Στις φλόγες η Κορινθία, σκεπασμένη από καπνό η Αθήνα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά.

Νέο μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 έλαβαν στο κινητό τους οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος, λόγω της φωτιάς στον Σχίνο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα για προληπτικούς λόγους, καθώς η ραγδαία αύξηση της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες οδηγεί την πυρκαγιά προς την παραπάνω περιοχή. Η πολιτική προστασία με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει ότι απεστάλη μήνυμα στους κατοίκους, συνιστά στην ουσία την εκκένωση των παραπάνω οικισμών.

Το νέο μήνυμα έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου που απεστάλη στα τηλέφωνα των κατοίκων των περιοχών από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα, για να απομακρυνθούν από την περιοχή προς τα Μέγαρα λόγω της φωτιάς.

Το πρωί της Πέμπτης, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση ήταν αποπνικτική λόγω του καπνού. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι' αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, και 17 αεροσκάφη της Πυροσβεστικής που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού ενώ το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος. Επίσης, από αέρος συντονίζουν δύο ελικόπτερα, (ένα της ΕΛ.ΑΣ στο οποίο επιβαίνει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ένα της Πυροσβεστικής), ενώ ένα ακόμα Σινούκ του στρατού συμμετέχει στη κατάσβεση.

Μάλιστα μονάδες της Πυροσβεστικής χρησιμοποιούν μέχρι και πισίνες για να προμηθευτούν νερό για να καταπολεμήσουν το πύρινο μέτωπο.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις χτες το βράδυ, γιατί στην περιοχή που απ' όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι. Για τον λόγο αυτό ενισχύονταν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, κυρίως με πεζοπόρα τμήμα αλλά και οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το πρωί που πέταξαν τα εναέρια μέσα η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Αυτή την ώρα, εκτός από 17 αεροσκάφη, επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι, από χθες το βράδυ, στον τόπο της πυρκαγιάς έχει μεταβεί με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνση των αιτιών που την προκάλεσαν. Ανεπίσημες πληροφορίες από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που επικαλείται το korinthostv.gr αναφέρουν πως έως τώρα έχουν καεί 18.000-20.000 στρέμματα δασικής έκτασης.​​​​​​

Ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει το Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς η μεταστροφή του αέρα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στον Σχινό, έχει καλύψει με καπνό τον ουρανό της Αθήνας.

Επιπλέον, έντονη είναι σε αρκετές περιοχές -ακόμη και στα νοτια προάστια- η μυρωδιά του καμμένου στην ατμόσφαιρα αλλά και στάχτες.

Στις φλόγες η Κορινθία, σκεπασμένη από καπνό η Αθήνα

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.