Κορονοϊός: Οι τρεις προϋποθέσεις για το τέλος της πανδημίας

Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με τον κορονοϊό. Αποκλιμάκωση μέχρι τον Μάρτιο βλέπουν οι επιστήμονες.

Γράφει: Esquire Editors 16 Ιανουαρίου 2022

Τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για να τελειώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού, περιέγραψε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφερόμενος στην μετάλλαξη Όμικρον και στον εμβολιασμό των πολιτών. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τη φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.

Σημείωσε ότι τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση και νοσηλεία. Παράλληλα, υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία. Όπως είπε:

- Πρώτο είναι το να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό.

- Δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Δέλτα

- Τρίτον, να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως η Αφρική.

Δεν είναι αθώα γρίπη

Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν δεδομένα ότι η νόσηση με τη μετάλλαξη Όμικρον καλύπτει την πιθανότητα να νοσήσουμε και από την Δέλτα. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και τόνισε ότι δεν είναι μια αθώα γρίπη αν κολλήσουμε την μετάλλαξη Όμικρον.

Κορονοϊός: Οι τρεις προϋποθέσεις για το τέλος της πανδημίαςiStock

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός μπορούμε να κατέβουμε σε πολύ χαμηλή διασπορά του ιού, δηλαδή θα μπορούσαμε να πέσουμε και κάτω από τα 3000 κρούσματα.

Ανέφερε ακόμα ότι η πολύ μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του ιού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στην Όμικρον.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως μέχρι τον Μάρτιο ενδέχεται να γίνει ουσιαστική αποκλιμάκωση της έξαρσης, λόγω του ότι η εμβολιαστική κάλυψη προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.

Η σταθεροποίηση, αν και σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, εκτιμάται από τους ειδικούς ως η αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου, με την Όμικρον να επικρατεί ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές και το 90% όπως φαίνεται από το ιικό φορτίο στα λύματα.

Ίσως χρειαστούμε και τέταρτη δόση

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μιλώντας στο Mega ανέφερε ωστόσο πως ίσως χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου.

Ο καθηγητής εξήγησε πως 'στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης τα νούμερα των ασθενών έχουν ξεκινήσει να πέφτουν. Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε γρήγορα αλλά με τόσο μεγάλο κύμα θα φύγει και γρήγορα. Μία υπόθεση που κάνω εγώ, είναι ότι ίσως χρειαστούμε και τέταρτη δόση, απλώς να είμαστε προετοιμασμένοι'.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν 72 θάνατοι με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 679.

Το άνοιγμα των σχολείων με εκτεταμένο testing φέρνει συνεχώς στο φως και νέους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη κατά 30%.

Συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Ο καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος σε συνέντευξή του δήλωσε πως όποιος νοσήσει με την Όμικρον δεν κινδυνεύει από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σε δύο εβδομάδες μπορεί τα κρούσματα να πέσουν στα 3.000 αν τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά όπως τώρα. Με βάση τη θετική εικόνα που διαμορφώνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσουν προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα μέτρα που έχουν αποφασίσει να τα παρατείνουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

Από: Thetoc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.