Τελικά, θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό;

Ενώ το Πάσχα βρίσκεται περίπου έναν μήνα μακριά, οι επιστήμονες εκφράζουν την άποψή τους για το πώς θα το γιορτάσουμε φέτος.

Γράφει: Esquire Editors 26 Μαρτίου 2021

Διχασμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι, αναφορικά με το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Όλες οι πληροφορίες και οι δημόσιες δηλώσεις κατατείνουν στο συμπέρασμα, ότι: Υπάρχει η πρόθεση για μια χαλάρωση στις γιορτές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι μέσα στον Απρίλιο, θα φανεί επιτέλους η κάμψη στα κρούσματα που ελπίζουν οι ειδικοί. Κάμψη που θα αποτυπωθεί και σε μείωση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ.

Η Επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε σήμερα, με το ζήτημα της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων να είναι στο "τραπέζι", δεδομένου του ότι όλοι παραδέχονται πως οι πολίτες έχουν εξαντληθεί και πρέπει να βρεθεί μία "βαλβίδα αποσυμπίεσης". Το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι αυτή τη στιγμή "στον αέρα" και επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία που να είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει εισήγηση για χαλάρωση των μέτρων για την ώρα, ενώ το εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είναι κάτι που θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πιθανότητες είναι μικρές και φυσικά θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Και ενώ το Πάσχα βρίσκεται περίπου έναν μήνα μακριά από τώρα, ήδη οι επιστήμονες εκφράζουν την άποψή τους για το πώς θα το γιορτάσουμε φέτος, εάν θα είναι σαν το Πάσχα του 2020 και φυσικά το αν θα ανοίξουν οι νομοί για να μετακινηθούν οι πολίτες στην επαρχία.

Τι είπαν Θωμαΐδης & Σκουτέλης για το Πάσχα

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, κ. Θωμαΐδης, ανέφερε σήμερα, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως "τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα". Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.

Ο καθηγητής εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. "Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε".

Ο καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, υποστήριξε πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να "κατέβει" το κύμα. "Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά", προσέθεσε ο κ. Σκουτέλης.

Για το Πάσχα, συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. "Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα", είπε ο κ. Θωμαΐδης. "Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση", ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

Μανωλόπουλος: Η θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι

Στην κορύφωση του τρίτου κύματος βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μανωλόπουλο Καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, αλλά προέβλεψε ότι ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος. Πρόσθεσε δε, ότι λόγω του εμβολιασμού θα αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορονοϊού.

Σε ερώτηση για το εάν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, απάντησε ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Παγώνη: Θα δούμε αν θα μπορέσουμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα

"Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι", είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προτείνοντας ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

"Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο.

Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα", συνέχισε στο ίδιο θέμα.

"Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα", τόνισε η κ. Παγώνη.

Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα θα πάμε στο χωριό

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε σήμερα βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

"Εως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%", είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε επίσης, ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".