"Zω για πάρτη μου και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν", είναι μία από τις πιο διάσημες και ενδεικτικές της προσωπικότητάς του ατάκες. Ο Steve McQueen θα είναι πάντα πιο cool από όσο θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε να είμαστε και ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς για το αντρικό στυλ. 93 ακριβώς χρόνια από τη γέννησή του (ήρθε στη ζωή στις 24 Μαρτίου 1930 στο Beech Grove της Ιντιάνα), ο αντιήρωας του Χόλιγουντ, το παιδί του δρόμου που ξεγέλασε τη μοίρα και έγινε θρύλος του σινεμά, οδηγός αγώνων ταχύτητας και αθάνατο style icon δεν σταμάτησε ποτέ να εμπνέει τη μόδα.

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που ίσως να προσπαθούν να ακολουθήσουν τα στιλιστικά του βήματα (Ryan Gosling, Daniel Craig), η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ξεπεράσει την κληρονομιά του.

Από το Harrington jacket και τo κοστούμι των τριών κομματιών μέχρι τα γυαλιά ηλίου της Persol, αυτά είναι τα κομμάτια, οι τάσεις και οι ενδυματολογικοί συνδυασμοί που άφησε παρακαταθήκη ο "King of Cool" της μεγάλης οθόνης στο αντρικό στυλ.

Το Harrington jacket

Ελαφρύ, ευέλικτο και ευκολοφόρετο, το Harrington jacket ή αλλιώς Baracuta -αγαπημένο επίσης των James Dean, Frank Sinatra, Elvis Presley-, ήταν ένα από τα αγαπημένα πανωφόρια του McQueen εντός και εκτός οθόνης.

To leather bomber jacket

Η αδυναμία που είχε στα casual jackets δεν εξαντλείτο μόνο στο Harrington. Ένα ακόμα εμβληματικό μπουφάν της γκαρνταρόμπας του υπήρξε το bomber στη δερμάτινη εκδοχή του. Όσο πιο φθαρμένο τόσο πιο cool.

Το 3 piece suit

Γιλέκο, σακάκι, παντελόνι. Το μάλλινο κοστούμι των τριών κομματιών σε καρό ή μονόχρωμο σχέδιο ήταν η απαράμιλλα κομψή sartorial επιλογή του McQueen. Στην "Υπόθεση Τόμας Κράουν" (1968) φόρεσε μερικά από τα πιο εμβληματικά κομμάτια.

Το Oxford πουκάμισο

Λάτρης του αμερικάνικου preppy look, ο McQueen δεν θα μπορούσε να μην μην επενδύει στην casual κομψότητα του λευκού Oxford πουκάμισου με τη σταυρωτή ύφανση και τον χαρακτηριστικό γιακά με τα δύο κουμπιά. Άφηνε πάντα το πρώτο κουμπί ανοιχτό και το συνδύαζε με μπεζ chino παντελόνια και τζάκετ.

Το casual layering

Λευκό φανελάκι μέσα από πουκάμισο και cardigan ζακέτα από πάνω ήταν το αγαπημένο του casual ντύσιμο σε στρώσεις.

Το double denim

Το canadian tuxedo -τζην πάνω, τζην κάτω- ήταν ένα ακόμα look σήμα κατατεθέν του McQueen, αλλά και της αμερικάνικης μόδας στα 50s. 

To blazer με το ζιβάγκο

Πολύ πριν γίνει μόδα στα 70s, ο McQueen είχε ποντάρει στο Bullitt (1968) σε έναν από τους πιο smart casual χειμερινούς αντρικούς ενδυματολογικούς συνδυασμούς.

Η σοφιστικέ γοητεία της τονικότητας

Διάλεγε ένα κλασικό ουδέτερο χρώμα και έχτιζε ένα μονόχρωμο σύνολο που αποτελούταν από διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος. Μαζί με τον Paul Newman υιοθέτησαν το tonal dressing look με τον πιο cool τρόπο.

Τα Persol γυαλιά ηλίου

Με την "Υπόθεση Τόμας Κράουν" (1968), ο McQueen εκτόξευσε τη δημοφιλία των γυαλιών ηλίου της Persol, που σήμερα θεωρούνται κλασικά.

Τα διαχρονικά ρολόγια

Δεν κατάφερε να κάνει μόδα μέσα από τις ταινίες του μόνο τα γυαλιά ηλίου της Persol. Φόρεσε στον καρπό του ρολόγια που ταυτίστηκαν με το προσωπικό του στυλ και έγραψαν ιστορία στην ωρολογοποιία: Από το Rolex Speedking στην "Μεγάλη απόδραση" (1963) μέχρι το TAG Heuer Monaco στο Le Mans (1971). Το μυστικό ήταν ότι πόνταρε πάντα σε κλασικά σχέδια. Άλλωστε, οι τάσεις τον άφηναν πάντα παγερό αδιάφορο.


Φωτογραφίες © Getty Images