Τα μέτρα που θα συνεχιστούν και μετά την άρση του lockdown

Και ποιους κλάδους αφορούν.

Περίπου 3 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν καταφέρει να σηκώσουν ρολά λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των εσωτερικών χώρων. Το ίδιο και οι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι εμποροπανηγύρεις.

Μέχρι το τέλος Μαίου δεν θα επιτραπεί στα γυμναστήρια να σηκώσουν ρολά ενώ ακόμη και όταν ανοίξουν, θα πρέπει να έχουν έναν αθλούμενο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα πέραν της υποχρέωσης για διενέργεια self test.

Τέλος Μαίου θα δουλέψουν και τα catering στα κτήματα αλλά προς το παρόν χρειάζεται "παζάρι" του υπουργείου Ανάπτυξης με τους επιδημιολόγους καθώς προς το παρόν έχει εγκριθεί η επαναλειτουργία με 100 επισκέψεις ακόμη και στα κτήματα (δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους) κάτι που ουσιαστικά καθιστά την επαναλειτουργία μη βιώσιμη.

Παράταση μέτρων στήριξης και για τον επόμενο μήνα

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και για όλο τον Μάιο αλλά και αυτές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και κατά τον μήνα Ιούνιο, θα είναι αρκετές χιλιάδες.

Γι’ αυτό και προγραμματίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να ανακοινωθεί παράταση των μέτρων στήριξης και για τον επόμενο μήνα. Το πακέτο θα περιλαμβάνει:

1. το δικαίωμα μη καταβολής ενοικίου αλλά με πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που θα έχουν αυτό το δικαίωμα,

2. παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και πάλι με ποιο αυστηρά κριτήρια αλλά και

3. καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (από 1000 έως 4000 ευρώ) εφόσον παραμένουν υποχρεωτικά κλειστοί.

Είναι αποφασισμένο, τα μέτρα αυτά να παραμείνουν σε ισχύ για όσο διάστημα ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Δηλαδή, για τις επιχειρήσεις εστίασης θα παραμείνει το δικαίωμα αναστολής του προσωπικού αλλά και μη καταβολής ενοικίου και για τον Ιούνιο.

Από τη στιγμή που η επαναλειτουργία του κλειστού χώρου συνδέθηκε με τον εμβολιασμό -ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε χθες ότι η κυβέρνηση μιλάει για την πρώτη δόση κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουμε στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου για να πιάσουμε το 50% του ενήλικου πληθυσμού- είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούν να απασχοληθούν όλοι οι εργαζόμενοι ούτε τον επόμενο μήνα.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις οι οποίες ναι μεν θα σηκώσουν ρολά στο τέλος Μαίου αλλά με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γυμναστήρια.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν καθόλου μέσα στον Ιούνιο, θα δοθεί αποζημίωση η οποία θα κυμαίνεται -ανάλογα με το προσωπικό- από 1000 έως 4000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές και για όλο τον Ιούνιο ή από τα 500 έως τα 2000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές για τον μισό μηνα. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα my business support για να δοθούν οι ενισχύσεις των 1000 έως 4000 ευρώ για τον Απρίλιο ενώ θα ανακοινωθεί η επανάληψη του μέτρου και για τον Μάιο.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.