Το τέλος του lockdown
Αλλαγή σελίδας μετά από 6 μήνες. Τι ισχύει από σήμερα.
Μια καθημερινότητα που θα μοιάζει κατά το δυνατόν σε όσα ζούσαμε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή πριν την επέλαση του κορονοϊού στην Ευρώπη και την πρώτη επιβολή καραντίνας στη χώρα μας αρχίζουμε να ζούμε από σήμερα.
Αναλυτικά, από σήμερα 14 Μαΐου:
-Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.
-Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
-Ανοίγουν τα μουσεία.
-Ανοίγει ο τουρισμός.
-Ανοίγουν τα καζίνο.
-Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων.
-Ανοίγουν οι υπερτοπικές - διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις - αυτό που στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Τετάρτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ονόμασε, ελληνική εκδοχή του "πράσινου πιστοποιητικού", για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα".
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Διευκρινιστικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.
Δεδομένης της κατάργησης των γραπτών μηνυμάτων, αλλαγές επέρχονται σήμερα και στη συμπεριφορά των καταναλωτών: το λιανεμπόριο επανέρχεται σε αυτό που ξέραμε, χωρίς ραντεβού, δηλαδή, (click in και click away), πλην όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Αντιθέτως, μουσική δεν θα ακουσθεί στα καταστήματα εστίασης για όλο το μήνα Μάιο.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου). Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Ο τουρισμός ανοίγει κατ' ουσίαν σε δύο φάσεις: από σήμερα και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά. "Κλειδί" του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ασφάλεια στον τουρισμό, με τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών αφενός, με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων από τους τουρίστες αφετέρου.
Στο πρώτο σκέλος, όλοι οι ενήλικες κάτοικοι των μικρότερων νησιών, έως 10.000 κατοίκων, έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάτι που θα συμβεί και με τους ενήλικους κατοίκους των μεγαλύτερων νησιών το αργότερο σε 1,5 μήνα από τώρα. Κατά συνέπεια, "εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης, για προφανείς λόγους, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας", σημείωνε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ταυτόχρονα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.
Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, να ξανακάνουν τεστ, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει, τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Από: Thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Υπάρχει και φιλότιμο: Η περίπτωση Κωνσταντινόπουλου
Όλοι ασχολούνται με την διαγραφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος αντέδρασε με τρόπο σπάνιο για Έλληνα πολιτικό.
Γραφει Γιαννης ΤσακαλοςΑνακαλύφθηκε μύκητας που είναι λες και βγήκε από το The Last of Us
Το όνομα του είναι Clathrus Archeri και μόλις σας δώσαμε ιδέα για την επόμενη sci-fi σειρά.
Έφυγε από τη ζωή ο James Van Der Beek, ο πρωταγωνιστής του Dawson's Creek
Ο ηθοποιός που έγινε το σύμβολο της ανήσυχης τηλεοπτικής εφηβείας έφυγε στα 48 του, αφήνοντας πίσω του έξι παιδιά και μια σύζυγο, αλλά και μια γενιά που μεγάλωσε μαζί του.
Για ποιους λόγους πρέπει να μας εμπνέει ο Ιωάννης Καποδίστριας
Το πραγματικό κληροδότημα του Κυβερνήτη που γεννήθηκε σαν σήμερα, είναι το πώς επέλεξε να δει ένα λαό που δεν κατάφερε να αντικρίσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Έφυγε από τη ζωή ο Brad Arnold, ο τραγουδιστής των 3 Doors Down
Η ροκ σκηνή θρηνεί για την απώλεια μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές των ᾽00s. Η φωνή του Here Without You σίγησε στα 47 της χρόνια, μερικούς μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου στα νεφρά.
Ο Donald Trump δημοσίευσε βίντεο με τους Barack και Michelle Obama ως πιθήκους (video)
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαλωμένος με την πολιτική ορθότητα, αλλά εδώ μιλάμε για ξεκάθαρο ρατσισμό. Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του στο Truth Social προκάλεσε σάλο διότι λοιδορεί το ζεύγος Obama.