Τι είναι το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για την πρόληψη του καρκίνου

Μία υπηρεσία που μέσω SMS θα ενημερώνει γυναίκες 50-69 ετών για εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Γράφει: Esquire Editors 28 Οκτωβρίου 2021

Ξεπερνώντας για μία φορά ακόμα τις κομματικές γραμμές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου το οποίο θα φέρει το όνομα 'Φώφη Γεννηματά'. Πρόκειται για μία κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, καθώς στην πολιτική ζωή της χώρας μας δεν είναι σύνηθες ο πρωθυπουργός να τιμά με ένα τέτοιο τρόπο τον αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης που έφυγε από την ζωή.

Παράλληλα διατηρείται ζωντανή η μνήμη της Φώφης Γεννηματά που έδωσε γενναίες αλλά άνισες μάχες με τον καρκίνο, ενώ υλοποιείται στην πράξη ένα πολιτικό όραμα που εκτείνεται πέρα από τις πολιτικές ιδεολογίες καθώς βασίζεται σε κοινούς στόχους και κοινές αξίες. "Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ποιους απευθύνεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Μάλιστα οι δικαιούχοι θα ειδοποιούνται μέσω sms ώστε να προγραμματίζουν τις προληπτικές εξετάσεις όπως είναι η ψηφιακή μαστογραφία.

> Διάβασε ακόμη: Τι μας αφήνει η Φώφη Γεννηματά

Οι ειδοποιήσεις μέσω του μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο δεν θα γίνεται μία μόνο φορά αλλά κάθε χρόνο προκειμένου οι γυναίκες της συγκριμένης ηλικιακής κατηγορίας να υποβάλλονται στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, στις δομές υγείας θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ για πρώτη φορά έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αρχικά το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό και θα απαιτείται η εγγραφή όσων επιθυμούν να μετέχουν σε αυτό, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλουτιστεί στην συνέχεια και εξετάσεις που θα αφορούν άλλες μορφές καρκίνου στον τομέα της πρόληψης που είναι και το σημαντικότερο στοιχείο ώστε να καταπολεμηθεί το ενδεχόμενο της ασθένειας στο αρχικό στάδιο πριν την εξάπλωσή της.

"Ξεκινάμε, όπως έχουμε δεσμευτεί από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, διότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες και ταυτόχρονα αυτόν που μπορεί να θεραπευθεί εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως" τόνισε ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του, σημειώνοντας πως το ίδιο θα επιθυμούσε και η Φώφη Γεννηματά.

Επίσης, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ενταχθεί το ειδικό πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που έχει δημιουργήσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης που εφαρμόζεται ήδη και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα δεδομένα και υπηρεσίες που διευκολύνουν τους πολίτες.

 

Η συνέχεια στο Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης