Φέτος, ίσως ήρθε η ώρα να απαντηθεί ένα καίριο ερώτημα: Ανεξαρτήτως κόστους παραγωγής, η ελληνική τηλεόραση παράγει περισσότερα reality shows επειδή έχουν ζήτηση και φέρνουν τηλεθεάσεις ή επειδή στερείται αξιόλογων σειρών μυθοπλασίας; Μετά τη σφοδρή "επίθεση" των πρώτων και την "ανάπλαση" των δεύτερων, η ζυγαριά της νέας σεζόν φαίνεται να ισορροπεί, ώστε να αναδείξει νικητή σε μία μάχη που πλέον θα διεξαχθεί σχεδόν επί ίσοις όροις.

Στη χρόνια "βεντέτα" μεταξύ των δύο αντιπάλων, προστίθεται ένας ακόμη σύμμαχος υπέρ των δεύτερων. Επιστρέφουν στις επάλξεις αναγνωρισμένοι δημιουργοί που ευθύνονται για μερικές από τις πιο μεγάλες επιτυχίες για τα δεδομένα της ελληνικής τηλεοπτικής ιστορίας, όσον αφορά στο δίπτυχο τηλεθέαση και ποιότητα.

>Διάβασε ακόμη: Ο Βαρδής Μαρινάκης βαδίζει στο δικό του Σιωπηλό Δρόμο

Η mega-λη επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

Αρχικά με την Έξαψη και ύστερα με τον πολυσυζητημένο Σιωπηλό Δρόμο του Βαρδή Μαρινάκη, το Mega πέρυσι έκανε τη διαφορά. Αφενός θυμήθηκε πώς είναι να παίρνει ρίσκο και να δικαιώνεται, αφετέρου θύμισε στους πάντες τι μπορεί να κάνει. Φέτος, επιστρατεύει 3 περιπτώσεις "βαρέων πυροβολικών", συνώνυμων της λέξης "επιτυχία", που φέρουν το δικό τους, πιστό κοινό από τη "χρυσή" εποχή του.

ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ
Θοδωρής Παπαδουλάκης


Της κούρσας ηγείται ο πολυβραβευμένος Θοδωρής Παπαδουλάκης, ο οποίος επιλέγει για μία ακόμη φορά να διαφοροποιηθεί μετά το άκρως συγκινητικό Νησί του 40-50% (Mega Channel, 2010-11) και τη Λέξη που δεν λες (Alpha TV, 2016-17).

Ενδεικτικός, άλλωστε, είναι ο τίτλος της σειράς: Το ανατρεπτικό Κομάντα & Δράκοι, με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Μπισμπίκη και τη Μαρίνα Καλογήρου, έχει γυριστεί (πού αλλού;) στο Ακρωτήρι Χανίων και μας συστήνεται ως νεανική μεταφυσική περιπέτεια μυστηρίου με western ατμόσφαιρα, κωμικά στοιχεία και ένα 10χρονο χαρισματικό αγόρι στο επίκεντρο της πλοκής. Ο μικρός Γιώργος βλέπει τρομακτικά όνειρα που βγαίνουν αληθινά και για να τα αντιμετωπίσει γίνεται "Κομάντο" με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ
Κομάντα και Δράκοι


Ενόσω το δίδυμο Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου θα βρίσκεται για δεύτερη χρονιά με την "Τούρτα της μαμάς" στην ΕΡΤ, οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου (Οι Τρεις Χάριτες 1989-1992, Το δις εξαμαρτείν 1993-96) πραγματοποίησαν το τηλεοπτικό τους come back προσαρμόζοντας τη δική τους δημοφιλή θεατρική κωμωδία "Συμπέθεροι από τα Τίρανα" στις ανάγκες της μικρής οθόνης.

Σύμφωνα με την πλοκή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης υποδύονται ένα ευκατάστατο ζευγάρι που συνειδητοποιεί ότι ο –πανέμορφος και ευγενικότατος κατά τ' άλλα– σύντροφος της φοιτήτριας κόρης τους στο Λονδίνο κατάγεται από την Αλβανία.

Αλέξανδρος Γεωργιάδης - Ρούλα Μονιάκι
Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα


Από τις εν λόγω επιστροφές δεν θα μπορούσε να λείψει ο –τηλεοπτικά τουλάχιστον– πολυγραφότερος όλων των προαναφερθέντων, Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Η ζωή μας μία βόλτα 1999, Να με προσέχεις 2000-01, Τρεις ευχές 2002, Κλείσε τα μάτια 2002-04, Δυο μέρες μόνο 2005-06, 4 2009-10). Έπειτα από μία αξιόλογη κινηματογραφική πορεία, κάπου στο β' μισό της σεζόν αναμένεται να προβληθεί το νέο του τηλεοπτικό εγχείρημα.

