H ανάπλαση της ελληνικής μυθοπλασίας

Με το Netflix να καραδοκεί, κάτι φαίνεται να αλλάζει, όσον αφορά τους Έλληνες δημιουργούς.

Μία χρυσή εποχή για τις ελληνικές σειρές ανατέλλει; Μπορεί. Ο μόνος τρόπος για να μην έχει παρατηρήσει κανείς ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτι έχει αλλάξει στην εγχώρια τηλεόραση, είναι είτε να μην υπάρχει η συσκευή στο σπίτι είτε να είναι διακοσμητική. Παρά την επέλαση των reality shows, που επέστρεψαν πιο μαζικά από ποτέ σε κάθε πιθανή εκδοχή τους, είδαμε επιτέλους ένα "Έτερος Εγώ" των καναλιών, με αποτέλεσμα να έρθουν οι "Άγριες Mέλισσες".

Πέρα από τα πιθανά λογοπαίγνια που μπορεί να σκαρφιστεί κανείς, το γεγονός ότι η ελληνική μυθοπλασία διανύει περίοδο αξιοσημείωτης άνθησης, ισχύει – και, μάλιστα, εν μέσω μίας πανδημίας, που εξ ορισμού αποτελεί επιπρόσθετη τροχοπέδη για πρακτικούς λόγους. Οι "μνηστήρες" που διεκδικούν την "ευθύνη" για αυτήν την ευτυχή για τα τηλεοπτικά δεδομένα συγκυρία, είναι αρκετοί, όμως οι αιτίες είναι περισσότερες.

Το κομβικό σημείο για έναν "άλλο εαυτό"

"Λόγω κρίσης, για πολλά χρόνια, η ελληνική τηλεόραση προτιμούσε κυρίως κυπριακά σίριαλ, ένα πολύ φθηνό προϊόν. Τελευταία, έχει ξαναρχίσει να επενδύει περισσότερα χρήματα, κυρίως επειδή οι παραγωγές επιδοτούνται και από το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Τα κοστολόγια συνεχίζουν, βέβαια, να μην αγγίζουν το επιθυμητό επίπεδο, όμως, το ΕΚΟΜΕ ήταν μία πολύ καλή "ένεση”, τη σωστή στιγμή", επισημαίνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας.

H ανάπλαση της ελληνικής μυθοπλασίας

Ο τελευταίος έχει βάλει την υπογραφή του σε μεγάλες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων η "Αναστασία" με τη Μυρτώ Αλικάκη και η "Ρόζα της Σμύρνης".

Στο μεταξύ όμως, είχε προηγηθεί και το viral spin off της ταινίας "Έτερος Εγώ" του Σωτήρη Τσαφούλια, σε παραγωγή Cosmote TV, που ήδη προχωρά στην 3η σεζόν –μετά την επιτυχία της 1ης και της 2ης– στην εν λόγω συνδρομητική πλατφόρμα.

"Οι ξένες συνδρομητικές πλατφόρμες όπως τα Netflix, Amazon, Apple TV κ.λπ. έδωσαν ώθηση στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου στην ελληνική γλώσσα. Το κοινό "διψά” για ελληνικές παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, ενώ, από την πλευρά τους, οι εγχώριες πλατφόρμες πρέπει να παράξουν εξίσου "δυνατό” υλικό για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό", εξηγεί η συνιδρύτρια της εταιρείας BLONDE και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, Φένια Κοσοβίτσα.

ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 2021 3

"Οι πλατφόρμες streaming είναι σαν να μας άνοιξαν τα μάτια. Στην ιστορία αυτή, βέβαια, η μεγάλη απόφαση ανήκει στο κανάλι που πήρε το ρίσκο να κάνει μία τόσο κοστοβόρα σειρά. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί συνήθως δεν προτιμούν παραγωγές με λίγα επεισόδια, γιατί όσα περισσότερα είναι, τόση περισσότερη διαφήμιση παίρνουν", δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Esquire ο σκηνοθέτης της σειράς "Σιωπηλός δρόμος" του Mega, Βαρδής Μαρινάκης, επιβεβαιώνοντας ότι οι προαναφερθείσες αξιόλογες δουλειές, όπως και οι παλαιότερες του Θοδωρή Παπαδουλάκη, αποτέλεσαν κίνητρο για τον ίδιο.

Το τέλος του "έκαστος στο είδος του" και η θεατρική "εισβολή"

Ευδιάκριτη, ωστόσο, είναι και η αλλαγή σε επίπεδο συντελεστών, καθώς ολοένα και περισσότεροι κατά βάση "θεατρικοί" ηθοποιοί δοκιμάζουν την τύχη τους στο "γυαλί".

"Παλαιότερα, τελείωνες τη σχολή και δεν γινόταν τίποτα, δεν υπήρχε δουλειά. Και σήμερα είναι δύσκολο να είσαι επιλεκτικός, εκτός αν δεν ζεις αποκλειστικά από την υποκριτική. Εφόσον αποφασίζεις να συμμετέχεις σε οποιαδήποτε δουλειά, καλό είναι να την υποστηρίζεις στο 100%. Προσωπικά, αισθάνομαι τυχερός γενικά, αλλά και ειδικά ως κομμάτι του "42°C” της Cosmote TV· θα το έβλεπα και θα το "ζήλευα”", τονίζει ο ηθοποιός και περσινός διεκδικητής του θεατρικού βραβείου "Δημήτρης Χορν", Μιχαήλ Ταμπακάκης.

ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 2021 2

Ο καταξιωμένος πρωταγωνιστής Πέτρος Λαγούτης συνεχίζει στο ίδιο κλίμα: "Ένας στίχος του Άσιμου τα λέει όλα: "Και οι θεοί σαν πείθονται εάν υπάρχει ανάγκα”. Οι θεατρικές "μεταγραφές” έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Οι "ντίβες” έχουν μειωθεί, η κατάσταση είναι πιο ανθρώπινη, πιο επικοινωνιακή. Δεν νιώθω πια ότι κάποιοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες των υπολοίπων – γιατί συνέβαινε αυτό. Βλέπω μία πιο τίμια αντιμετώπιση στα πράγματα, ένα συνολικό ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα, ενώ το κριτήριο επιλογής των ηθοποιών δεν περιορίζεται στα "φθηνός σε αμοιβή” και αναγνωρίσιμος".

Σύμφωνα με τη Φένια Κοσοβίτσα, πάντως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μπροστά μας: "H ζωή του παραγωγού στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει "εύκολη”. Είναι λογικό να μιλάμε για "άνθηση”, μένει μόνο να αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται απλά για ένα "πυροτέχνημα”". Ο καιρός γαρ εγγύς.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης