Κέντρο Πολιτισμού & Επιστήμης Mara Karetsos | Διάλεξη με θέμα: Ελληνική Γλώσσα – Διαχρονική Αξία
Την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το Κέντρο Πολιτισμού & Επιστήμης Mara Karetsos διοργανώνει διάλεξη με θέμα: Ελληνική Γλώσσα – Διαχρονική Αξία, την Παρασκευή, 23 Μαΐου 2025, στις 19:30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο "Δημήτρης Παντερμαλής", του Μουσείου της Ακρόπολης.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Καθ. Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χαράλαμπος Μάνεσης, Πρέσβης ε.τ. και η Μάρα Καρέτσος, Ιδρύτρια του Κέντρου Πολιτισμού & Επιστήμης.
Ομιλητές θα είναι οι Καθηγητές Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Στάθης Γούργουρης.
Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συντάξει το ιστορικό "Λεξικό" της Ακαδημίας Αθηνών και είναι Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αναπληρωτής Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, "Μέγας Άρχων Διδάσκαλος του Γένους" από το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Δίδαξε ως Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Münster, Αθηνών, Κύπρου, Θράκης, Γρανάδας και Frederick University στην Κύπρο.
Ο Στάθης Γούργουρης είναι Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Καλλιτέχνης του ήχου, δοκιμιογράφος, ποιητής, μεταφραστής. Συγγραφέας των βιβλίων "Dream Nation” (1996, επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια του 2021), "Does Literature Think”, "Lessons in Secular Criticism”, "Perils of the One”, "Freud and Fundamentalism”. Βραβευμένος ποιητής με τέσσερις ποιητικές συλλογές. Πρόεδρος της Modern Greek Studies Association, Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών στις ΗΠΑ και Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του English Institute του Πανεπιστημίου Harvard. Distinguished Columbia Faculty Award. Το 2023 τιμήθηκε με την John Simon Guggenheim Memorial Foundation Fellowship.
Την εκδήλωση θα συνοδέψει με το βιολοντσέλο ο Κωνσταντίνος Σφέτσας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το The Furious σαρώνει στο Rotten Tomatoes και υπόσχεται το πιο brutal ξύλο της χρονιάς
Η νέα ταινία δράσης του Kenji Tanigaki έχει ξεκινήσει με 100% στο Rotten Tomatoes και οι πρώτες κριτικές μιλούν για ασταμάτητη δράση, σπασμένα κόκαλα και χορογραφίες που θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές του ασιατικού action cinema.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Slow Horses επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με νέα αποστολή και τον Gary Oldman ξανά στο προσκήνιο
Η βραβευμένη κατασκοπική σειρά του Apple TV+ επιστρέφει για 6η σεζόν στις 16 Σεπτεμβρίου, με τους πράκτορες του Slough House να βρίσκονται αυτή τη φορά στο στόχαστρο μιας επικίνδυνης συνωμοσίας.
Γραφει Κωστας ΧρηστουΜέχρι πού θα φτάσει η τρέλα των GTA 6 fans-YouTuber εισέβαλε στα γραφεία της Rockstar
Το GTA 6 δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, αλλά το hype του ήδη δοκιμάζει τα όρια ανάμεσα στο fan culture, το content και την παρενόχληση.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςProject Helix: Πότε έρχεται το επόμενο Xbox και γιατί μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Το Project Helix είναι η κωδική ονομασία της επόμενης γενιάς Xbox και όλα δείχνουν ότι η Microsoft ετοιμάζει κάτι πολύ διαφορετικό από μια απλή αναβάθμιση hardware, φέρνοντας πιο κοντά από ποτέ τον κόσμο των κονσολών και των PC.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΣειρές του Netflix που όλοι έκραξαν αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ καλές
Το Netflix έχει τεράστιο κατάλογο και πολλές σειρές χάνονται μέσα στον αλγόριθμο. Αυτές οι 7 υποτιμημένες παραγωγές αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΑυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος του David Lynch
Το Dune: Messiah δεν είναι απλώς το φινάλε μιας τριλογίας. Είναι το κλείσιμο ενός κύκλου που ξεκίνησε με αποτυχημένες απόπειρες και κατέληξε σε sci-fi θρίαμβο.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης