Μπορεί ο Batman να κλείνει φέτος 80 χρόνια ζωής, το αντίπαλο δέος του όμως, ο Joker, ο villain με το αιώνια σαρδόνιο χαμόγελο έχει σήμερα την τιμητική του. Η νέα ταινία του Todd Phillips που ακούει στο όνομα Joker και έχει για πρωταγωνιστή της ένα από τα μεγαλύτερα και αθόρυβα ταλέντα του σύγχρονου Χόλιγουντ, τον Joaquin Phoenix πέτυχε το αδιανόητο για ένα φιλμ με ήρωα βγαλμένο από τις σελίδες κόμικς: Να τιμηθεί με το μεγαλύτερο βραβείο σε ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο -κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και φυσικά δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. Ήταν άλλωστε για τους περισσότερους μία επιλογή – έκπληξη, απρόσμενα διαφορετική.

Εν αναμονή της ελληνικής πρεμιέρας του στις 3 Οκτωβρίου από την Tanweer και με τις διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του Phoenix, αλλά και την ασύλληπτη βαθμολογία του φιλμ στο IMDB -9,6 παρακαλώ-, ανατρέχουμε στους ηθοποιούς που υποδύθηκαν μες στα χρόνια τον "γελαστό πρίγκιπα του εγκλήματος".


Πριν απ' αυτό όμως ας ρίξουμε μία σύντομη ματιά στη "γέννηση" του πιο διάσημου villain του σύμπαντος της DC Comics.

Η πρώτη εμφάνιση του, όσο απίστευτο κι αν φαντάζει, ήταν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Victor Hugo, "Ο άνθρωπος που γελά" το 1928 δια χειρός του Γερμανού σκηνοθέτη Paul Leni με τον Conrad Veidt στον ρόλο του παραμορφωμένου άντρα. Μία 12ετία μετά, η DC Comics κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του Batman, όπου εμφανίστηκε ο Joker ως Joker, ένας ευφυής, αλλά ψυχοπαθής και σαδιστής εγκληματίας, δημιούργημα των Bill Finger, Bob Kane και Jerry Robinson.


7. Jared Leto (Suicide Squad)

Προκειμένου να μπει στο πετσί του ρόλου, ο μεθοδικός Jared Leto -method acting: Η μέθοδος κατά την οποία ο ηθοποιός δεν παίζει τον ρόλο, αλλά είναι ο ρόλος, ζώντας τον 24 ώρες το 24ωρο- υπέβαλλε τον εαυτό του σε απίστευτα βασανιστήρια και μαζί και τους συναδέλφους του, στέλνοντάς τους φακέλους με νεκρά έντομα ή σφαίρες, ακόμα και χρησιμοποιημένα προφυλακτικά. Όπως είχε αναφέρει ο Will Smith κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν αντάλλαξε ούτε μια κουβέντα με τον πραγματικό Leto. Μόνο με τον Joker. Παρ' όλη την σκληρή προσπάθεια, ο 47χρονος δεν κατάφερε να πλησιάσει ούτε στο ελάχιστο ερμηνευτικά τον προκάτοχό του, Heath Ledger. Απέτυχε παταγωδώς και η αλήθεια είναι ότι το αδύναμο σενάριο του Suicide Squad έπαιξε τον -αρνητικό- ρόλο του.

6. Zach Galifianakis (Η ταινία Lego Batman)

Ο αγαπημένος κωμικός δεν υποδύθηκε τον Joker με σάρκα και οστά. Δάνεισε τη φωνή του σε ταινία κινουμένων σχεδίων, ωστόσο το εγχείρημα δεν ήταν απλό. Ο Galifianakis ωστόσο πέτυχε να προσδώσει στη φωνή του όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έπρεπε για να βγάλει προς τα έξω τον χυδαίο, ειδεχθή χαρακτήρα του ήρωα, πάντα μέσα από το προσωπικό ιδιόμορφο χιούμορ του.

5. Cameron Monaghan (Gotham)

Η τηλεοπτική σειρά συμπαραγωγής Fox και Warner Bros. (2014-2019) αποτέλεσε ουσιαστικά ένα prequel για τη ζωή του Bruce Wayne μακριά από τη στολή του Batman. Χρειάστηκαν περίπου πέντε σεζόν για να αποκαλύψει ο Cameron Monaghan τον πραγματικό Joker που έκρυβε μέσα του και συγκεκριμένα στο γκροτέσκο, λευκό, ακρωτηριασμένο πρόσωπό του, που είχε κάτι από Frankenstein.

