Τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν πως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει – εκτός απροόπτου – μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και των self – tests που εντάσσονται στο οπλοστάσιο για τον έλεγχο της νόσου.

Ωστόσο, κάθε φορά που οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας ορισμένων δραστηριοτήτων, μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων το δίλημμα: σχολεία ή λιανεμπόριο. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει πως με την κατάσταση που επικρατεί και τα δύο μαζί δεν μπορούν να ανοίξουν, καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα την κινητικότητα, γεγονός που θα προκαλέσει να έξαρση της μεταδοτικότητας της νόσου.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε μια πρώτη εκτίμηση για το ενδεχόμενο της επιστροφής των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στα θρανία, δείχνοντας πως η εκπαίδευση προηγείται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τα χρονικά περιθώρια για χιλιάδες μαθητές, που θα διαγωνιστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις έχουν στενέψει δραματικά, καθώς από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχουν παρακολουθήσει κανένα μάθημα με φυσική παρουσία.

Η προτεραιότητα, που φαίνεται να δίνεται στο άνοιγμα των σχολείων, προκάλεσε αντιδράσεις στους εμπόρους, που φοβούνται πως θα χαθεί και η περίοδος του Πάσχα. Η κατάσταση στην αγορά μέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, παρά τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει συνεχώς η κυβέρνηση. Οι ειδικοί δεν ανησυχούν τόσο για τα μέτρα προστασίας εντός καταστημάτων, τα οποία όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν τηρούνται, αλλά για τον συγχρωτισμό που θα δημιουργηθεί στους εμπορικούς δρόμους.

Οι λοιμωξιολόγοι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικονομία και στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά σημειώνουν πως θα πρέπει η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει σταδιακά και ιδιαιτέρως προσεχτικά για να μην ξανακλείσουν οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν. "Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα και να είναι καλύτερη η κατάσταση στο ΕΣΥ", τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Τα δύο σενάρια για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου

Προκειμένου οι ειδικοί να μπορέσουν να δώσουν μικρές ανάσες στην οικονομία, αναζητούν "έξυπνες" λύσεις να ανοίξουν και τα σχολεία, χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η κινητικότητα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα είναι να ανοίξουν ορισμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως τα λύκεια και ίσως τα γυμνάσια, ενώ το λιανεμπόριο να ξεκινήσει την λειτουργία του με την μέθοδο του "click away". Στη συνέχεια και στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα μπορούσε να προχωρήσει το άνοιγμα τους με την φυσική παρουσία των καταναλωτών.

Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο που επικρατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η επιστροφή των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου στα σχολεία στις 5 Απριλίου και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου, αν και αρχικά ο σχεδιασμός που υπήρχε τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και το Μαξίμου ήταν αντίστροφος.

Η χαλάρωση των μέτρων περνάει από τα self – test

Κομβικό εκτιμάται πως είναι το χρονικό διάστημα που τα φαρμακεία θα μπορούν να προμηθεύσουν στους πολίτες τα self – test, καθώς θα είναι υποχρεωτικά βάσει νομοθετικής ρύθμισης, που θα καταθέσει η κυβέρνηση για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μια ενδεχόμενη καθυστέρηση μπορεί ακόμη και να αναθεωρήσει το άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου, καθώς οι μαθητές του λυκείου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό απ’ ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που η δευτεροβάθμια εκπαίδευση έκανε μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, στη μεταποίηση και τα δικαστήρια.

Από: Thetoc.gr