Σε εγρήγορση οι αρχές λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

H μετάλλαξη Δέλτα προμηνύει δύο κρίσιμους μήνες και επιτάχυνση εμβολιασμών.

Γράφει: Esquire Editors 26 Ιουνίου 2021

Αυστηρή υγειονομική επιτήρηση για να μην ξεφύγει η διασπορά του υπερμεταδοτικού ινδικού στελέχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών (προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε επιταχύνεται η παροχή ελευθεριών στους πλήρως εμβολιασμένους) για να χτιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα ένα ισχυρό τείχος ανοσίας: αυτές είναι οι δύο άμεσες προτεραιότητες στο υγειονομικό σκέλος μπροστά στο "συναγερμό" που έχει προκαλέσει το μεταλλαγμένο στέλεχος και των εκτιμήσεων και γρήγορη επικράτησή του στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία του ECDC, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έχει καταργηθεί, εντούτοις θα συνεχιστεί να υπενθυμίζεται από τους ειδικούς ότι πρέπει να τη φοράμε όταν υπάρχει συνωστισμός. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να υπάρχουν τοπικά lockdown όταν παρατηρείται πως η κατάσταση πάει να ξεφύγει όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών

Τέλος θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα ο εμβολιασμός κατ’ οίκον των κατάκοιτων πολιτών και θα δοθεί έμφαση και να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν έχουν προσέλθει ακόμη, αλλά και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Η προσοχή στρέφεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, μεταξύ των οποίων και τουριστικά νησιά, καθώς υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, ενόψει της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω των επερχόμενων καλοκαιρινών διακοπών, καθώς επίσης και διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα, που θα οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. "Δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς", είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως "είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν".

Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού, τονίζει σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ειδικότερα για την μετάλλαξη "Δέλτα", ο υπουργός τόνισε ότι "και μας ανησυχεί και μας απασχολεί" για αυτό, εξήγησε, το σύστημα απόκρισης βρίσκεται σε εγρήγορση. Ξεκαθάρισε ότι "ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί".

Το ECDC σημειώνει πως τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση των διαθέσιμων εμβολίων και προσθέτει ότι είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή Δέλτα θα κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν στοχεύουν στον εμβολιασμό.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.