80 χρόνια Batman σε 8 must read κόμικ

O άνθρωπος-νυχτερίδα συμπληρώνει 8 δεκαετίες ζωής και αυτές είναι οι κορυφαίες ιστορίες του επί χάρτου.

Ήταν 1938, όταν ο τότε διευθυντής της Detective Comics Inc., Vincent Sullivan, αναζητούσε ένα αντίπαλο δέος για τον απόλυτο ήρωα της εποχής, τον Superman. Ζήτησε από τον 23χρονο κομίστα Bob Kane να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτό. O Kane εργάστηκε πολύ σκληρά πάνω στο μεγαλόπνοο project, παρουσιάζοντας αρχικά στον άμεσο συνεργάτη του, Bill Finger, τον Bird-Man. Επρόκειτο για έναν ήρωα που πολεμά το έγκλημα (φυσικά) και φορά μία εντυπωσιακή κόκκινη κάπα. Ο Finger προσέδωσε κάποια πιο σκοτεινά στοιχεία στη δημιουργία του Kane, καταλήγοντας τελικά σε έναν χαρακτήρα που έμελλε να γράψει ιστορία στην pop κουλτούρα. Στις 30 Μαρτίου 1939, στο τεύχος 27 της σειράς Detective Comics, κάνει το ντεμπούτο του ο Batman.

Ακολουθούν πολλές ταινίες και σειρές, κόμικ και video games,  gadgets και παιχνίδια. Η DC έχει σχεδιάσει εκατοντάδες events και εκδηλώσεις μέσα στο 2019 για να γιορτάσει τα 80 χρόνια του ανθρώπου-νυχτερίδα. Το Esquire παρουσιάζει εκείνα τα κόμικ που συνοψίζουν όλη την ιστορία του Batman και αξίζει να διαβάσει κάποιος. 

Year One (1987)

80 χρόνια Batman σε 8 must read κόμικΤα origin stories του Batman έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές στο χαρτί, τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Κατά τη διάρκεια των 80s, o Frank Miller ήταν το golden boy της αμερικανικής κόμικ σκηνής, έχοντας αναστήσει τον Daredevil και δημιουργήσει τα πρώτα τεύχη του Wolverine αλλά και τον χαρακτήρα του Ronin. Η DC δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χάσει την κότα με τα χρυσά αυγά, γι' αυτό και ανέθεσε στον Miller τη δημιουργία ενός κόμικ με βασικό πρωταγωνιστή τον άνθρωπο-νυχτερίδα. Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος από τον τίτλο, το Batman: Year One περιγράφει τον πρώτο χρόνο της δράσης του ήρωα και το χτίσιμο της σχέση του με τον -νεαρό τότε- James Gordon. Το ύφος είναι καθαρά noir και ο Bruce Wayne δεν παρουσιάζεται ακόμη ως ένας αλάνθαστος playboy/σούπερ ήρωας αλλά σαν ένας νεαρός που αναζητά τον εαυτό του. Το Batman: Year One ενέπνευσε τις ταινίες του Christopher Nolan αλλά και τους δημιουργούς της σειράς Gotham.

The Long Halloween (1997)

ΚΟΜΙΚ BATMAN LONG HALLOWEENΤα 13 τεύχη της σειράς που δημιούργησαν ο κειμενογράφος Jeph Loeb και ο σκιτσογράφος Tim Sale, τοποθετούν τη δράση αμέσως μετά τα γεγονότα του Year One. Ο Batman εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της "καριέρας" του και προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους του Γκόθαμ από τους πάσης φύσεως παρανόμους, όταν κάνει την εμφάνισή του ένας serial killer που δολοφονεί τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για την ιστορία που ουσιαστικά θέτει όλα τα ηθικά διλήμματα που εμφανίζονται στο σύμπαν του Batman, αφήνοντας παράλληλα χώρο για να δημιουργηθούν ακόμη πιο σημαντικοί και σκοτεινοί villains.

Dark Victory (1999)

ΚΟΜΙΚ BATMAN DARK VICTORYΘα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το sequel του The Long Halloween, καθώς δημιουργήθηκε από την ίδια ακριβώς ομάδα και η ατμόσφαιρά του πατά στις ίδιες αρχές. Γίνονται πολλές αναλύσεις της ψυχολογίας του Batman/Bruce Wayne, ο οποίος προσπαθεί να θέσει τα όρια για το τι είναι σωστό και τι όχι, καθώς και μέχρι πού μπορεί τελικά να φτάσει προκειμένου να επιβάλει τη δικαιοσύνη. Υπάρχει ακόμη και η πρώτη εμφάνιση του Robin σε αυτή την καινούρια εκδοχή του ανθρώπου-νυχτερίδα, με τους Loeb και Sale να πιάνουν κυριολεκτικά τον ταύρο από τα κέρατα και να χτίζουν πολύ πάνω στο συγκεκριμένο χαρακτήρα, επεκτείνοντας την ιστορία του ακροβάτη Dick Grayson. Ο τελευταίος έχει χάσει τους γονείς του σχεδόν με παρόμοιο τρόπο με εκείνον του Bruce Wayne.

A death in the family (1989)

ΚΟΜΙΚ BATMAN A DEATH IN THE FAMILYTα χρόνια περνούν και ο Dick Grayson, ο οποίος έχει φύγει από την προστασία του Batman, έχει αντικατασταθεί από έναν άλλο χαρισματικό νεαρό, τον Jason Todd. Το πρόβλημα είναι ότι ο Robin του Todd δεν γίνεται αποδεκτός με πολύ ενθουσιασμό από τους fans της DC - η αμερικανική εταιρεία μάλιστα κάνει κάτι το δραστικό: Τηλεφωνεί σε αρκετούς από τους συνδρομητές της, ρωτώντας τους αν θέλουν να ζήσει ή να πεθάνει ο νέος Robin. O σχεδιαστής και κειμενογράφος Jim Starling (ο οποίος ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε και τον χαρακτήρα του Thanos, για λογαριασμό της Marvel) θα δημιουργήσει το τραγικό φινάλε, με τον Jason Todd να δολοφονείται από τον Joker. Κάθε θάνατος στο σύμπαν του Batman αποτελεί σημαντικό turning point, όχι μόνο για τον κεντρικό ήρωα αλλά και για τα αμερικανικά κόμικ γενικότερα, που γίνονται όλο και πιο δραματικά και σκοτεινά.

The Killing Joke (1988)

ΚΟΜΙΚ BATMAN THE KILLING JOKEΤο origin story του supervillain Joker παρουσιάζεται μέσα από flashbacks, έτσι όπως τα έχουν εμπνευστεί οι Alan Moore και Frank Miller. Το graphic novel του 1988 δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη χρονική σειρά, με τον Batman και τον Joker να παρουσιάζονται σαν αιώνιοι εχθροί. Ο Moore εμβαθύνει στη σχέση των δύο όπως δεν το έκανε κανείς στο παρελθόν, παρουσιάζοντας κάθε πτυχή της προσωπικότητας του Joker. Ο σκηνοθέτης Todd Phillips φέρεται να έχει πάρει πολλά στοιχεία από το The Killing Joke για την επερχόμενη ταινία του, με τον Joaquin Phoenix στο ρόλο του Joker.

Hush (2003)

ΚΟΜΙΚ BATMAN ΗUSHΟ μυστηριώδης και εξαιρετικά χαρισματικός κακοποιός Hush βρίσκεται πίσω από μία σειρά γεγονότων που φαίνονται αρχικά να μη συνδέονται μεταξύ τους αλλά ως απώτερο σκοπό έχουν να καταστρέψουν τόσο τον Batman όσο και τον Bruce Wayne. Στο κόμικ που δημιούργησαν οι Jeph Loeb, Jim Lee και Scott Williams παρελαύνουν αρκετοί γνώριμοι χαρακτήρες του σύμπαντος του Batman και για πρώτη φορά εξετάζεται το love story με την Catwoman. Θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πιο άρτιες σε επίπεδο γραφιστικής και σχεδιασμού δουλειές για τον εν λόγω ήρωα.

R.I.P. (2008)

ΚΟΜΙΚ BATMAN RIPΟ Σκωτσέζος Grant Morrison είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς κειμενογράφους που είχε ποτέ στο δυναμικό της η DC και βασικός "υπεύθυνος" για το R.I.P. του 2008. Κάνοντας πολλές διασταυρώσεις και συνθέσεις στο αφηγηματικό τόξο της πορείας του Batman, δημιουργεί μία ψυχεδελική ιστορία , που εκτυλίσσεται σε πολλά επίπεδα και φέρνει τον ήρωα απέναντι από την εγκληματική οργάνωση Black Glove και την σατανική ιδιοφυΐα του Dr. Hurt. Και ναι, είναι μία από τις φορές που ο Batman πεθαίνει στα κόμικ, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να τα βάλει με τον ίδιο του το σεναριογράφο.

The return of the Dark Knight (1986)

ΚΟΜΙΚ BATMAN RIPΤο 1986, ο Frank Miller θέτει ένα πολύ σημαντικό όσο και ενδιαφέρον ερώτημα: Μέχρι πότε ο Batman μπορεί να είναι ο Batman; Στο The return of the Dark Knight παρουσιάζεται ένα δυστοπικό μέλλον, όπου οι ήρωες έχουν περιθωριοποιηθεί ή αναγκάζονται να παραδώσουν τα όπλα. Ένας απογοητευμένος και σχεδόν συνταξιούχος Bruce Wayne επιστρέφει και φορά τη μάσκα του, προκειμένου να σώσει ένα Γκόθαμ που έχει βυθιστεί στη διαφθορά και την παρανομία. Το καλογραμμένο The return of the Dark Knight είναι ένας φόρος τιμής σε όλα όσα αντιπροσωπεύει ο Batman, προχωρώντας το ρόλο του σούπερ ήρωα σε άλλα επίπεδα. Ένα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα με σημαντικό αντίκτυπο στην ίδια την ιστορία των κόμικ.


Διάβασε ακόμη γιατί ο Stan Lee δεν γούσταρε καθόλου τον Iron Man, για το πρώτο ελληνικό γουέστερν κόμικ και την καταιγιστική ιστορία του Buttefly Effect.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.