4. Mark Hamill (Batman: The Animated Series)

Δεν πρόκειται σίγουρα για μία ερμηνεία γνωστή στο ευρύ κοινό. Είναι όμως μία εμβληματική στιγμή στην ιστορία του Joker στην οθόνη, καθώς η φωνή και το χαρακτηριστικό ανατριχιαστικό γέλιο του Mark Hamill, του ηθοποιού που υποδύθηκε τον Luke Skywalker στις ταινίες Star Wars, στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Batman: The Animated Series (1992 – 1994) ταυτίστηκαν με τον διάσημο villain.

3. Cesar Romero (Batman -σειρά- και Batman: The Movie) 

Εδώ έχουμε τον πρώτο ηθοποιό που ενδύθηκε τον ήρωα. Ο Cesar Romero ήταν ο πρώτος που τον ενσάρκωσε τόσο στη μικρή, όσο και στη μεγάλη οθόνη. Πολύ μακριά από τις σχιζοφρενείς ερμηνείες των πρόσφατων Ledger και Leto, ο Νεοϋρκέζος ηθοποιός, τραγουδιστής και χορευτής παρέδωσε μία σαφώς πιο κωμική, καρτουνίστικη εκδοχή του δολοφόνου – κλόουν, προσφιλή στο παιδικό, εφηβικό κοινό. Αν και δεν ήταν μία πιστή απόδοση του αιώνιου εχθρού του Batman, άφησε ένα τεράστιο αποτύπωμα στην κληρονομιά του Joker.

2. Jack Nicholson (Batman)

Ο ρόλος που αναζωογόνησε την καριέρα του Jack Nicholson αποτέλεσε μία από τις καλύτερες ερμηνείες που έχουμε δει στη σύγχρονη ιστορία του Χόλιγουντ. Στην ταινία "Μπάτμαν" (1989) του Tim Burton, ο Nicholson κατέφερε να εξισορροπήσει την ελαφρότητα του Romero με τις σκοτεινές, noir ρίζες του ήρωα στο σινεμά των 40s, χωρίς να χάσει τον εαυτό του εν αντιθέσει με τους Ledger και Leto. Ήταν 100% ο Nicholson, παίζοντας στο 100% τον Joker. Ένα Joker που θύμιζε περισσότερο μαφιόζο, παρά serial killer. 

1. Heath Ledger (The Dark Knight)

Αναμφίβολα, ο Christopher Nolan έφερε τον άνθρωπο – νυχτερίδα στη σύγχρονη εποχή. Η τριλογία του "Σκοτεινού Ιππότη" άλλαξε το παιχνίδι για τον σούπερ ήρωα, μεταφέροντας την τρομακτική αισθητική της εποχής του Tim Burton στον πολύ πιο τρομακτικό, εφιαλτικό και ρεαλιστικό κόσμο των ΗΠΑ μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. "Γέννησε" τον Batman του Christian Bale, αλλά και τον Joker του Heath Ledger. Σε αντίθεση με τους Romero και Nicholson, ο Ledger προσέγγισε τη διεστραμμένη πλευρά του χαρακτήρα του villain σε τέτοιο βάθος που το τελικό αποτέλεσμα ήταν αδιανόητα ανατριχιαστικό. Ο δικός του Joker δεν ήταν κλόουν, δεν ήταν μαφιόζος, δεν ήταν serial killer. Ήταν ένας αναρχικός, ψυχικά διαταραγμένος τύπος, που ο άμεσος στόχος του δεν ήταν ο Batman, αλλά η καταστροφή μίας σάπιας κοινωνίας με τον πιο εκκωφαντικό και αιματοβαμμένο τρόπο. Ο Ledger απεβίωσε πριν την πρεμιέρα του "Σκοτεινού Ιππότη" (2008) στις αίθουσες και τιμήθηκε μετά θάνατον με το Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου. Η πολύπλευρη καριέρα του αποκάλυψε ότι ήταν ένας ηθοποιός με μεγάλο υποκριτικό εύρος και συναισθηματικό βάθος. Η ερμηνεία του ως Joker είναι η ίσως πιο συγκλονιστική απόδειξη αυτού.


Διάβασε επίσης ποιοι ηθοποιοί υποδύθηκαν τον Batman, από τον χειρότερο στον καλύτερο.