Ποιος είναι ο λόγος που οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να αγοράζουν αυτοκίνητο
Μια νέα μελέτη αντικατοπτρίζει πλήρως την απροθυμία των νέων να είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου και εξηγεί γιατί το προτιμούν ως υπηρεσία παρά ως ιδιοκτησία.
Οι έρευνες και οι μελέτες μπορούν να αποκαλύψουν ενδιαφέρουσες τάσεις που διαμορφώνουν την αυτοκινητοβιομηχανία. Ξέρουμε ήδη ότι οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται πλήρως τα αυτόνομα οχήματα, εξακολουθούν να προτιμούν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και θεωρούν τις οθόνες για τους επιβάτες περιττές.
Μια νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό: ένα σημαντικό ποσοστό των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αποκτήσει αυτοκίνητο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Deloitte, η οποία ρώτησε 286 Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 34 ετών αν θα ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την ιδιοκτησία αυτοκινήτου υπέρ μιας πλήρως διαθέσιμης λύσης μετακίνησης ως υπηρεσίας (Mobility-as-a-Service - MaaS).
Αντίστοιχες απαντήσεις συλλέχθηκαν και από 392 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2.116 στη Νοτιοανατολική Ασία, 246 στη Νότια Κορέα, 191 στην Ιαπωνία, 404 στην Ινδία, 344 στη Γερμανία και 261 στην Κίνα.
Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά: σε κάθε περιοχή, τουλάχιστον το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είναι κάπως πρόθυμοι, πρόθυμοι ή πολύ πρόθυμοι να μη διαθέτουν πλέον δικό τους όχημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό αυτό έφτασε το 44%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Γερμανία, χώρα με έντονη αυτοκινητιστική κουλτούρα, όπου το 35% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ μιας MaaS λύσης. Στον αντίποδα, το 70% των Ινδών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να βασίζεται σε υπηρεσίες κινητικότητας παρά να έχει δικό του αυτοκίνητο.
Τα αποτελέσματα σίγουρα θα προβληματίσουν τους λάτρεις των αυτοκινήτων, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρώτον, το δείγμα της έρευνας είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με τον πληθυσμό των ΗΠΑ, που ξεπερνά τα 334 εκατομμύρια.
Δεύτερον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το προφίλ των ερωτηθέντων: ζουν σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, όπου η οδήγηση είναι δύσκολη, ή σε πιο απομονωμένες περιοχές όπως η Οκλαχόμα, όπου το αυτοκίνητο είναι απολύτως αναγκαίο; Τρίτον, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του "κάπως πρόθυμος" και του "πολύ πρόθυμος" να εγκαταλείψει κανείς την ιδιοκτησία αυτοκινήτου.
Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το ερώτημα. Παρείχε επίσης χρήσιμα δεδομένα για τις προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τα συστήματα κίνησης και τις αυτόνομες τεχνολογίες.
Συγκεκριμένα, από τους 937 Αμερικανούς που συμμετείχαν, το 62% δήλωσε ότι θέλει το επόμενο αυτοκίνητό του να διαθέτει κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου. Μόλις το 5% επιθυμεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το 20% προτιμά ένα υβριδικό και το 6% ένα plug-in hybrid.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 52% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για την κυκλοφορία αυτόνομων ρομποταξί στις πόλεις τους, ενώ το 64% ανησυχεί για τη χρήση αυτόνομων φορτηγών στους αυτοκινητόδρομους.
Αυτό δείχνει ότι, παρά τη διάδοση των υπηρεσιών διαμοιρασμένης μετακίνησης, η ιδέα των πλήρως αυτόνομων οχημάτων δεν έχει ακόμα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού.
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν μια ενδιαφέρουσα δυναμική στην αγορά αυτοκινήτου. Αν και οι νέοι φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη αποδοχή σε εναλλακτικές μορφές κινητικότητας, η ανάγκη για ιδιόκτητο αυτοκίνητο παραμένει ισχυρή, ιδίως σε περιοχές όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι υποδομές μετακίνησης δεν επαρκούν.
Πηγή: topgeargreece.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτή είναι η απίστευτη Ferrari των 40 εκατομμυρίων στο γάμο Leclerc (εικόνες)
Όλοι ασχολούνται με τη νύφη και τον γαμπρό αλλά εμείς έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για το αυτοκίνητο των νέονυμφων: την υπέροχη Ferrari 250 Testa Rossa των 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Γραφει Γιαννης ΤσακαλοςH ομάδα Aston Martin F1 θα έχει για όπλο της και τον ύπνο
Σε ένα άθλημα που τα πάντα κρίνονται στο όριο, στα χιλιοστά του χώρου και του χρόνου, η ομάδα της Aston Martin F1 δεν θα μπορούσε να αφήσει μία τόσο μικρή αλλά και τόσο καθοριστική λεπτομέρεια χωρίς οργάνωση, μιας και ο ύπνος αποτελεί εργαλείο και όχι απλά ξεκούραση. Με ποιόν τρόπο η "sleep tech" θα βελτιώσει την απόδοση των οδηγών της.
Αυτό είναι το πρώτο club στον κόσμο μόνο για ηλεκτρικές Porsche
Οι καιροί αλλάζουν και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο club στον κόσμο αποκλειστικά για ηλεκτρικές Porsche και πρόσφατα έκαναν την πρώτη τους εξότμηση.
Γραφει Αχιλλεας ΤσακαλιδηςTAG Heuer Connected Formula 1: Πώς θα έχεις διαφορετικό smartwatch σε κάθε Grand Prix
Στο κορυφαίο επίπεδο εκμεταλλεύεται η TAG Heuer τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία στα smartwatch και με το νέο Connected προσφέρει ένα διαφορετικό ρολόι σε κάθε Grand Prix της F1.
Defender και διάσημοι: Ποιοι έχουν βρεθεί πίσω από το τιμόνι του αναζητώντας περιπέτεια και στυλ
Διάσημες προσωπικότητες του κινηματογράφου, του αθλητισμού, της μουσικής σκηνής και γενικότερα του παγκόσμιου στερεώματος έχουν εκφράσει με τον δικό τους τρόπο τον θαυμασμό τους για το Defender, δείχοντας με τον τρόπο αυτόν την οικουμενικότητα του αυτοκινήτου και τον υψηλό συμβολισμό του στον χαρακτήρα, την ανεξαρτησία και το στυλ.


