Οι καλύτερες ταινίες του Ryan Gosling

Τα φιλμ και οι ρόλοι που αποκάλυψαν το ταλέντο του και τον ανέδειξαν σε αστέρα του Χόλιγουντ.

Τι να πεις για τον άντρα που είναι παντρεμένος με την "Θεά" Eva Mendes; Τι να πεις για τον ηθοποιό που αποτελεί τη Νο1 -δεν υπερβάλλουμε-, αυτή τη στιγμή, επιλογή των μεγαλύτερων σκηνοθετών στο Χόλιγουντ; Ο Ryan Gosling έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων και των συνεργατών του, όχι χάρη στο όμορφο αλά James Dean πρόσωπό του, αλλά στην χαμαιλεοντική φύση του. Κινείται με την ίδια σοβαρότητα και ερμηνευτική δεινότητα στα διάφορα και διαφορετικά κινηματογραφικά είδη: από τα θρίλερ και τις ρομαντικές κομεντί μέχρι τις αληθινές ιστορίες, τα blockbusters και τα indie φιλμ. Ίσως γιατί όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν "τα όρια τον πνίγουν, προσωπικά και επαγγελματικά".

Ο Καναδός σβήνει 40 κεράκια στην τούρτα της ζωής του και γι' αυτό τον λόγο διαλέξαμε τις 15 καλύτερες ταινίες της μέχρι τώρα καριέρας του. 

Ο πιστός (2001)

Στον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο, ο Gosling ενσαρκώνει ένα νεο-Ναζί που έρχεται σε επαφή με μια αμερικανική φασιστική οργάνωση, η οποία αναπτύσσει πρωτότυπες θεωρίες κατά των Εβραίων, στο indie δράμα του Henry Bean.

Θεωρίες εγκλήματος (2002)

Ένας ακόμη πρωταγωνιστικός ρόλος του πιτσιρικά Gosling σε ένα θρίλερ που σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στα καλύτερα του είδους, αλλά σίγουρα σε ένα μία από τις πιο "δυνατές" στιγμές του ίδιου, που του άνοιξε το δρόμο στο Χόλιγουντ. Η υπόθεση αφορά δύο εφήβους -ο ένας είναι ο Gosling- που διαπράττουν ένα έγκλημα και σκηνοθετούν έτσι τις ενδείξεις ώστε να παραπλανηθεί η αστυνομία aka η Sandra Bullock. 

The Notebook (2004)

Τα λόγια είναι περιττά για την ταινία που τον διάσημο και ποθητό στο μισό -αν όχι όλο- γυναικείο πληθυσμό. Στο ρομαντικό δράμα του Nick Cassavetes, ο Gosling είναι ο Noah Calhoun και εξιστορεί την ιστορία του θυελλώδους έρωτά του με την Allie, τη γυναίκα της ζωής του. 

Half Nelson (2006)

Ένα από τα πιο κομβικά φιλμ της πορείας του Gosling στο σινεμά. Εκεί που όλοι περίμεναν ότι από εδώ και στο εξής θα τον βλέπουν στους ρόλους του πρίγκιπα σε χολιγουντιανές ταινίες, εκείνος εξέπληξε άπαντες επιλέγοντας να παίξει σε ένα indie δράμα για έναν εθισμένο στα ναρκωτικά καθηγητή Ιστορίας, που παλεύει με τους δαίμονές του και αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με μία μαύρη 14χρονη μαθήτριά του.

Ο Λαρς και η κούκλα του (2007)

Μπορεί το The Notebook να τον έκανε διάσημο, ωστόσο ο ρόλος του φουκαριάρη, χτυπημένου από τη μοίρα, Lars Lindstrom, ενός τύπου αουτσάιντερ, απέδειξε ότι ο Ryan Gosling είναι κάτι παραπάνω από ένα όμορφο πρόσωπο.

Blue Valentine (2010)

Ένα ειλικρινές και ανθρώπινο δράμα για την ιστορία γνωριμίας και έρωτα ενός παντρεμένου ζευγαριού που βλέπει το γάμο του να καταρρέει. Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για τον Gosling, υποψηφιότητα για Όσκαρ για την Michelle Williams.

Aι Ειδοί του Μαρτίου (2011)

Υποδυόμενος τον εκπρόσωπο Τύπου του Κυβερνήτη του Οχάιο, συμπρωταγωνιστεί με τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη George Clooney σε ένα εξαιρετικό πολιτικό δράμα, που κατά κάποιο τρόπο προφήτευσε όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ το 2016 (βλέπε εκλογή Donald Trump).

Drive (2011)

Σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της μέχρι τώρα καριέρας του, ο Ryan Gosling υποδύεται τον Driver, ένα κάπως "πειραγμένο", αισθηματία κασκαντέρ με μελαγχολία στο βλέμμα, ταχύτητα στο πιστολίδι και ρετρό αισθητική στην εμφάνισή του. Ναι, το μεταξένιο bomber jacket ήταν ο δεύτερος "πρωταγωνιστής" του φιλμ του Nicolas Winding Refn.

Crazy Stupid Love (2011)

Ο Jacob Palmer είναι ο ορισμός της τελειότητας στα πάντα: από το πώς ντύνεται μέχρι το πώς φλερτάρει και το πώς ελίσσεται στον επαγγελματικό του χώρο. Είναι ο ήρωας -μετά τον Noah στο Notebook- που έκανε τις γυναίκες να ερωτευτούν τον Gosling και τους άντρες να κρεμάσουν κοστούμια στη ντουλάπα τους. 

Στο τέλος του δρόμου (2012)

Σαν άλλος James Dean στο "Επαναστάτης χωρίς αιτία" (1955), ο Gosling υποδύεται, φορώντας μάλιστα κόκκινο δερμάτινο jacket, ένα μοναχικό νεαρό που από κασκαντέρ αναγκάζεται να μεταμορφωθεί σε ληστή τραπεζών. Συμπρωταγωνίστριά του, η σύζυγός του, Eva Mendes.

Μόνο ο Θεός συγχωρεί (2013)

Στη δεύτερη συνεργασία του με τον Nicolas Winding Refn, μετά το Drive, ο Gosling ενσαρκώνει τον Julian, έναν Αμερικανό φυγά που διατηρεί λέσχη πυγμαχίας και διακινεί ναρκωτικά στην Μπανγκόκ σε μία ιστορία αιματηρής εκδίκησης με σεναριακά κενά, αλλά πληρότητα από άποψη αισθητικής και ατμόσφαιρας. 

The Big Short (2015)

Με μαλλί περουκίνι, ο Gosling υποδύεται τον ασφαλιστή Jared Vennet, που μαζί με μία ομάδα αουτσάιντερ του χρηματιστηριακού κόσμου μας εξηγούν πώς συνέβη η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς το 2008.

The Nice Guys (2016)

Εδώ, ο Ryan Gosling επιστρέφει στα 70s και υποδύεται τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Holland March, που προσπαθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας πορνοστάρ μαζί με τον Russell Crowe στο ρόλο του αστυνομικού. Απολαυστικός Gosling σε τέτοιο βαθμό που μας έκανε να συμπαθήσουμε ακόμα και τον Crowe.

La La Land (2016)

Ο Sebastian ήξερε να χορεύει, να τραγουδά, να κάνει τις γυναίκες να τον ερωτεύονται, να ντύνεται σαν αστέρας του παλιού κινηματογράφου. Ό,τι και ο ίδιος ο Gosling δηλαδή.

Blade Runner 2049 (2017)

Τριάντα πέντε χρόνια μετά το εμβληματικό φιλμ του Ridley Scott με τον Harrison Ford, ο Ryan Gosling εισέβαλε στον φουτουριστικό σύμπαν του Rick Deckard μέσα από το sequel του Denis Villeneuve, ενσαρκώνοντας ένα νεαρό blade runner, τον αστυνομικό Κ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.