Το δικαστήριο έκανε δεκτή στο σύνολο της την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενός εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα, με την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του εκλιπόντος, στο γιο του και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη στη διαδικασία διοργάνωσης της κηδείας του.

Με την απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο κάνει δεκτή στο σύνολό της την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο ένας εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, αναγνωρίζοντάς τους πως έχουν το πλήρες δικαίωμα να αποφασίσουν για κάθε θέμα που αφορά την κηδεία.

Το δικαστήριο ουσιαστικά αποδέχεται όσα ο ίδιος ο μεγάλος καλλιτέχνης είχε εκφράσει σε συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε τον Ιανουάριο του 2020.

Μίκης Θεοδωράκης: Συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης

Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Το παρεκκλήσι της Μητρόπολης ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό σήμερα, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00, για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, πλάι στους γονείς και τον αδερφό του Γιάννη, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Η πρώτη ημέρα που η σορός του Μίκη Θεοδωράκη τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε για να τον αποχαιρετήσει με ένα λουλούδι και ένα χειροκρότημα.

Από πολύ νωρίς, απλός κόσμος, Έλληνες και ξένοι διαφόρων ηλικιών, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από τη Μητρόπολη περιμένοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και μαχητή των λαϊκών αγώνων.

Επικοινωνία Κουτσούμπα με τους πολιτικούς αρχηγούς - Ποιοι θα μιλήσουν στην τελετή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΑΛέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

> Διάβασε ακόμη: Ο Μίκης δεν έφυγε στις οχτώ, ταξίδι για την Κατερίνη

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τους ενημέρωσε για την επιθυμία του εκλιπόντα ο αποχαιρετισμός να είναι λιτός και χωρίς πολλές ομιλίες από τους επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι, την Τετάρτη θα μιλήσει μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στη Μητρόπολη Αθηνών.

Το κώλυμα με το γραφείο τελετών πριν από την κηδεία

Χθες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Αν και η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι "κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της", επέμεινε στο ζήτημα της ανάθεσης σε γραφείο τελετών, εξηγώντας ότι πρέπει να αναλάβει αυτό που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Υποχώρησε ο Γ. Αγοραστάκης στην επιλογή γραφείου κηδειών - Τι είπε στο δικαστήριο

"Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος", ανάφερε o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη, προέδρου του "Παγκρήτιου Συλλόγου φίλων Μίκη Θεοδωράκη, υπογραμμίζοντας ότι "μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστή σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός".

Σημειώνεται, ότι σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη είχε προχωρήσει το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδεία του.

"Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο" υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξη Κούγια.

Κούγιας: "Εμφανίζεται μία σύμβαση την οποία αμφισβητούμε"

Μιλώντας χθες στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο συνήγορος της κόρης του, Μαργαρίτας, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε:

"Η κ. Θεοδωράκη ήθελε αρχικά να ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης στο Βραχάτι Κορινθίας, αλλά τελικά αποφάσισε να ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Όμως παρενέβη ο Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη από τα Χανιά και μπορώ να σας πω μετά από κουβέντα με την κόρη του και η ίδια θέλει να κατέβει στα Χανιά. Ο νόμος λέει ότι ο θανών μπορεί να προεπιλέξει τον τόπο ταφής του, αλλά δεν λέει πουθενά ότι μπορεί να προεπιλέξει και το γραφείο τελετών. Αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα των συγγενών".

> Διάβασε ακόμη: H Ιωάννα Τούνη, o Mad Clip και o Μίκης Θεοδωράκης

Όταν η Φαίη Σκορδά τον ρώτησε αν όντως το είχε προεπιλέξει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο κ. Κούγιας είπε: "Εμφανίζεται μία σύμβαση την οποία αμφισβητούμε".

Από: Thetoc.gr