Aνεζίνα Σολωμονίδου, μία Ελληνίδα ερευνήτρια στη NASA

"Αυτό που υπάρχει εκεί έξω είναι φαντασμαγορικό και ατελείωτο"

Γράφει: Esquire Editors 21 Μαρτίου 2022

O κόσμος των Επιστημών είναι συναρπαστικός, αρκεί να μπορεί κάποιος ή καλύτερα... κάποια να σου εξηγήσει. Η μεταδοτικότητα είναι αναμφισβήτητα σπουδαίο πλεονέκτημα της Ελληνίδας Aνεζίνας Σολωμονίδου, Πλανητικής Γεωλόγου, ερευνήτριας και συνεργάτιδας της NASA, του ESA (European Space Agency) και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Με καταγωγή από τη Μήλο, η Ανεζίνα μεγάλωσε και πήγε σχολείο στον Κορυδαλλό. Σπούδασε στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συνέχισε τις σπουδές της στο University College του Λονδίνου (UCL), στον τομέα της Πλανητικής Γεωλογίας. Στο Διδακτορικό της στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επικέντρωσε την έρευνά της στους λεγόμενους "παγωμένους δορυφόρους", ιδίως σε στον "Τιτάνα" και τον "Εγκέλαδο", δορυφόρους του Κρόνου.

Τον Φεβρουάριο του 2014 έγινε δεκτή ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια της NASA, στο Jet Propulsion Laboratory (JPL), ενώ αργότερα εργάστηκε στον Ευρωπαικό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency). Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Caltech και το Jet Propulsion Laboratory της NASA, ενώ προετοιμάζεται για την καινούρια της θέση στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (Hellenic Space Center).

-Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει η ειδικότητα της Πλανητικού Γεωλόγου;

Ο ερευνητής που ασχολείται με την πλανητική γεωλογία, ουσιαστικά μελετά τις επιφάνειες ουράνιων σωμάτων που βρίσκονται πέρα από τη Γη. Αυτά τα σώματα μπορεί να είναι όλων των μεγεθών και ειδών (πλανήτες, δορυφόροι, αστεροειδείς κ.α.) και οι επιφάνειές τους να βρίσκονται σε οποιαδήποτε μη αέρια μορφή (βραχώδεις πλανήτες, όπως ο Άρης ή οι παγωμένοι δορυφόροι, όπως η Ευρώπη του Δία), να καλύπτεται από ηφαίστεια (όπως η Αφροδίτη) ή και ακόμα να έχει λίμνες γεμάτες πετρέλαιο όπως ο δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας.

Πρακτικά μελετάμε τη φύση αυτών των σωμάτων, τη σύνδεση της επιφάνειας με το εσωτερικό και με την ατμόσφαιρα, εάν αυτή υπάρχει, και τις γεωλογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην επιφάνεια. Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εκάστοτε σώμα, μπαίνουμε σε πιο λεπτομερείς έρευνες, όπου μελετάμε τη γεωχημεία συγκεκριμένων εδαφών, τις ιδιότητες των κρατήρων πρόσκρουσης, την αστροβιολογία, όπως και την εύρεση περιοχών κατάλληλων για προσεδάφιση μελλοντικών αποστολών.

H συνέχεια στο WomanToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Minerva Red, ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια αφρικανικής σκόνης των τελευταίων ετών

Σφοδρό ήταν το πέρασμα της αφρικανικής σκόνης από τη χώρα μας χθες, Τρίτη 23 Απριλίου.

Επιστήμονες λένε πως βρήκαν νέο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα

Δύο έρευνες υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη, που βρίσκεται "κρυμμένος" στο ηλιακό μας σύστημα.

Γραφει Παυλος Κρουστης