Μίνως Μάτσας: Παίρνω τους βέβηλους ρυθμούς του Μάρκου, τις θεϊκές μελωδίες του Τσιτσάνη και τα βάζω στο δικό μου μουσικό σύμπαν
Με αφορμή τη συναυλία "Τα Ρεμπέτικα II + Fado, Tango & Blues" ο Μίνως Μάτσας συζητά στο "α" για τη δύναμη του ρεμπέτικου και τις μουσικές συγγένειες που ενώνουν διαφορετικούς λαούς.
Ο Μίνως Μάτσας επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 16 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας τον δεύτερο κύκλο της συναυλίας του: "Τα Ρεμπέτικα II + Fado, Tango & Blues". Με οδηγό την παγκόσμια μουσική, ο Μάτσας δημιουργεί ένα ταξίδι που συνδέει τα ρεμπέτικα με τα fado της Πορτογαλίας, τα tango της Αργεντινής και τα blues των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας κοινές εμπειρίες όπως ο πόνος, η μοναξιά, η αγάπη και η ελπίδα. Στη σκηνή θα τον συνοδεύουν 15 σολίστ από Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ θα ερμηνεύσουν τραγούδια ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Δήμητρα Μωραΐτη και οι Lina Cardoso Rodrigues, Debora Russ και Eric B. Turner. Με αφορμή τη συναυλία, μιλήσαμε μαζί του για τη δύναμη του ρεμπέτικου, τις μουσικές συγγένειες που ενώνουν διαφορετικούς λαούς και τον τρόπο με τον οποίο η παράδοση συνομιλεί με το σήμερα.
>Μετά το περσινό sold out στο Ηρώδειο, επιστρέφετε με τον δεύτερο κύκλο Τα Ρεμπέτικα II+ Fado Tango & Blues. Τι σας ώθησε να συνεχίσετε αυτό το μουσικό ταξίδι και ποια είναι η διαφορά του από τον πρώτο κύκλο;
Ήταν ένα όνειρό μου να μπλέξω φαινομενικά διαφορετικές μεταξύ τους μουσικές, που όμως εκπέμπουν ένα κοινό αίσθημα. Στην προσπάθειά μου αυτή συνειδητοποίησα πως τα είδη αυτά είναι συγγενικά μεταξύ τους γιατί αποκαλύπτουν, ανεξαρτήτως γλώσσας και εθνικότητας, την ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση. Η περσινή συναυλία είχε μεγάλη απήχηση· ο κόσμος αισθάνθηκε μια μέθεξη καθώς άφησε την καρδιά του ελεύθερη να πετάξει στους ήχους και στα λόγια αυτών των τραγουδιών. Η διαφορά από πέρσι έγκειται στο ρεπερτόριο. Προσθέσαμε νέα τραγούδια, αλλάξαμε κάποια, αφού ο πλούτος των τραγουδιών είναι τεράστιος. Η ιδέα και οι ερμηνευτές παραμένουν ίδιοι.
>Συνδέετε το ρεμπέτικο με άλλα μουσικά ιδιώματα όπως το fado, το tango και τα blues. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το κοινό νήμα που τα ενώνει παρά τις διαφορετικές τους καταβολές;
Ίσως για πρώτη φορά γίνεται μια συναυλία που συγκεντρώνει τις μουσικές και τα τραγούδια των καταφρονεμένων ανθρώπων. Και μάλιστα σε μια αντιπαράθεση, ώστε να μπορέσουμε να νιώσουμε τη διαφορετικότητα συγκρίνοντας τον έναν με τον άλλον πολιτισμό μέσα από τα μουσικά βιώματα των λαών του. Τα ρεμπέτικα γεννήθηκαν και τραγουδήθηκαν στην Κατοχή, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και με τα άλλα είδη. Γεννήθηκαν για να γίνουν η κραυγή των σκλάβων, η απόγνωση των μεταναστών στην Αργεντινή και η διέξοδος στα 40 χρόνια δικτατορίας στην Πορτογαλία. Πόνος, ματαίωση αλλά και γλέντι και αισιοδοξία.
Η συνέχεια στο Athinorama
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
James Bond: Αυτά είναι τα 15 ονόματα που ακούγονται για τον νέο 007
Και η αλήθεια είναι ότι πολλά δεν τα περιμέναμε.
Γραφει Κωστας ΧρηστουLanterns: Το πρώτο trailer δείχνει την πιο σκοτεινή και γήινη εκδοχή των Green Lanterns
Λιγότερο διαστημική φαντασία, περισσότερο υπαρξιακό noir στην αμερικανική επαρχία. Η νέα σειρά της DC μοιάζει να κοιτάζει το True Detective περισσότερο από τα comics της.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠώς ο Ερίκ Καντονά μάγεψε το Φεστιβάλ των Καννών
Το Cantona θυμίζει γιατί κάποτε το ποδόσφαιρο είχε προσωπικότητα, ένστικτο και ανθρώπους που δεν φοβόντουσαν να είναι διαφορετικοί.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΤο ασύλληπτο πόσο που έβγαλαν οι Metallica από το live στην Αθήνα
Δεν ήταν απλώς μια μεγάλη συναυλία. Ήταν ένα live που έδειξε πόσο τεράστια μπορεί να γίνει πλέον η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα όταν μπαίνουν στη μέση πραγματικοί θρύλοι.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΘα δούμε σύντομα το νέο God of War;
Τι λένε οι φήμες για το νέο τίτλο του απόλυτου αντρικού game.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΟι 10 μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών, σύμφωνα με τον Νόελ Γκάλαχερ
Μια λίστα γεμάτη ιστορικά συγκροτήματα, εμβληματικούς δίσκους και τη βρετανική ματιά ενός ανθρώπου που έζησε από μέσα τη χρυσή εποχή της ροκ σκηνής.
Γραφει Τιμος Σαλαμες