Η εξήγηση πίσω από την ύφεση της πανδημίας

Τι δείχνει η συνολική εικόνα των κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Γράφει: Esquire Editors 16 Σεπτεμβρίου 2021

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, οι επιδημιολόγοι έκαναν λόγο για σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων, σημειώνοντας παράλληλα πως διατηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά και αυτή έδειχνε σημάδια ύφεσης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας επιβεβαίωσε τις πτωτικές τάσεις του τέταρτου κύματος , λέγοντας πως η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση και όλοι οι δείκτες καταγράφουν αποκλιμάκωση. Ειδικότερα σημείωσε πως την περασμένη εβδομάδα η μείωση στα κρούσματα ανήλθε στο 24% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν. Είπε παράλληλα ότι στις ηλικίες από 0-17 ετών ανήκει το 20 έως και το 25% των νέων κρουσμάτων.

Σημειώνεται πως χθες, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 2.422 νέες διαγνώσεις, ενώ 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο. Την ίδια ώρα, 364 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Από αυτούς, οι 330 (90.66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (9.34%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται κατά βάση στον αυξημένο αριθμό εργαστηριακών τεστ και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων μετά την επιστροφή από τις διακοπές, που λέγεται πως περιόρισε τη μετάδοση.

Παράλληλα, φαίνεται πως ο περιορισμός των επαφών με άτομα ανεμβολίαστα ή μεγαλύτερης ηλικίας, που ήταν η σύσταση των λοιμωξιολόγων, βρήκε - έστω σε κάποιο βαθμό - ανταπόκριση. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις για εκτόξευση των νέων κρουσμάτων στα μέσα του Σεπτεμβρίου (ακόμη και δέκα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως ήταν οι προβλέψεις), παρά το ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει χαμηλός.

Τα τελευταία δεδομένα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου σε 0,99, αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σε 2,78% (το 7ήμερο 30 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου), από 3,37% το προηγούμενο 7ήμερο.

Το διάστημα 2 - 8 Σεπτεμβρίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.274 κρούσματα, καταγράφοντας μείωση 20,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 22,7% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 11,3% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Όμως ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση κατά 25,2% σε 37,6 (από 30 την εβδομάδα που προηγήθηκε), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 12,7% σε 390 (από 346).

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 77% (από 71%). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 85% και 69% αντίστοιχα (από 77% και 64% αντίστοιχα).

Από: Thetoc.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear