Ένας κήπος με 40.000 φυτά σε μία πίστα της Fiat

Η πίστα δοκιμών του Lingotto έγινε πράσινη, χάρη σε ένα πολύ ιδιαίτερο project.

Τον κήπο Fiat 500 δημιούργησαν ο Ιταλός αρχιτέκτονας Benedetto Camerana και οι σχεδιαστές τοπίου Il Giardino Secreto, στην πίστα δοκιμών στην οροφή του εμβληματικού εργοστασίου της Fiat στην περιοχή Λινγκότο (Lingotto) του Τορίνου. Ο κήπος με 40.000 φυτά είναι μέρος πρότζεκτ που θα επιτρέπει στο κοινό να επισκέπτεται τη φημισμένη πίστα δοκιμών, στην οποία δόθηκε η επωνυμία "e-track", μια και πλέον θα χρησιμοποιείται μόνο από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Ένα πράσινο εργοστάσιο

Το κτήριο στο Λινγκότο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Giacomo Matté-Trucco και από το 1923 έως τις αρχές του 1980 ήταν το στρατηγείο της Fiat·στην οροφή του υπήρχε πίστα όπου δοκιμαζόταν κάθε αυτοκίνητο πριν φύγει από το εργοστάσιο.

Όσοι έχουν δει την ταινία του 1969 του Peter Collinson "The Italian Job" (Michael Caine, Nöel Coward, Benny Hill, Raf Vallone) έχουν εικόνα της πίστας δοκιμών και του εργοστασίου.

Δύο φορές επενέβη στο αρχιτεκτόνημα ο Renzo Piano: το 1994 πρόσθεσε μια φούσκα με υαλοπίνακες η οποία περιείχε αίθουσα συνεδριάσεων και το 2003 μια υπερυψωμένη αίθουσα τέχνης, την Pinacoteca Agnelli.

> Διάβασε ακόμη: Μία εξωφρενική αποστολή για το Fiat 124

"Λόγω της ανάμνησής της, η ιδέα της πίστας δοκιμών διατηρήθηκε και μετατράπηκε σε πίστα μόνον για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα" εξήγησε ο Camerana, επικεφαλής του τορινέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου Camerana & Partners.

"Έτσι ώστε τα μη ρυπογόνα αυτοκίνητα μπορούν γλυκά να κινούνται ανάμεσα στις πράσινες νησίδες, αναζητώντας μια νέα αρμονία μεταξύ κινητικότητας και φύσης".

Σχεδιασμένος πάνω στη με εμβαδόν 27.000 τετραγωνικών μέτρων οροφή, ο κήπος σχηματίζεται από μια ομάδα 28 πράσινων "νησίδων" που είναι διάσπαρτες στην πίστα δοκιμών. Καλύπτουν 6.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενούν πάνω από 300 γηγενή είδη φυτών. Συνολικά σχεδόν 40.000 θάμνους, δέντρα και ποώδη φυτά.

> Διάβασε ακόμη: Pininfarina, 90 χρόνια πρωτοποριακής γοητείας

"Τα 300 είδη και οι ποικιλίες επελέγησαν ώστε να είναι όντως γηγενή είδη, από το Πιεμόντε και τις περιοχές της βόρειας Μεσογείου, χωρίς κανέναν χώρο για εξωτικά φυτά" διευκρίνισε ο Camerana.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο Fernando Alonso κάνει ήδη βόλτες με το νέο του supercar των 10 εκατ. ευρώ

Ο Fernando Alonso παρέλαβε ένα αυτοκίνητο με εντυπωσιακή σχεδίαση, κινητήρα V12, χειροκίνητο κιβώτιο και carbon αμάξωμα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αδυναμία του στα συλλεκτικά supercars.

Γραφει Αχιλλεας Τσακαλιδης

Αυτοί είναι οι 10 πιο δημοφιλείς οδηγοί F1 στο instagram

Εντάξει, τον πρώτο είναι εύκολο να τον βρείτε. Φυσικά είναι ο Lewis Hamilton, αλλά ποιοι είναι οι αμέσως επόμενοι πιο δημοφιλείς οδηγοί F1 στο instagram; Έπεσε η σχετική έρευνα.

Γραφει Γιαννης Τσακαλος

VW Golf GTI Edition 50: Επίσημα το ταχύτερο προσθιοκίνητο στο Nurburgring

Το προσθιοκίνητο Golf GTI των 325 ίππων κατέρριψε το δικό του ρεκόρ του 2025 κατά 1,6 δευτερόλεπτα, κατακτώντας την κορυφή μπροστά από μοντέλα όπως τα Honda Civic Type R και Renault Mégane RS Trophy-R.

Γραφει Γιαννης Τσακαλος

Range Rover Sport: Επέτειος 20 χρόνων με μια ξεχωριστή TWENTY Edition (εικόνες)

Με ειδικές λεπτομέρειες, νέες αποχρώσεις και κινητήρες έως 550 ίππους, η επετειακή έκδοση υπογραμμίζει τη δυναμική πλευρά του Range Rover Sport.

Γραφει Αχιλλεας Τσακαλιδης

Aνοιχτή απόλαυση: Δείτε την νέα Porsche 911 GT3 S/C (εικόνες, video)

Να που η Porsche είχε μια απίστευτη πασχαλινή έκπληξη για όσους αγαπούν την οδήγηση αλλά όχι τις οροφές. Υποδεχθείτε την πρώτη ανοιχτή GT3.

Γραφει Γιαννης Τσακαλος