Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ΜΜΜ σήμερα

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία στο Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων.

Γράφει: Esquire Editors 16 Ιουνίου 2021

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία σε όλο το Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων, όπως έχει διευκρινίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της μετά τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν.

Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 10:00 μετά την απόφαση του δικαστηρίου για να διεξαχθούν κανονικά οι Πανελλήνιες. Απεργούν μετά τις 10:00 και τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, ενώ 24ωρη απεργία έχουμε και στα πλοία παρά την αντίθετη απόφαση του δικαστηρίου. Στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλλει ΕΣΗΕΑ και ΟΤΟΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, "το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και επιδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ πριν από λίγο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ".

"Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής, έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα την λάβει αύριο με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια", τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ κρίθηκε παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά την κατεπείγουσα αγωγή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Η απόφαση αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς και αποσκοπεί στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων και τη διευκόλυνση των μαθητών στη μετακίνησή τους.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του Υπουργείου Παιδείας που ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία.

Κεραμέως: Κατεπείγουσα αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για εκπαιδευτικούς και ΜΜΜ

Το αίτημα της ΟΛΜΕ είχε τεθεί πριν την απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να προχωρήσει σε κατεπείγουσα αγωγή για την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών, ζητώντας να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελληνίων Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις Πανελλήνιες.

Η Νίκη Κεραμέως σε ανάρτησή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη: "Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή μας, έκρινε παράνομη την αυριανή απεργία στο βαθμό που θα επηρέαζε τις Πανελλαδικές. Χαίρομαι πολύ που οι εξετάσεις των παιδιών μας θα πραγματοποιηθούν χωρίς εμπόδια. Θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους για το μέλλον που ονειρεύονται".

Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν τελικά στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Συγκεκριμένα:

-Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1, 2, 3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

-Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 - 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

-Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δεν θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πυρά" Χατζηδάκη: Όταν ο Τσίπρας έλεγε μπράβο στον Παπαστράτο, χειροκροτούσε τη διευθέτηση χρόνου εργασίας

Τι ισχύει για τα πλοία

Στο μεταξύ, παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (αρ.απόφασης 544/2021) η νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που έχουν εξαγγείλει τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η απεργία σύμφωνα με ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων, ξεκινά από τις 00.01 τα ξημερώματα έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα

"Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στους ναυτεργάτες να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά έξω από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο "BLUE STAR PAROS".

"Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων" ανέφερε σε άλλη ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης

Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης, λόγω της απεργίας που αποφάσισε των Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Παξών και Διαποντίων νήσων, "Άγιος Σπυρίδωνας".

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Ναυτεργατών, "η απεργία που θα ισχύσει σε όλους τους τύπους των πλοίων , αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων και συμπαράστασης στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατικών σωματείων της δύναμης της ΠΝΟ. Απαιτούμε άμεση υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας του 2021 και του 2020 που εγκληματικά καθυστερούν, με σκοπό την κατάργηση τους και την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου που καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα" καταλήγουν στην ανακοίνωση τους οι ναυτεργάτες.

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Τετράωρη στάση εργασίας κατά της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, κήρυξε για σήμερα Τετάρτη, 16/6, η ΕΣΗΕΑ, για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Συντακτών καλεί σε στάση από τις 14.00 έως τις 18.00.

Απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Τα συνδικαλιστικά σωματεία έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις για σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα:

-Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 10.30 στο Σύνταγμα, ενώ τα μέλη του θα συγκεντρωθούν εκ νέου στο ίδιο μέρος στις 5 το απόγευμα.

-Διπλή συγκέντρωση έχουν η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, που καλούν τα μέλη τους στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα συγκεντρωθούν και πάλι στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

-Τέλος, συγκέντρωση έχει προγραμματίσει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10 π.μ. στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη ευθεία επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι σειρήνες, οι εκρήξεις και οι διπλωματικές αντιδράσεις.