Τα ύποπτα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά

Τι πρέπει να χτυπήσει "καμπανάκι" στους γονείς.

Γράφει: Esquire Editors 27 Απριλίου 2022

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τα ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και ήδη έχουν καταγραφεί σε 12 χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Δανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί περίπου 190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Αυτά είναι τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΔΥ, τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Ο όρος "ηπατίτιδα" αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.

Ηπατίτιδα: Τι να προσέχουν οι γονείς

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, έδωσε συμβουλές στους γονείς αναφορικά με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί σε παιδιά - στο εξωτερικό - και έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο πρώτο σημάδι που χρήζει προσοχής.

"Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να κάνει μία ηπατίτιδα, είναι πολλαπλά. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο γονιός, για να δει στο παιδί του, είναι ο ίκτερος", είπε. Εξήγησε πως ο ίκτερος θα παρατηρηθεί στο μάτι του ανηλίκου, αρχικά. "Στο ασπράδι. Όταν ο ίκτερος είναι 1 - 1,5 μονάδα είναι στο μάτι" συμπλήρωσε, αναφέροντας πως "στις 7 – 10 μονάδες είναι στο δέρμα".

Συμβούλευσε, ακόμα, να εξετάζουν τα παιδιά στο φως της ημέρας και όχι κάτω από φως λάμπας καθώς κάτω από το "ηλεκτρικό μπορεί να έχει μία υποκίτρινη χροιά το μάτι, ψευδώς".

Άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα εξής: κόπωση, κνησμός, διάρροια, εμετοί.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα επικίνδυνα sites που έχουν το Predator

Σε έρευνα που δημοσίευσε τον Μάιο το insidestory.gr, αποκαλύπτεται ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

H στρατηγική διάβρωσης των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

H Olivia Newton-John ήταν ένας δυνατός άνθρωπος

H ζωή της σταρ του ‘Grease’ ήταν μια έμπνευση δύναμης.

Ρωσία & Ιράν ετοιμάζουν ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones και ήδη η πρώτη παρτίδα έφτασε στη Μόσχα.

Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Με αφορμή τη σημερινή #CatDay: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι μάθαμε για την αξία του χρήματος από την πτώση των crypto

Bitcoin, κραχ του 2008 και η κυκλική φύση της οικονομίας.