NIKOS KATSAROS PHOTOGRAPHY
Ο Δάσκαλος

Στη δραματική σειρά "Ο Δάσκαλος", ο ταλαντούχος δημιουργός λειτουργεί και πάλι ως πολυεργαλείο που σκηνοθετεί, γράφει, παίζει και επιμελείται το μουσικό αποτέλεσμα, ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει και στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, μούσα και αντικείμενο του πόθου του πρωταγωνιστή και δασκάλου μουσικής που αναλαμβάνει εν μέσω πανδημίας να στήσει ένα φεστιβάλ σε μικρό ελληνικό νησί θα είναι η Κλέλια Ανδριολάτου.

Το υπόλοιπο cast αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τους Μαρία Καβογιάννη, Αντίνοο Αλμπάνη, Φάνη Μουρατίδη, ενώ την παπακαλιατική ασφάλεια προτίμησε η Χάρις Αλεξίου για το τηλεοπτικό της ντεμπούτο ως ηθοποιός. Ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να τη δούμε.

NIKOS KATSAROS PHOTOGRAPHY
Χάρις Αλεξίου

Η "δημόσια" αντεπίθεση

Μιλώντας για ανανέωση και στοιχήματα, οι περισσότεροι στέκονται σχεδόν έκπληκτοι μπροστά στη θεαματική ανανέωση της εικόνας και του περιεχομένου της ΕΡΤ. Πέρυσι, η δημόσια τηλεόραση, έχοντας στη φαρέτρα της και το Ertflix, ξεπέρασε τον σκόπελο-τίτλο "κανάλι για ζάπινγκ", εκσυγχρονίστηκε και πόνταρε σε σειρές που την έχρισαν υπολογίσιμη ανταγωνίστρια των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Πέρα λοιπόν από την ένταξη του Μανούσου Μανουσάκη στο δυναμικό της, ο οποίος μετακόμισε εκεί μετά το Κόκκινο Ποτάμι στο Open TV, "έκλεψε" το κατά βάση mega-λο δίδυμο των Νίκου Κουτελιδάκη - Ελένης Ζιώγα (Φύγαμε 1999-00, Alma Libre 2001-02, Μετράω στιγμές 2004-05) για την Αγάπη Παράνομη. Οι παλαιότεροι, βέβαια, θυμούνται ότι οι δυο τους πρωτοσυνεργάστηκαν ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος αντίστοιχα, 22 χρόνια πριν, υπό τη δημόσια στέγη για τη σειρά Σαν αδελφές (1999-00).

Ελένη Ζιώγα


Φέτος, μεταφέρουν μαζί στη μικρή οθόνη το ομότιτλο διήγημα του Κωσταντίνου Θεοτόκη με τη μορφή μίνι δραματικής σειράς. Στα 6 επεισόδια που διαδραματίζονται στην κερκυραϊκή πατριαρχική κοινωνία του 1906, ο οικογενειάρχης Στάθης Θεριανός (Νίκος Ψαρράς) ερωτεύεται τη νεαρή Χρυσαυγή (Ευγενία Ξυγκόρου) και την παντρεύει με τον γιο του, Γιώργη (Μιχαήλ Ταμπακάκης) για να την έχει από κοντά... Τραγική φιγούρα, η σύζυγός του, Διαμάντω (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), που από την αρχή υποψιάζεται τι συμβαίνει.

Αγάπη Παράνομη


Από τις "Σέρρες" με αγάπη στο διαδίκτυο (;)

Η έκπληξη δεν έγκειται στον "επαναπατρισμό" του master των τηλεθεάσεων, Γιώργου Καπουτζίδη (Σαββατογεννημένες 2004-05, Στο παρά 5 2005-7, Εθνική Ελλάδος 2015) στη μυθοπλασία, αλλά στον "προορισμό" του. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, και χωρίς καμία ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του σταθμού –όσο τουλάχιστον γράφονται αυτές οι γραμμές–, οι "Σέρρες" αναμένεται να προβληθούν από τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα του ANT1 στο β' μισό της τηλεοπτικής σεζόν.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον ηθοποιό-σεναριογράφο-παρουσιαστή να αφηγείται μέσω της εν λόγω καινούργιας σειράς τη σχέση ενός ομοφυλόφιλου νεαρού από την επαρχία με τον παλαιών αρχών πατέρα του, ο οποίος δείχνει να μην μπορεί να αποδεχθεί τον ίδιο και τις επιλογές του.