Τι σημαίνει η νέα εξόρμηση του Oruc Reis
Η ώρα του διαλόγου δεν ήρθε ακόμη.
Η ώρα του διαλόγου δεν ήρθε ακόμη. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πρωτοβουλία της Άγκυρας να ξαναστείλει το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρεϊς στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε θαλάσσια περιοχή η οποία, σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από τουρκικής πλευράς σχεδόν εφάπτεται των χωρικών υδάτων του Καστελλόριζου. Και όλα αυτά ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στην σύντομη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, με την πρωτοβουλία για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος να ανήκει στην Άγκυρα.
Του Κώστα Ράπτη
Αντ' αυτού διαμορφώνεται πλέον μία κατάσταση η οποία περιγράφεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως "μείζων κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή”.
Η αιφνίδια αλλαγή βηματισμού από τουρκικής πλευράς, συνδυαζόμενη με άλλες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, όπως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, παραπέμπει σε μία περίπλοκη χορογραφία, που δεν έχει ερμηνευθεί επαρκώς.
Αποτελεί η νέα εξόρμηση του Ορούτς Ρέις κίνηση οριστικής απεμπλοκής από την προοπτική της επιστροφής στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, τώρα που πλέον έχει παρέλθει το ορόσημο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και της επαπειλούμενης επιβολής κυρώσεων; Ή συνιστά απλώς διαπραγματευτικό ελιγμό, όσο παραμένουν οι αποκλίσεις ως προς την ατζέντα του διαλόγου όπως την αντιλαμβάνεται η κάθε πλευρά;
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί υπενθύμιση (τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς τις τρίτες δυνάμεις που μεσολαβούν) ότι "η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της”, όπως το έθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος σε ανακοίνωσή του. Με άλλα λόγια, ότι σκοπεύει να διεξαγάγει τον όποιο διάλογο μόνο με όρους ταπεινωτικούς για την ελληνική πλευρά, αξιοποιώντας την ασυμμετρία ανάμεσα στο "διπλωματικό τραπέζι” και στα όσα διαδραματίζονται "επί του πεδίου”.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η στοχοθεσία της τουρκικής πλευράς αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ολοένα και μεγαλύτερου χάσματος (επιχειρησιακού, ίσως και πολιτικού) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε μία φάση που ο πρώτος γύρος των "εκλογών” στα Κατεχόμενα ανοίγει τον δρόμο για τον παραμερισμό του "απείθαρχου” Μουσταφά Ακιντζί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φέρεται έτοιμος να επανεκκινήσει εντός του Νοεμβρίου της διαδικασίες για το Κυπριακό, αρχικά με άτυπη πενταμερή διάσκεψη.
Με αυτή την έννοια, ο "εκβιασμός”, τον οποίο παραδέχεται η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι επιχειρεί η Τουρκία, συντονίζεται με τις διαθέσεις του διεθνούς παράγοντα και αποτυπώνει την μη ενεργοποίηση αποτελεσματικών εργαλείων "πειθαναγκασμού” της Άγκυρας.
Από: capital.gr
φωτογραφία getty images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Έφυγε από τη ζωή ο James Van Der Beek, ο πρωταγωνιστής του Dawson's Creek
Ο ηθοποιός που έγινε το σύμβολο της ανήσυχης τηλεοπτικής εφηβείας έφυγε στα 48 του, αφήνοντας πίσω του έξι παιδιά και μια σύζυγο, αλλά και μια γενιά που μεγάλωσε μαζί του.
Για ποιους λόγους πρέπει να μας εμπνέει ο Ιωάννης Καποδίστριας
Το πραγματικό κληροδότημα του Κυβερνήτη που γεννήθηκε σαν σήμερα, είναι το πώς επέλεξε να δει ένα λαό που δεν κατάφερε να αντικρίσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Έφυγε από τη ζωή ο Brad Arnold, ο τραγουδιστής των 3 Doors Down
Η ροκ σκηνή θρηνεί για την απώλεια μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές των ᾽00s. Η φωνή του Here Without You σίγησε στα 47 της χρόνια, μερικούς μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου στα νεφρά.
Ο Donald Trump δημοσίευσε βίντεο με τους Barack και Michelle Obama ως πιθήκους (video)
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαλωμένος με την πολιτική ορθότητα, αλλά εδώ μιλάμε για ξεκάθαρο ρατσισμό. Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του στο Truth Social προκάλεσε σάλο διότι λοιδορεί το ζεύγος Obama.
Σε άλλα νέα, έφηβοι εκτελούνται στη Βόρεια Κορέα επειδή βλέπουν Squid Game και ακούν K-Pop
Οι καταθέσεις αναφέρουν επίσης ότι μαθητές αναγκάζονταν να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις ως μέρος της λεγόμενης "ιδεολογικής εκπαίδευσης", του στυλ δες τι θα σου συμβεί αν δε συμμορφωθείς.
Αυτό το νησί αλλάζει χώρα κάθε εξάμηνο
Υπάρχει ένα νησί στην Ευρώπη που ζει με δύο ημερολόγια και δύο διοικήσεις. Μικρό, ακατοίκητο και σχεδόν άγνωστο, κουβαλά μια ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Γραφει Τιμος Σαλαμες