Προσεχώς η απόφαση για το αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Η πρώτη κρίσιμη σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους.

Γράφει: Esquire Editors 19 Απριλίου 2021

Την Τετάρτη ή το αργότερο την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να ανακοινώσουν την τελική εισήγηση τους για το Πάσχα στο χωριό, με τις πιθανότητες για την απελευθέρωσή τους να απομακρύνονται. Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες θα έχουν το πρωί την καθιερωμένη σύσκεψη με τους ειδικούς, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ, στην οποία θα τεθεί η πορεία της πανδημίας, ενώ παράλληλα θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα που θα ισχύσουν την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να έχουν στην διάθεση τους την εικόνα από τα αποτελέσματα των πρώτων των self test που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ για πρώτη φορά σε συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων και τα οποία θα προστεθούν σε εκείνα των μαθητών του λυκείου και των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα επικρατεί έντονη ανησυχία για την διασπορά της νόσου από τα κορονοπάρτι που συνεχώς αυξάνονται, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να μην φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν την εστίαση για να αποσυμφωρηθεί η κατάσταση, καθώς εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα.

Το Μαξίμου είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα και αναμένει πλέον την πρόταση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι μέχρι στιγμή εμφανίζονται αρνητικοί στην απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό την οποία θεωρούν ως μία κίνηση υψηλού ρίσκου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν με το σύστημα υγείας να εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν γεμάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι οι βασικοί λόγοι που πιθανότατα θα οδηγηθούμε να περάσουμε το Πάσχα στις πόλεις.

Το δίλημμα της έναρξης του τουρισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτιμά πως η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κατά την περίοδο του Πάσχα, θα ήταν μια σημαντική βαλβίδα αποσυμπίεσης για την κοινωνία που έχει κουραστεί από τα συνεχιζόμενα μέτρα. Από την άλλη όμως μία νέα έξαρση της πανδημίας λόγω της μεταφοράς του επιδημιολογικού φορτίου ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο την έναρξη της τουριστικής περιόδου που ξεκινάει επίσημα στις 14 Μαΐου.

Άλλωστε η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην πορεία του τουρισμού προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία και τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να ανοίγουν μια σειρά από δραστηριότητες όπως είναι οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση και οι επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στα σχολεία.

"Αγκάθι" με την εκκλησία το ωράριο

Οι εκκλησίες αναμένεται να λειτουργήσουν τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας με περιοριστικά μέτρα ενώ τα self test θα είναι πιθανότατα υποχρεωτικά για κληρικούς, ιερείς και το προσωπικό των ναών. Στους πολίτες θα επιτραπεί όμως φέτος σε αντίθεση με πέρσι, να βρίσκονται στο προαύλιο των εκκλησιών, ενώ ανάλογα με τα τ.μ. θα οριστεί και ο αριθμός των ατόμων που θα βρίσκονται εντός ναών, με την Ιερά Σύνοδο να έχει ζητήσει να αυξηθεί το ποσοστό της παρουσίας των πιστών.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως η αρμόδια επιτροπή προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή προκειμένου να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια "ώστε να ληφθεί μια, συγκροτημένη αλλά και κοντά στην εκκλησία απόφαση". Ωστόσο "αγκάθι" φαίνεται να αποτελεί το ωράριο καθώς οι ακολουθίες την Μεγάλη Εβδομάδα τελειώνουν μετά τις 9 το βράδυ που αρχίζει το απαγορευτικό της κυκλοφορίας, ενώ ερώτημα από αποτελεί το βράδυ της Ανάστασης.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας έχει ζητήσει την αλλαγή του ωραρίου προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανένα ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.