Σε κατάταξη οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Batman

Από τον ενοχλητικά κακό μέχρι τον ατυχώς σημαδεμένο.

Με αφορμή την πρεμιέρα του The Batman, με τον Robert Pattinson να είναι ο νέος τιμωρός του εγκλήματος στο Gothan City και υπό τη σκηνοθετική ματιά του Matt Reeves , βαθμολογήσαμε τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον άνθρωπο-νυχτερίδα, από τον χειρότερο στον καλύτερο.

"Δεν με χαρακτηρίζει η στολή, αλλά οι πράξεις μου όταν τη φοράω", είναι μία από τις ατάκες του "ανθρώπου – νυχτερίδα" Christian Bale στο "Μπάτμαν: Η αρχή" (2005). Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους ηθοποιούς που ενδύθηκαν τον πιο διάσημο -μαζί με τον Superman- σούπερ ήρωα της DC Comics, από τη δεκαετία του '60 με τον Adam West μέχρι τον Christian Bale και "τον τελευταίο των Μοϊκανών" Ben Affleck. O 'Battinson' θα κριθεί προσεχώς, όταν θα ωριμάσουν στο μυαλό μας τα όσα είδαμε στο The Batman.

6. Ben Affleck

Σε κατάταξη οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον BatmanΎστερα από τρεις ταινίες (Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης, Suicide Squad, Justice League), ο Ben Affleck αποχώρησε το 2017 από τον ρόλο του Batman, ικανοποιώντας έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το επίμονο αίτημα των εκατοντάδων fans του Caped Crusader, που εξαρχής δεν είχαν δει με καλό μάτι την επιλογή του -είχαν προσπαθήσει να συγκεντρώσουν ακόμα και υπογραφές μέσω αίτησης στην ιστοσελίδα change.org για να μεταπείσουν την Warner Bros. Είχαν δίκιο ή άδικο. Η ιστορία τελικά τους επιβεβαίωσε, με τον 46χρονο να παραλαμβάνει έναν φορμαρισμένο σούπερ ήρωα από τον Christian Bale και να τον ρίχνει στο καναβάτσο. Η δυναμική της στολή του ανθρώπου – νυχτερίδα δεν ήταν αρκετή για να σπάσει επιτέλους το άκαμπτο σαν ξύλινο καλούπι πάνω στο οποίο έχει χτίσει εδώ και χρόνια την καριέρα του στην υποκριτική.

5. George Clooney

ΜΠΑΤΜΑΝΜπορεί όπως προαναφέραμε τα ράσα να μην κάνουν τον παπά, είναι όμως αδύνατον να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι ο George Clooney ήταν ο ηθοποιός που φόρεσε την πιο αποτυχημένη σχεδιαστικά στολή του σούπερ ήρωα. "Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι όταν δεν βλέπεις την ώρα να μεταμορφωθείς σε Batman είναι δύο ερεθισμένες ρώγες να κοιτούν τον κόσμο υπερήφανες", είχε δηλώσει ο Clooney το 2014. Με τη σειρά του, ο σκηνοθέτης του "Μπάτμαν και Ρόμπιν" (1997) Joel Schumacher είχε ζητήσει εκ των υστέρων δημόσια συγγνώμη τόσο από τον ίδιο τον ηθοποιό, όσο και τους fans. Υποκριτικά πάντως, ο 58χρονος δεν έπεισε με την ερμηνεία του να χαρακτηρίζεται ως "επιτηδευμένη" από τους κριτικούς. 

4. Val Kilmer

ΜΠΑΤΜΑΝΕδώ, έχουμε τον ηθοποιό που ελάχιστοι θυμούνται στον ρόλο του ανθρώπου – νυχτερίδα. Ο Kilmer που στα nineties ήταν στα πάνω του ενσάρκωσε τον σούπερ ήρωα μόνο μία φορά στο "Μπάτμαν για Πάντα" (1995), την πρώτη από τις δύο αποτυχημένες απόπειρες του Joel Schumacher στο σουπερηρωικό σύμπαν της DC. Ωστόσο, με την ερμηνεία του άφησε θετικές εντυπώσεις και η αλήθεια είναι ότι του άξιζε μία δεύτερη ευκαιρία, σίγουρα όχι με τον Schumacher στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

3. Adam West

ΜΠΑΤΜΑΝΟ αείμνηστος ηθοποιός (απεβίωσε στις 9 Ιουνίου 2017) θεωρείται εκείνος που έχει γράψει τις περισσότερες ώρες στην Batcave, καθώς εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Batman (1966 – 1968) και στην Batman (1966), που βασίστηκε στη σειρά. Πώς ήταν o σούπερ ήρωας στα sixties; Ήταν εκκεντρικός στα όρια του κιτς -φορούσε μοβ ή κόκκινη στολή (δεν κάνουμε πλάκα) και πάνω απ' αυτήν speedo εσώρουχο-, διέθετε ένα εξυπνακίστικο χιούμορ και σουπερηρωικές δυνάμεις που ξεπερνούσαν ακόμα και την ίδια την έννοια του "σουπερηρωικού". Ένας πολύ διαφορετικός Batman από αυτούς της εποχής μας, αλλά από τους πρώτους, τους πιο εμβληματικούς στην κινηματογραφική ιστορία του ήρωα.

> Διάβασε ακόμη: Όλες οι ταινίες του Batman στη σωστή σειρά

2. Christian Bale

ΜΠΑΤΜΑΝΓια πολλούς, είναι ο καλύτερος Μπάτμαν. Χάρισε νέα πνοή όχι μόνο στο συγκεκριμένο franchise, αλλά και στο σουπερηρωικό είδος εν γένει, καθώς προσέγγισε τον ήρωα της DC από μία ρεαλιστική και ανθρώπινη οπτική που διέφερε σημαντικά από την προφανή του υπερανθρώπου. Ο Bruce Wayne/Batman του Bale ήταν ένας προβληματικός ήρωας με ψεγάδια, φόβους, ευαισθησίες και πληγές. Έτσι, τον είχε οραματιστεί ο Christopher Nolan στην επιτυχημένη τριλογία του "Σκοτεινού Ιππότη", ακριβώς έτσι τον απεικόνισε ο Bale επί της οθόνης.

1. Michael Keaton

ΜΠΑΤΜΑΝΥπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Tim Burton -Μπάτμαν (1989), Ο Μπάτμαν Επιστρέφει (1992)-, ο Michael Keaton έβγαλε τον Batman από το τρελό χάος της εποχής του Adam West και τον έφερε στο σωστό μέρος, του σκοτεινού ήρωα της νύχτας. Αν και μέχρι τότε ήταν κυρίως γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους, κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες, να σταθεί αντάξιος των περιστάσεων με την καλά διαβασμένη προσέγγισή του και να αναστήσει από τις στάχτες του το franchise του ανθρώπου – νυχτερίδα. Αν ο Bale ήταν εκείνος που ανέσυρε από τα σκοτεινά βάθη του σούπερ ήρωα τον προβληματικό του χαρακτήρα, ο Keaton ήταν εκείνος που πρώτος μας έδειξε την πολυπλοκότητα της ψυχής του: τόσο αστείος, όσο και σκοτεινός, τόσο ψυχοπαθής, όσο και ψύχραιμος.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.