζιο, σκούρο μπλε της νύχτας ή πετροπλυμμένο; Σε τι fit; Slim, skinny, straight ή bootcut;

Ξέρεις το brand που σου ταιριάζει;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις το ένα και μοναδικό ή όλα αυτά τα τζην παντελόνια που θα σε κάνουν πιο στιλάτο και χαρούμενο είναι το να καταλήξεις σε κάποια brands που να ταιριάζουν στις ανάγκες σου.

Είσαι ο τύπος που του αρέσουν οι designer υπογραφές τύπου Rag & Bone ή προτιμάς τα παλιά και δοκιμασμένα brands όπως η Levi's και η Lee; Έχεις ψάξει το θέμα τόσο βαθιά που να σε νοιάζει το είδος του αργαλειού πάνω στον οποίο υφάνθηκε το denim ύφασμα από το οποίο φτιάχτηκε το τζην σου; Έχεις άποψη για την ιαπωνική παραγωγή;

iStock

Τα ερωτήματα δεν σταματούν εκεί. Θέλεις ένα τζην για να το ταλαιπωρήσεις με την καθημερινή χρήση ή ένα σπάνιο κομμάτι, σχεδόν συλλεκτικής αξίας, που θα το βάλεις μόνο σε πολύ ειδικές περιστάσεις; Ως προς το πανί, ποιες είναι οι προτιμήσεις σου όσον αφορά το βάρος και την ύφανσή του;

Διάλεξε από τα καλύτερα

Αλλά μήπως το παρακάνουμε με όλες αυτές τις λεπτομέρειες; Καθόλου. Γιατί μιλάμε για ένα κομμάτι της αντρικής γκαρνταρόμπας που μας κάνει να κολλάμε μαζί του και μας επιτρέπει να το βάλουμε κάτω και να το ξεσκίσουμε στην πιο σπασικλίστικη ανάκριση. 

Εμείς, αφού αναλύσαμε εκατοντάδες εταιρείες που φτιάχνουν πραγματικά αξιόλογα τζην, καταλήξαμε στις 10 καλύτερες. Στη λίστα που ακολουθεί θα βρεις πολλές και διαφορετικές επιλογές. Από αλυσίδες προσιτής μόδας μέχρι πολύ niche brands, αλλά και τους συνήθεις ύποπτους.

 

Levi's

Το αυθεντικότερο label τζην παντελονιών είναι πάντα ακμαίο και ζωντανό. Αν δεν ξέρεις πιο από όλα τα μοντέλα του να επιλέξεις, η πιο σωστή κίνηση είναι να πάρεις το "πιο-κλασικό-δεν-γίνεται" 501 που καθώς το φοράς και το πλένεις και το ξαναφοράς, παίρνει πάντα τη γραμμή του σώματός σου.

Uniqlo

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ιαπωνικό brand προσιτής μόδας προσφέρεται γενικότερα για καλές αγορές, ανάμεσά τους και για τζην παντελόνια. Στις συλλογές του θα βρεις τίμια τζην από ανθεκτικό πανί με λίγο ελαστάν για το stretch εφέ της υποθέσεως (και της ανέσεως), με λιγότερο από 50 Ευρώ. 

Gap

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η Gap ξεκίνησε από ένα κατάστημα στο Σαν Φρανσίσκο που πουλούσε παλιά Levi's και σιγά σιγά μετατράπηκε σε υπερδύναμη των τζην ρούχων. Προτείνουμε τους πολύ άνετους κωδικούς της σε soft wear παντελόνια σε στενή γραμμή, με τεχνολογία Gapflex.

Polo Ralph Lauren

Όλο το "μοδικό" σύμπαν που έχει χτίσει η Ralph Lauren, το έχει βασίσει στην εξιδανικευμένη και απίστευτα στιλάτη εκδοχή της americana αισθητικής. Λογικό, λοιπόν, το ότι κατασκευάζει άψογα φθαρμένα τζην παντελόνια που έχουν την όψη αυτών που φοράς επί χρόνια.

Rag & Bone

Αν θέλεις να ανεβάσεις πίστα στην εμφάνισή σου, ένα μαύρο τζην παντελόνι με την υπογραφή της Rag & Bone είναι αυτό που ψάχνεις. Εκτός από στυλ, θα σου δώσει και άνεση: είναι φτιαγμένο για να αγκαλιάσει το σώμα σου από την πρώτη κιόλας φορά που θα το φορέσεις.

A.P.C.

Το παριζιάνικο label, μεγάλωσε με τα χαρακτηριστικά του τζην παντελόνια μία ολόκληρη γενιά στιλάτων τύπων. Αν θέλεις να τους δώσεις κι εσύ μία ευκαιρία, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι θα χρειαστεί να τα φορέσεις αρκετές φορές μέχρι να πάρουν τη γραμμή του σώματός σου και να γίνουν πραγματικά άνετα. Εκεί, όμως, είναι και η μαγεία τους. Στο ότι όσο πιο πολύ τα φοράς, τόσο πιο πολύ "δικά σου" γίνονται.

 Acne Studios

Τα Acne Studios είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες της σκανδιναβικής denim σκηνής - ναι, όχι μόνο υπάρχει τέτοιο πράγμα, αλλά μας έχει χαρίσει και καταπληκτικά ρούχα. Ξεκίνησαν, μάλιστα, από την παραγωγή τζην πριν εξελιχθούν σε ολοκληρωμένο fashion brand. Το ότι οι τιμές τους είναι κάπως τσιμπημένες, οφείλεται στην υψηλών προδιαγραφών κατασκευή τους που τα κάνει να κρατούν για χρόνια. 

Lee

Γυαλί, μαλλί και παντελόνι Lee. Ένα brand που έχτισε το όνομά του κατά τη "χρυσή εποχή των τζην". Αν είσαι φανατικός, δεν μπορεί παρά να έχεις ξεχωρίσει τη σειρά 101. Περιλαμβάνει κλασικά σχέδια όπως το 101Z, από ποιοτικά, ανθεκτικά υφάσματα που έχουν αφήσει ιστορία.

Off-White

Αν είσαι fan της δουλειάς του Virgil Abloh και της κομπανίας του αλλά δεν σου ταιριάζουν τα κομματάκι φανταχτερά ρούχα που φτιάχνει, στο κομμάτι του τζην σε έχει καλυμμένο.

Visvim

Όπως όλα τα ρούχα του Ιάπωνα Hiroki Nakamura έτσι και τα τζην του είναι πανάκριβα. Αλλά ο στόχος, δεν είναι ποτέ η υψηλή τιμή πώλησής τους. Ο στόχος είναι τα εξαιρετικά καλοφτιαγμένα, σε μικρή κλίμακα παραγωγής, ρούχα, που κουβαλούν έναν "καλλιτεχνικό αέρα". Το μοντέλο Social Sculpture 03 Distressed Jeans, είναι ένα από τα καλύτερά του.