Σχέδιο αντι-Όμικρον για τις γιορτές

Στο στόχαστρο των ελέγχων των μεικτών κλιμακίων θα είναι εύλογα τα εμπορικά κέντρα και υπεραγορές, μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι, καταστήματα και διακριτική παρουσία σε Ιερούς Ναούς.

Γράφει: Esquire Editors 20 Δεκεμβρίου 2021

Τα ενεργά κρούσματα μειώνονται, το ίδιο οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και απλές νοσηλείες, αυξάνεται όμως ο φόβος ενόψει της χαλαρότητας των εορτών, και της πιθανής διασποράς της μετάλλαξης "Όμικρον" στην Ελλάδα, παρότι γίνονται προσπάθειες καθυστέρησης.

Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε εφαρμογή το αστυνομικό σχέδιο "Αντι-Όμικρον", με αύξηση των ελέγχων σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα και δρόμους, χερσαία σύνορα, λιμάνια, αεροδρόμια, ακόμη και σε… χιονοδρομικά κέντρα και… μεγάλες πίστες, προς αποφυγή συνωστισμών, υπεράριθμων πελατών, μη χρήση μάσκας και πιστοποιητικών εμβολιασμών και νόσησης.

Περίπου 10.000 αστυνομικοί, 300 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, 100 στελέχη της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), δεκάδες άλλοι υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, των Διευθύνσεων Υγείας των Περιφερειών και της Δημοτικής Αστυνομίας, θα επιχειρούν από σήμερα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, προβαίνοντας σε ελέγχους "καθυστέρησης" της διασποράς του ιού και των μεταλλάξεών του. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν δημιουργία μικτών "TASK FORCE" (Ομάδων Δράσης) και "έκτακτες" αποστολές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπου παρατηρούνται ακραία περιστατικά, όπως και αξιοποίηση πληροφοριών, που σχετίζονται με αυτά.

Στο στόχαστρο των ελέγχων των μικτών κλιμακίων θα είναι εύλογα τα εμπορικά κέντρα και υπεραγορές, μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι, καταστήματα και διακριτική παρουσία σε Ιερούς Ναούς. Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι σε χερσαία σύνορα, λιμάνια και αεροδρόμια, από μικτά κλιμάκια αστυνομίας, ΕΟΔΥ, Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τα μοριακά τεστ 72 ωρών των ταξιδιωτών στην είσοδο-έξοδο, όλο το 24ωρο.

Στο ελεγκτικό "στόχαστρο" θα μπουν μεγάλες νυχτερινές "πίστες" γνωστών τραγουδιστών αλλά και μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα. Αρμόδιοι αστυνομικοί θα "σκανάρουν" τα social media, για τυχόν καλέσματα σε μεγάλα εορταστικά πάρτι, που διοργανώνονται σε μεγάλους χώρους, βίλες ή διαμερίσματα, τα οποία νοικιάζονται μέσω εταιριών χρονομίσθωσης. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών αναφέρουν χαρακτηριστικά, πως οι έλεγχοι θα έχουν την μορφή "Καρουζέλ", καθώς θα είναι επαναλαμβανόμενοι σε ίδια σημεία και χώρους, προκειμένου να μην υπάρχει χαλάρωση.

Την ίδια ώρα τα νούμερα των ενεργών κρουσμάτων, νοσηλειών σε ΜΕΘ και απλές νοσηλείες παρουσιάζουν μια ενθαρρυντική μείωση, που μπορεί όμως να αλλάξει σε ένα ενδεχόμενο εορταστικής χαλαρότητας. Ενδεικτικά τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια στις 24 Νοεμβρίου ήταν 68.617, την 1η Δεκεμβρίου 65.307, στις 8 59.331, 50.856 στις 15 και στις 18 Δεκεμβρίου 45.300. Οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τις ίδιες ημερομηνίες, ήταν 563, 608, 635, 638, και 611 στις 18 Δεκεμβρίου. Οι απλές νοσηλείες, την 1η Δεκεμβρίου ήταν 4.666 και 4.187 στις 18 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, το προηγούμενο 48ωρο, ΕΛ.ΑΣ. και άλλες κρατικές υπηρεσίες προέβησαν σε 151.762 ελέγχους, βεβαίωσαν 262 παραβάσεις καταστημάτων (υπεράριθμους-πιστοποιητικά-μάσκες), έγιναν 8 συλλήψεις, μπήκε "λουκέτο" σε 10 καταστήματα, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 237 υπαλλήλους και πελάτες καταστημάτων για μη χρήση μάσκας, ενώ σε δύο πελάτες επιβλήθηκαν πρόστιμα των 3.000 ευρώ στον καθένα γιατί παρουσίασαν πιστοποιητικά εμβολιασμών άλλων. 

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.