Ανοίγει πλήρως η αγορά στις 8 Μαρτίου

Με χρονικό όριο και SMS σε νέο πενταψήφιο.

Γράφει: Esquire Editors 23 Φεβρουαρίου 2021

Μια καινούρια εφαρμογή με άλλο 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές από καταστήματα -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο- αλλά θα έχει χρονικό περιορισμό, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC από κυβερνητικές πηγές, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει -εκτός απροόπτου- το πλήρες άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα 8 Μαρτίου, χωρίς click away και click inside.

Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά και οι καταναλωτές για να μετακινηθούν για τα ψώνια τους θα στέλνουν SMS σε έναν νέο πενταψήφιο αριθμό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νέο SMS θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, πιθανόν τις τρεις ώρες.

Η λειτουργία του 13033 θα παραμείνει ως έχει, π.χ. για τα σούπερ μάρκετ και όλες τις υπόλοιπες μετακινήσεις που προβλέπονται με τους 6 αριθμούς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm, "αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει και η αγορά".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε πολίτης που θα στέλνει sms στο νέο πενταψήφιο αριθμό, θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες για να κάνει τα ψώνια του. Οι καταναλωτές τονίζεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα ενός sms την ημέρα για τις συγκεκριμένες αγορές σε εμπορικά καταστήματα.

Πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός

Η αγορά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα λειτουργεί με το μοντέλο των σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και συγκεκριμένο αριθμό πελατών μέσα στο κατάστημα, ανάλογα με τα τετραγωνικά του.

Σημειώνεται πάντως, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα καθορίσουν την ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εμφανίζονται διστακτικοί ως προς την άρση του lockdown.

Παγώνη: Ταυτόχρονο άνοιγμα δημοτικών και αγοράς με click away

"Μπορεί να είναι και η τελευταία εβδομάδα με lockdown", είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μετά και την προσπάθεια αύξησης των κλινών. "Προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1.000", σημείωσε.

"Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων", τόνισε. "Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας. Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid".

"Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή την εβδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της".

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κ. Παγώνη είπε ότι "προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away".

Για την εστίαση, τόνισε ότι "η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά. Δε μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά".

Βατόπουλος: Πρέπει να ελέγχουμε πόσες ώρες βγαίνει ο καθένας από το σπίτι του

Σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο καθηγητής, δεν έχουν αλλάξει πολλά στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, ωστόσο, είπε, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο. Το ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων. Υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Όπως είπε, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Βατόπουλος μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς με την προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

"Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας, ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του", τόνισε.

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.