Σταύρος Ψυχάρης, ο άνθρωπος που θα γινόταν ο νέος Λαμπράκης

Ο Σταύρος Ψυχάρης άφησε την τελευταία του πνοή μετά από χρόνια ταλαιπωρία με σοβαρή ασθένεια

Γράφει: Esquire Editors 02 Αυγούστου 2022

Ο Σταύρος Ψυχάρης, που έφυγε σήμερα Τρίτη 2/8/22 σε ηλικία 77 ετών, ήταν ένα πολύ έξυπνος άνθρωπος και εξαιρετικός δημοσιογράφος. Ορισμένοι θα προσέθεταν και αδίστακτος. Σε αντίθεση όμως με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, παρά το γεγονός ότι για παράδειγμα απέκτησε τεράστια περιουσία και ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης- εκδότης του Οργανισμού Λαμπράκη, μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, θεωρούσε τον εαυτό του 100% δημοσιογράφο και είχε έναν σχεδόν παλαιομοδίτικο σεβασμό σε βασικές αρχές του επαγγέλματος.

Ακόμα και όταν νέα ήθη είχαν επικρατήσει στο επάγγελμα και οι νέοι εκδότες είχαν κάνει τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, δεν υπήρχε περίπτωση να φύγει κάποιος από το Συγκρότημα Λαμπράκη, χωρίς να πάρει όλη του την αποζημίωση, όπως συνέβαινε την εποχή των παχέων αγελάδων. Την εποχή που όποιος προσλαμβάνονταν στο Συγκρότημα, από εκεί και θα συνταξιοδοτούνταν…

Για τις ικανότητές του δεν υπάρχει σχεδόν αντίλογος. Οι παλαιότεροι θυμούνται το περιστατικό όταν ο Σταύρος Ψυχάρης ήρθε σε σύγκρουση με τους πολιτικούς συντάκτες του Βήματος, κατηγορώντας τους για ελλιπή ρεπορτάζ και για κακά κείμενα. Τους ζήτησε να αποχωρήσουν. Την Κυριακή η εφημερίδα, το Βήμα της Κυριακής, εκδόθηκε κανονικά, χωρίς τα ρεπορτάζ των πολιτικών συντακτών. Είχε γράψει τη μισή εφημερίδα μόνος του…

Η γάτα Ιμαλαΐων

Η τελευταία του μεγάλη κίνηση, ήταν το περίφημο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα. Το ραντεβού, όπου υποτίθεται παρούσα ήταν μόνο μια γάτα Ιμαλαίων…Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε ποτέ γι αυτή την σκοτεινή ιστορία. Αλλά δεν υπάρχει και πραγματικό μυστήριο για το τι συνέβη.

Το συγκρότημα λόγω της κρίσης, κατέρρεε υπό το βάρος του μεγάλου του δανεισμού και αναζητούσε τρόπο να επιβιώσει. Ο Σταύρος Ψυχάρης έψαχνε τρόπο να σώσει την αυτοκρατορία που είχε κληρονομήσει από τον Χρήστο Λαμπράκη. Εβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην εξουσία και αναζητούσε τρόπο για να ρυθμιστούν τα δάνεια. Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι θα βρεθεί λύση, υπό την προϋπόθεση ότι το Συγκρότημα θα αλλάξει στάση απέναντι στην ριζοσπαστική αριστερά. Απαίτησε αλλαγές στους διευθυντές, στους πολιτικούς συντάκτες και επίσης αλλαγές στην κορυφή του Mega, στο οποίο είχε τον έλεγχο ακόμα ο Σταύρος Ψυχάρης. Οι απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν αλλά ήταν ήδη αργά. Και ο Αλέξης Τσίπρας όταν πήρε την εξουσία και κέρδισε τις εκλογές δεν είχε κανένα ενδιαφέρον πλέον να τηρήσει την υπόσχεσή του. Αν την έδωσε σαφώς…

Ορισμένοι δεν θα συγχωρήσουν ποτέ στον Σταύρο Ψυχάρη το κόκκινο εξώφυλλο του Βήματος με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. Η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, ας το θυμόμαστε, ήταν η τελευταία προσπάθεια του Σταύρου Ψυχάρη να σώσει το "μαγαζί" του. Και επίσης ποτέ δεν απέλυσε τους δημοσιογράφους που ήθελε ο Τσίπρας να διώξει.

Αλλά ήταν ήδη αργά…

Η εποχή της παντοδυναμίας

Τα παρασκήνιο θέλει τον Χρήστο Λαμπράκη να ήθελε πάντα όταν αποχωρήσει, να αφήσει το Συγκρότημα σε ένα Ιδρυμα, ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία του και το κύρος του και να μην εμπλακεί σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όταν όμως είδε τι συνέβη με τον Ελεύθερο Τύπο, άλλαξε γνώμη.

Όταν έφυγε και ο μεγάλος του φίλος και κατ΄εξοχήν συνεργάτης Λέων Καραπαναγιώτης, ο σπουδαίος αυτός δημοσιογράφος και διευθυντής των Νέων και του Βήματος, για πολλά χρόνια, συνειδητοποίησε λένε οι κακές γλώσσες ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί το Συγκρότημα ήταν να το αναλάβει ένας άνθρωπος ικανός. Ικανός σαν τον Σταύρο Ψυχάρη. Και ίσως και αδίστακτος σαν τον Σταύρο Ψυχάρη.

Αλλωστε η ιστορία με την είσοδο του Συγκροτήματος Λαμπράκη στο χρηματιστήριο είχε αποδειχθεί μια μεγάλη φούσκα. Παρά τα χρήματα που εισέρρευσαν στο ταμείο του Συγκροτήματος, τα κεφάλαια χάθηκαν. Απατεώνες συνεργάτες και αμφιβόλου ποιότητας οικονομικοί σύμβουλοι του Χρήστου Λαμπράκη, του εισηγήθηκαν τις πιο απίθανες επενδύσεις- ακόμα και εξαγορά ήδη ξοφλημένων εκδοτικών οίκων- και τα χρήματα εξανεμίστηκαν. Στο τέλος, η μόνη λύση για τη διάσωση και την μακροημέρευση του Συγκροτήματος ήταν να παραδοθεί στον Σταύρο Ψυχάρη.

Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Χρήστος Λαμπράκης με μαύρα γιαλιά, μπροστά του είναι ο Λέων Καραπαναγιώτης και δίπλα του επίσης με μαύρα γιαλιά ο νέος τότε Σταύρος Ψυχάρης. Είναι πιθανώς από το Ηρώδειο.

Ορισμένοι αφηγούνται ότι τότε- πριν προχωρήσει στις λάθος επιλογές όσον αφορά τις επενδύσεις ο Χρήστος Λαμπράκης- ο Σταύρος Ψυχάρης του πρότεινε να επενδύσουν στην Vodafone. Τι θα είχε συμβεί άραγε αν είχε ακολουθήσει την συμβουλή του αυτή ο Χρήστος Λαμπράκης; Σίγουρα δεν θα είχαν εξανεμιστεί τα χρήματα του Χρηματιστηρίου… Και το Συγκρότημα θα είχε μια στέρεα οικονομική βάση.

Η σύγκρουση με τους Παπανδρέου

Ο Σταύρος Ψυχάρης ξεκίνησε σαν αριστερός. Είχε άλλωστε συγγενική σχέση με τον Κώστα Λουλέ, το παλιό στέλεχος του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της δικτατορίας ήταν δίπλα στους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν. Αργότερα ήταν πιο κοντά στον Παπανδρέου, έστω και αν τα τελευταία χρόνια ο γιός του πολιτεύθηκε με τη Νέα Δημοκρατία. Η σχέση του όμως με την οικογένεια Παπανδρέου ήταν συχνά ταραχώδης.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου συγκρούστηκε λόγω των απαιτήσεών του να δοθούν δάνεια στο Συγκρότημα, αίτημα που ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε.

Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρος Ψυχάρης απάντησε τότε με άρθρο του στον Γιώργο Παπανδρέου:

"Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως, μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου συγκρούστηκε λόγω της υπόθεση Κοσκωτά. Αν και οι δυο γνωρίζονταν καλά, ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τον εμπιστεύονταν.

Σε αντίθεση με Τα Νέα που στήριξαν τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τέλους. Και τελικά ο Λέων Καραπαναγιώτης δικαιώθηκε.

Αλλά και με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας η σχέση του ήταν τρικυμιώδης. Ποιος έχει ξεχάσει την Ντόλυ το πρόβατο; Ετσι είχε παρουσιάσει τότε τον Κώστα Καραμανλή ο Σταύρος Ψυχάρης μέσα από το Βήμα. Το γιατί με άλλους αρχηγούς της δεξιάς συγκρούστηκε και με άλλους τα πήγε καλά, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Αλλες φορές ήταν οι απαιτήσεις του για δανεισμό, άλλες φορές ήταν τα προσωπικά συναισθήματα. Δύσκολο να βγάλεις συμπέρασμα. Πάντως όλοι το σέβονταν και σχεδεν όλοι τον φοβούνταν.

Η τελευταία του εμφάνιση

Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και πριν από την κρίση που οδήγησε το Συγκρότημα στην κατάρρευση, ο Σταύρος Ψυχάρης έπασχε από μια σπάνια μυοπάθεια που δεν του επέτρεπε ούτε να κινείται, ούτε να μιλάει. Υποβασταζόταν και μιλούσε ακατάληπτα πολλές φορές. Παρά ταύτα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε τις εξεταστικές επιτροπές για τα media και τον δανεισμό τους, επέμενε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στην επιτροπή και να δώσει απαντήσεις. Τελικά παρά το σθένος του, δεν τα κατάφερε. Οι βουλευτές δεν τον καταλάβαιναν.

Πώς απέκτησε τον έλεγχο του Συγκροτήματος

Ένα μεγάλο μυστήριο είναι πώς απέκτησε τον έλεγχο του Συγκροτήματος, παρά το πράσινο φως που είχε πάρει από τον Χρήστο Λαμπράκη. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει δωρεάν φυσικά. Ετσι ζήτησε και πήρε από την Alpha ένα τεράστιο δάνειο, δίνοντας ως αντάλλαγμα τις μετοχές που του είχε δώσει ο Λαμπράκης. Ετσι κατάφερε να αποπληρώσει μεν τις μετοχές, αλλά ήταν αναγκασμένος να πληρώνει ένα εξωπραγματικό ποσό για τις δόσεις. Όταν ήρθε η κρίση, τα έσοδα από τις πωλήσεις του Συγκροτήματος δεν έφθαναν για τη δόση, ενώ στο τέλος και οι τραπεζικοί υπάλληλοι και τα στελέχη που του έδωσαν το δάνειο, βρέθηκαν κατηγορούμενοι.Ηταν η αρχή του τέλους.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.